A mákos sajttorta elkészítéséhez először az alap hozzávalóit összedolgozzuk, két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk őket, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Az egyiket a tortaforma aljába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük.
A mákos töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük egy nagy tálban.
A morzsa hozzávalóit is összekeverjük.
A meggyes raguhoz a meggyet és a cukrokat 10-15 percig főzzük, majd belekeverünk egy kis vízben előzőleg feloldott keményítőt, és besűrítjük a ragut.
A másik tésztát eközben szintén két részre osztjuk (így könnyebb lesz vele dolgozni), és két sütőpapír között mindkettőt hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, 4-4,5 cm magasra és olyan hosszúra, hogy összeillesztve körbeérje a forma méretét.
Mikor elősült az alap, megvárjuk, amíg langyosra hűl a forma széle, majd ráillesztjük a szélekre a két tésztadarabot úgy, hogy a fedéseknél kicsit összenyomkodjuk őket. Beleöntjük a mákos tölteléket, majd rárakjuk a meggyragut, erre pedig jöhet a morzsa, végül 175 fokon 55-60 percig sütjük. Tálalás/szeletelés előtt legalább 3-4 órát, de még jobb, ha egy éjszakát hűtjük.

- Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + hűtés
- Sütési idő: 65–80 perc