A mézes tésztához egy lábasba mérjük a mézet, a fűszerkeveréket, a vajat és a kristálycukrot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, ameddig a vaj el nem olvad benne. A lisztet a szódabikarbónával egy tálba mérjük és hozzáadjuk a mézes keveréket. Egy kicsit átkeverjük, majd mehet hozzá a tojás is, amivel csomómentesre gyúrjuk. Lefóliázzuk és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.
Ameddig a tészta pihen, mérjük ki a lekvárt. A diót pedig egy másik tálban keverjük el a porcukorral.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A tésztát kivesszük a hűtőből és alaposan átgyúrjuk. Mérlegen lemérjük a súlyát, majd négy egyenlő részre osztjuk. Egyenként 20x27 cm-es lapokat nyújtunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek a lapok, jöhet a töltés. Az első mézes lapunkat egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük. (A lényeg, hogy ezzel együtt tudjuk majd a hűtőbe tenni később.) Megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a diós keverék szintén harmadával. Ezt még kétszer megismételjük, és a negyedik mézes lappal lefedjük. Az egészet alaposan lefóliázzuk, és legalább 1 napig hagyjuk a hűtőben pihenni.
Másnap a csokit az olajjal mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, és egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. Megvárjuk, amíg a csoki megkeményedik.
Legjobb, ha egyből fel is szeleteljük, és már ehetjük is.
Mézeszserbó
Ez a mézes zserbó olyan, mintha a hagyományos zserbó és a puszedli egy titkos randin összeállt volna. A mézes lapok nagyon jól passzolnak a sárgabaracklekvárhoz és a diós töltelékhez, az íze pedig abszolút nosztalgikus.
A mézes zserbó azok közé a sütemények közé tartozik, amelyek már az első falatnál egyértelművé teszik, miért tartjuk őket ünnepi alapdarabnak. A mézes tésztalapok és a diós-lekváros réteg találkozása valahogy sokkal lágyabb és finomabb, mint a klasszik zserbóban.
A tészta pont annyira puha, amennyire kell, a töltelék pedig hozza azt a jól ismert enyhén savanykás-diós kombót, ami miatt még akkor is veszel egy szeletet, ha eredetileg eszedben sem volt folytatni. A méz miatt az egésznek van egy extra karaktere, amitől kicsit más, kicsit modernebb.
Hozzávalók
A töltelékhez
A tetejéhez
Elkészítés
A mézes tésztához egy lábasba mérjük a mézet, a fűszerkeveréket, a vajat és a kristálycukrot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, ameddig a vaj el nem olvad benne. A lisztet a szódabikarbónával egy tálba mérjük és hozzáadjuk a mézes keveréket. Egy kicsit átkeverjük, majd mehet hozzá a tojás is, amivel csomómentesre gyúrjuk. Lefóliázzuk és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.
Ameddig a tészta pihen, mérjük ki a lekvárt. A diót pedig egy másik tálban keverjük el a porcukorral.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A tésztát kivesszük a hűtőből és alaposan átgyúrjuk. Mérlegen lemérjük a súlyát, majd négy egyenlő részre osztjuk. Egyenként 20x27 cm-es lapokat nyújtunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek a lapok, jöhet a töltés. Az első mézes lapunkat egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük. (A lényeg, hogy ezzel együtt tudjuk majd a hűtőbe tenni később.) Megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a diós keverék szintén harmadával. Ezt még kétszer megismételjük, és a negyedik mézes lappal lefedjük. Az egészet alaposan lefóliázzuk, és legalább 1 napig hagyjuk a hűtőben pihenni.
Másnap a csokit az olajjal mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, és egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. Megvárjuk, amíg a csoki megkeményedik.
Legjobb, ha egyből fel is szeleteljük, és már ehetjük is.

Ha idén kipróbálnál valamit, ami nem tér el drasztikusan a klasszikusoktól, de mégis új élményt ad, a mézes zserbó tökéletes választás. Könnyű vele dolgozni, szépen szeletelhető, és garantáltan az ünnepi asztal egyik leggyorsabban fogyó süteménye lesz.
A mézes zserbó igazi békebeli süti, és persze, hogy van még olyan receptünk, amiben a zserbó a főszereplő! Itt is van még három!
Ha tetszett a mézes zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!


