A marinált cukkini mellé tökéletes lesz egy kis mogyoró, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, 190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk hűlni és tálalás előtt kisebb darabokra aprítjuk.
A cukkiniket 8-10 cm-es hasábokra vágjuk úgy, hogy a cukkinit hosszában elfelezzük, majd ezeket a feleket négybe vágjuk. A hasábokat egy tálba dobjuk, besózzuk és 10 percre félrerakjuk.
Közben elkészítjük a marinádot, amihez a felaprított zöldfűszereket egy tálba tesszük, belenyomjuk a fokhagymát, ízesítjük borssal, az ecettel, a fehérborecettel és chilipehellyel, majd alaposan elkeverjük.
A cukkinikről papírtörlővel leitatjuk a felesleges nedvességet, majd olajat hevítünk magas hőfokon egy serpenyőben, és a húsos oldalával lefelé fordítva alaposan lepirítjuk 2-3 perc alatt a zöldséghasábok mindegyik oldalát. A lepirult cukkini ezután mehet a marinádba, amiben 30 percet pihen, közben 10 percenként alaposan átforgatjuk benne.
A ricottát kikeverjük sóval, borssal, reszelt citromhéjjal és egy fél citrom kifacsart levével.
Tálaláskor a tányérra kenjük a ricottakrémet, erre mehet a sült cukkini, meglocsoljuk a marináddal, megszórjuk az aprított török mogyórval, és készen is vagyunk. Szerintem lepénykenyérrel tunkolva a legjobb, de húsok mellé is tökéletes köretopció lehet.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 12 perc
- Pihentetés: 30 perc