Hozzávalók
A csontlevshez
- 2 ½ kg marha húsos csont
- 5 l víz
- 1 tk paradicsompüré
- 1 ek egész bors
- 3 db nagy sárgarépa
- 4 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 db karalábé
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db TV paprika
- 1 csokor zellerzöld
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db kelkáposzta
- 1 db burgonya
- 1 db karfiol
A metélthez
- 1 db tojás
- 100 g liszt
- 1 mk só
Hozzávalók
A csontlevshez
- 2 ½ kg marha húsos csont
- 5 l víz
- 1 tk paradicsompüré
- 1 ek egész bors
- 3 db nagy sárgarépa
- 4 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 db karalábé
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1 csokor zellerzöld
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db kelkáposzta
- 1 db burgonya
- 1 db karfiol
A metélthez
- 1 db tojás
- 100 g liszt
- 1 mk só
A húsos csontokat 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és addig sütjük amíg már nem véresek. A megsült csontokat a főzővízbe tesszük, a paradicsompüré és az egész borsszemek társaságában. Felforraljuk, majd 6-8 órán keresztül, mérsékelt lángon főzzük, a felszínén keletkezett zsírt főzés közben lekanalazzuk. Az idő leteltével hozzáadjuk az összes zöldséget, és még 2 órán keresztül főzzük.A cérnametélt tésztájához a lisztet, a tojást és a sót jól összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük. Folyamatosan forgatva a tésztát jó vékonyra nyújtjuk, feltekerjük a sodrófára, hosszába szétvágjuk, és félbehajtjuk. Egy éles kés segítségével vékony szeleteket vágunk belőle és lobogó, forró, sós vízben 1 perc alatt megfőzzük.
A levesből kiszedegetjük a zöldségeket és a csontokat, átszűrjük, és a csontlevest a házi metélttel forrón tálaljuk.