Karácsonyi desszertek

Mézeszserbó

Mézes zserbó
Mézes zserbó kistányéron

Hozzávalók
50 g
méz
3 g
mézeskalács fűszerkeverék
70 g
vaj
75 g
kristálycukor
250 g
finomliszt
5 g
szódabikarbóna
50 g
tojás
(1 db S-es méretű tojásnak felel meg)
A töltelékhez
375 g
sárgabaracklekvár
200 g
darált dió
50 g
porcukor
A tetejéhez
100 g
étcsoki
10 g
étolaj

Elkészítés
  1. A mézes tésztához egy lábasba mérjük a mézet, a fűszerkeveréket, a vajat és a kristálycukrot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, ameddig a vaj el nem olvad benne. A lisztet a szódabikarbónával egy tálba mérjük és hozzáadjuk a mézes keveréket. Egy kicsit átkeverjük, majd mehet hozzá a tojás is, amivel csomómentesre gyúrjuk. Lefóliázzuk és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.

  2. Ameddig a tészta pihen, mérjük ki a lekvárt. A diót pedig egy másik tálban keverjük el a porcukorral.

  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A tésztát kivesszük a hűtőből és alaposan átgyúrjuk. Mérlegen lemérjük a súlyát, majd négy egyenlő részre osztjuk. Egyenként 20x27 cm-es lapokat nyújtunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt készre sütjük.

  4. Ha kihűltek a lapok, jöhet a töltés. Az első mézes lapunkat egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük. (A lényeg, hogy ezzel együtt tudjuk majd a hűtőbe tenni később.) Megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a diós keverék szintén harmadával. Ezt még kétszer megismételjük, és a negyedik mézes lappal lefedjük. Az egészet alaposan lefóliázzuk, és legalább 1 napig hagyjuk a hűtőben pihenni.

  5. Másnap a csokit az olajjal mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, és egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. Megvárjuk, amíg a csoki megkeményedik.
    Legjobb, ha egyből fel is szeleteljük, és már ehetjük is.


www.streetkitchen.hu

Ez a mézes zserbó olyan, mintha a hagyományos zserbó és a puszedli egy titkos randin összeállt volna. A mézes lapok nagyon jól passzolnak a sárgabaracklekvárhoz és a diós töltelékhez, az íze pedig abszolút nosztalgikus.

A mézes zserbó azok közé a sütemények közé tartozik, amelyek már az első falatnál egyértelművé teszik, miért tartjuk őket ünnepi alapdarabnak. A mézes tésztalapok és a diós-lekváros réteg találkozása valahogy sokkal lágyabb és finomabb, mint a klasszik zserbóban.

A tészta pont annyira puha, amennyire kell, a töltelék pedig hozza azt a jól ismert enyhén savanykás-diós kombót, ami miatt még akkor is veszel egy szeletet, ha eredetileg eszedben sem volt folytatni. A méz miatt az egésznek van egy extra karaktere, amitől kicsit más, kicsit modernebb.

Hozzávalók

1 20x27 cm-es formához
50 g
méz
3 g
mézeskalács fűszerkeverék
70 g
vaj
75 g
kristálycukor
250 g
finomliszt
5 g
szódabikarbóna
50 g
tojás
(1 db S-es méretű tojásnak felel meg)
A töltelékhez
375 g
sárgabaracklekvár
200 g
darált dió
50 g
porcukor
A tetejéhez
100 g
étcsoki
10 g
étolaj

Elkészítés

  1. A mézes tésztához egy lábasba mérjük a mézet, a fűszerkeveréket, a vajat és a kristálycukrot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, ameddig a vaj el nem olvad benne. A lisztet a szódabikarbónával egy tálba mérjük és hozzáadjuk a mézes keveréket. Egy kicsit átkeverjük, majd mehet hozzá a tojás is, amivel csomómentesre gyúrjuk. Lefóliázzuk és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.

  2. Ameddig a tészta pihen, mérjük ki a lekvárt. A diót pedig egy másik tálban keverjük el a porcukorral.

  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A tésztát kivesszük a hűtőből és alaposan átgyúrjuk. Mérlegen lemérjük a súlyát, majd négy egyenlő részre osztjuk. Egyenként 20x27 cm-es lapokat nyújtunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt készre sütjük.

  4. Ha kihűltek a lapok, jöhet a töltés. Az első mézes lapunkat egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük. (A lényeg, hogy ezzel együtt tudjuk majd a hűtőbe tenni később.) Megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a diós keverék szintén harmadával. Ezt még kétszer megismételjük, és a negyedik mézes lappal lefedjük. Az egészet alaposan lefóliázzuk, és legalább 1 napig hagyjuk a hűtőben pihenni.

  5. Másnap a csokit az olajjal mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, és egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. Megvárjuk, amíg a csoki megkeményedik.
    Legjobb, ha egyből fel is szeleteljük, és már ehetjük is.


Mézes zserbó
Mézes zserbó (Fotó: Street Kitchen)

Ha idén kipróbálnál valamit, ami nem tér el drasztikusan a klasszikusoktól, de mégis új élményt ad, a mézes zserbó tökéletes választás. Könnyű vele dolgozni, szépen szeletelhető, és garantáltan az ünnepi asztal egyik leggyorsabban fogyó süteménye lesz.

A mézes zserbó igazi békebeli süti, és persze, hogy van még olyan receptünk, amiben a zserbó a főszereplő! Itt is van még három!

Túrós-diós zserbó

Zserbótekercs

Cukormentes zserbó

Ha tetszett a mézes zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése