A raguhoz egy nagyobb lábasban az olajon elkezdjük pirítani a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és amikor nagyjából elfőtte a levét, rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Kicsit lepirítjuk. Rárakjuk a sűrített paradicsomot, és ezzel is kicsit lepirítjuk. Felöntjük a víz felével, ha felforrt, rászórjuk az összes fűszert, elkeverjük, ezután mehet rá a méz, a vörösborecet, a passata és a maradék víz is. Kb. 20 percig főzzük lassú tűzön, majd hozzáöntjük a babot, és további nagyjából 10 perc alatt készre főzzük a ragut.
A salsa hozzávalóit összekeverjük egy tálban. A guacamolét krémesítjük egy aprítógépben.
Ha elkészült a ragu, akkor egy kb. 25-30 cm átmérőjű tepsibe rakjuk a tortillachipset. Rákanalazzuk a ragut, ráreszeljük a cheddart, és 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, rárakjuk a salsát, a guacamolét, a tejfölt, a jalapeñót, a felaprított friss koriandert, a vékonyra szeletelt lila hagymát, és tálaljuk.
