1 - A bacon kockákra vágjuk, és egy nagy lábosban zsírjára sütjük, majd eltávolítjuk
2 - A bacon zsírján a felkockázott angolzellert, vöröshagymát, fokhagymát kicsit megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott nyers, vagy konzerv jalapenot, valamint a kakukkfüvet, és rottyantunk egyet rajta (egy rottyanás = 6-8 perc főzés)
3 - Ráöntünk egy fél üveg világos sört, valamint olyan 4-5 deci alaplét, és visszaforraljuk kábé az egyharmadáig.
4 - A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, majd elkeverjük a liszttel csomómentesen, míg aranybarna nem lesz a rántás.

5 - Ha ez megvan, belekeverjük a levesbe, majd jöhet bele a tejszín és a sajt (bármilyet használhatunk, a lényeg, hogy jól olvadjon). Ha túl sűrű, némi alaplével és sörrel higíthatunk rajta.
6 - Tortillát pirítunk sütőben
7 - Miután a leves újra forrásba jött, gyakorlatilag készen is vagyunk, miután kitálaltuk, további jalapeno-karikákkal, és baconchipsszel díszítjük, valamint tortillát ropogtatunk hozzá.
