Fantasztikus desszertek

Mézeskalácsosaranygaluska

Mézeskalácsos aranygaluska

Hozzávalók
A tésztához
350 ml
langyos tej
40 g
méz
25 g
friss élesztő
3 db
tojássárgája
520 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1.5 tk
mézeskalács-fűszerkeverék
A sodóhoz
150 ml
tej
20 g
keményítő
1 db
narancs
1.5 tk
mézeskalács-fűszerkeverék
6 db
tojássárgája
140 g
méz
A „panírhoz”
500 g
vegyes magkeverék
(dió, mogyoró, kesudió stb.)
1 csipet
100 g
kristálycukor
80 g
méz
1 db
narancs
150 g
olvasztott vaj
Az összeállításhoz
20 g
vaj
1 db
tojás
300 ml
habtejszín

Elkészítés

Mézeskalácsos aranygaluska? Igen, ötvöztünk két klasszikust, így megszületett a legünnepibb aranygaluska recept, ami csak létezik a Föld kerekén!

Pillekönnyű aranygaluska tészta:

A tésztához a langyos tejet egy dagasztógép dobjába öntjük. Hozzáadjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Beleszitáljuk a lisztet és a mézeskalács-fűszerkeveréket, majd egy dagasztógéppel összedolgozzuk a tésztát 7-8 perc alatt. Mikor feszes, fényes tésztát kaptunk, kiemeljük, belisztezzük a dagasztótál alját és visszahelyezzük bele a kelt tésztát. Folpackkal légmentesen lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük.

Mézeskalácsos aranygaluska recept, egyszerű aranygaluska, aranygaluska vaníliasodóval, pillekönnyű aranygaluska
Mézeskalácsos aranygaluska (Fotó: Street Kitchen)

Vaníliasodó:

Miközben kel a tészta, elkészítjük a sodót, amihez először egy lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a keményítőt és habverővel csomómentesre keverjük. Belereszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét, aztán mehet hozzá a többi összetevő is. Alaposan elkeverjük, hogy egynemű legyen a sodó alapja, majd közepes hőfokon elkezdjük felfőzni úgy, hogy közben folyamatosan kevergetjük habverővel, így nem fog leégni. Miután besűrűsödött, még 1-2 percig forraljuk, majd félrehúzzuk és felhasználásig félrerakjuk. A tetejére egy darab fóliát nyomkodunk, így nem fog bebőrösödni. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5-2 cm-es vastagságúra nyújtjuk egy sodrófával, majd 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félköröket szaggatunk belőle. A magkeveréket aprítógépben durvára daráljuk, majd egy tálban elkeverjük a sóval és a cukorral – ez lesz a panír egyik része. Egy másik tálban elkeverjük a mézet a narancs kifacsart levével, lereszelt héjával és a vajjal. 

Mézeskalácsos aranygaluska összeállítása:

A kiszaggatott tésztadarabokat előbb megforgatjuk a narancsos-vajas mázban, majd beleforgatjuk a magkeverékbe. A sütőformát kivajazzuk, majd elkezdjük belepakolni a „bepanírozott” aranygaluska-tésztákat. Amikor telepakoltuk a formát, légmentesen lefedjük folpackkal, majd újabb 40 percre félrerakjuk kelni. A maradék magkeveréket felhasználásig félretesszük. 

Az ismét megkelt aranygaluskát lekenjük a lazán felvert tojással, majd rászórjuk a maradék magot és a 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk egy órára, de 40 perc után lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje. Miután megsült, kivesszük és akár már frissen is fogyaszthatjuk a sodóval együtt. 

Mézeskalácsos aranygaluska recept, egyszerű aranygaluska, aranygaluska vaníliasodóval, pillekönnyű aranygaluska
Mézeskalácsos aranygaluska (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztési idő: 1 óra 20 perc
  • Sütési idő: 1 óra

A klasszikus aranygaluska csak a kezdet, ha azt már begyakoroltátok, jöhetnek az egyszerű aranygaluska ihlette sütik!

Aranygaluska-felfújt

Mákos aranygaluska

Aranygaluska muffin vaníliás krémmel

www.streetkitchen.hu

Két kedvenc egybegyúrva: mézeskalácsos ízvilágba burkolt aranygaluska. Pihepuha, szaftos és annyira téli ízekben pompázik, hogy szerintem ott a helye az asztalon decemberben.

Hozzávalók

1 db 18 cm átmérőjű, kör alakú sütőformához
A tésztához
350 ml
langyos tej
40 g
méz
25 g
friss élesztő
3 db
tojássárgája
520 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1.5 tk
mézeskalács-fűszerkeverék
A sodóhoz
150 ml
tej
20 g
keményítő
1 db
narancs
1.5 tk
mézeskalács-fűszerkeverék
6 db
tojássárgája
140 g
méz
A „panírhoz”
500 g
vegyes magkeverék
(dió, mogyoró, kesudió stb.)
1 csipet
100 g
kristálycukor
80 g
méz
1 db
narancs
150 g
olvasztott vaj
Az összeállításhoz
20 g
vaj
1 db
tojás
300 ml
habtejszín

Mézeskalácsos aranygaluska? Igen, ötvöztünk két klasszikust, így megszületett a legünnepibb aranygaluska recept, ami csak létezik a Föld kerekén!

Pillekönnyű aranygaluska tészta:

A tésztához a langyos tejet egy dagasztógép dobjába öntjük. Hozzáadjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Beleszitáljuk a lisztet és a mézeskalács-fűszerkeveréket, majd egy dagasztógéppel összedolgozzuk a tésztát 7-8 perc alatt. Mikor feszes, fényes tésztát kaptunk, kiemeljük, belisztezzük a dagasztótál alját és visszahelyezzük bele a kelt tésztát. Folpackkal légmentesen lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük.

Mézeskalácsos aranygaluska recept, egyszerű aranygaluska, aranygaluska vaníliasodóval, pillekönnyű aranygaluska
Mézeskalácsos aranygaluska (Fotó: Street Kitchen)

Vaníliasodó:

Miközben kel a tészta, elkészítjük a sodót, amihez először egy lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a keményítőt és habverővel csomómentesre keverjük. Belereszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét, aztán mehet hozzá a többi összetevő is. Alaposan elkeverjük, hogy egynemű legyen a sodó alapja, majd közepes hőfokon elkezdjük felfőzni úgy, hogy közben folyamatosan kevergetjük habverővel, így nem fog leégni. Miután besűrűsödött, még 1-2 percig forraljuk, majd félrehúzzuk és felhasználásig félrerakjuk. A tetejére egy darab fóliát nyomkodunk, így nem fog bebőrösödni. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen 1,5-2 cm-es vastagságúra nyújtjuk egy sodrófával, majd 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félköröket szaggatunk belőle. A magkeveréket aprítógépben durvára daráljuk, majd egy tálban elkeverjük a sóval és a cukorral – ez lesz a panír egyik része. Egy másik tálban elkeverjük a mézet a narancs kifacsart levével, lereszelt héjával és a vajjal. 

Mézeskalácsos aranygaluska összeállítása:

A kiszaggatott tésztadarabokat előbb megforgatjuk a narancsos-vajas mázban, majd beleforgatjuk a magkeverékbe. A sütőformát kivajazzuk, majd elkezdjük belepakolni a „bepanírozott” aranygaluska-tésztákat. Amikor telepakoltuk a formát, légmentesen lefedjük folpackkal, majd újabb 40 percre félrerakjuk kelni. A maradék magkeveréket felhasználásig félretesszük. 

Az ismét megkelt aranygaluskát lekenjük a lazán felvert tojással, majd rászórjuk a maradék magot és a 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk egy órára, de 40 perc után lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje. Miután megsült, kivesszük és akár már frissen is fogyaszthatjuk a sodóval együtt. 

Mézeskalácsos aranygaluska recept, egyszerű aranygaluska, aranygaluska vaníliasodóval, pillekönnyű aranygaluska
Mézeskalácsos aranygaluska (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztési idő: 1 óra 20 perc
  • Sütési idő: 1 óra

A klasszikus aranygaluska csak a kezdet, ha azt már begyakoroltátok, jöhetnek az egyszerű aranygaluska ihlette sütik!

Aranygaluska-felfújt

Mákos aranygaluska

Aranygaluska muffin vaníliás krémmel

Ha tetszett a Mézeskalácsos aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept