Fantasztikus desszertek

Mákossajttorta

Mákos sajttorta

Hozzávalók
Az alaphoz
250 g
finomliszt
5 tk
porcukor
2 ek
hideg víz
A mákos töltelékhez
500 g
natúr krémsajt
180 g
darált mák
100 g
kristálycukor
30 g
olvasztott vaj
25 g
keményítő
3 ek
tejföl
2 db
tojás
1 db
citrom reszelt héja
A meggyes réteghez
300 g
fagyasztott meggy
50 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
1 ek
étkezési keményítő
A morzsához
100 g
finomliszt
80 g
kristálycukor
140 g
vaj
70 g
vaj

Elkészítés

A mákos sajttorta elkészítéséhez először az alap hozzávalóit összedolgozzuk, két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk őket, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Az egyiket a tortaforma aljába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük. 

A mákos töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük egy nagy tálban.

A morzsa hozzávalóit is összekeverjük.

A meggyes raguhoz a meggyet és a cukrokat 10-15 percig főzzük, majd belekeverünk egy kis vízben előzőleg feloldott keményítőt, és besűrítjük a ragut.

A másik tésztát eközben szintén két részre osztjuk (így könnyebb lesz vele dolgozni), és két sütőpapír között mindkettőt hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, 4-4,5 cm magasra és olyan hosszúra, hogy összeillesztve körbeérje a forma méretét.

Mikor elősült az alap, megvárjuk, amíg langyosra hűl a forma széle, majd ráillesztjük a szélekre a két tésztadarabot úgy, hogy a fedéseknél kicsit összenyomkodjuk őket. Beleöntjük a mákos tölteléket, majd rárakjuk a meggyragut, erre pedig jöhet a morzsa, végül 175 fokon 55-60 percig sütjük. Tálalás/szeletelés előtt legalább 3-4 órát, de még jobb, ha egy éjszakát hűtjük.

makos-sajttorta
Mákos sajttorta (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + hűtés
  • Sütési idő: 65–80 perc

www.streetkitchen.hu

A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül.

Hozzávalók

1 22 cm-es tortaformához
Az alaphoz
250 g
finomliszt
5 tk
porcukor
2 ek
hideg víz
A mákos töltelékhez
500 g
natúr krémsajt
180 g
darált mák
100 g
kristálycukor
30 g
olvasztott vaj
25 g
keményítő
3 ek
tejföl
2 db
tojás
1 db
citrom reszelt héja
A meggyes réteghez
300 g
fagyasztott meggy
50 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
1 ek
étkezési keményítő
A morzsához
100 g
finomliszt
80 g
kristálycukor
140 g
vaj
70 g
vaj

A mákos sajttorta elkészítéséhez először az alap hozzávalóit összedolgozzuk, két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk őket, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Az egyiket a tortaforma aljába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük. 

A mákos töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük egy nagy tálban.

A morzsa hozzávalóit is összekeverjük.

A meggyes raguhoz a meggyet és a cukrokat 10-15 percig főzzük, majd belekeverünk egy kis vízben előzőleg feloldott keményítőt, és besűrítjük a ragut.

A másik tésztát eközben szintén két részre osztjuk (így könnyebb lesz vele dolgozni), és két sütőpapír között mindkettőt hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, 4-4,5 cm magasra és olyan hosszúra, hogy összeillesztve körbeérje a forma méretét.

Mikor elősült az alap, megvárjuk, amíg langyosra hűl a forma széle, majd ráillesztjük a szélekre a két tésztadarabot úgy, hogy a fedéseknél kicsit összenyomkodjuk őket. Beleöntjük a mákos tölteléket, majd rárakjuk a meggyragut, erre pedig jöhet a morzsa, végül 175 fokon 55-60 percig sütjük. Tálalás/szeletelés előtt legalább 3-4 órát, de még jobb, ha egy éjszakát hűtjük.

makos-sajttorta
Mákos sajttorta (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + hűtés
  • Sütési idő: 65–80 perc

Ha tetszett a Mákos sajttorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept