Brutális kaják

Nyáritöltöttkáposzta

Nyári töltött káposzta
nyari-toltott-kaposzta

Hozzávalók
0.5 db
fejes káposzta
(2,4 kg/db)
1 csokor
kapor
A töltelékhez
4 db
csirkecomb
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
bors
2 tk
fűszerpaprika
1 csokor
petrezselyem
150 g
bulgur
1 db
tojás
A káposztás alaphoz
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 l
víz
1 tk
fűszerpaprika
1 tk
durvára tört bors
1 csokor
kapor
1 kg
házi fermentált káposzta
150 g
tejföl
15 g
finomliszt
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
pár szál kapor

Elkészítés

A nyári töltött káposzta elkészítését azzal kezdjük, hogy a káposztáról pár nagyobb levelet leszedünk, a többit pedig felcsíkozzuk és egy zárható zacskóba vagy egy lefedhető edénybe tesszük a levelekkel együtt. Hozzáadjuk a kaprot és felöntjük annyi sós vízzel, ami ellepi a káposztát. Minden liter vízhez egy evőkanál sót adunk. Lezárjuk a zacskót vagy az edényt, és meleg helyre tesszük, de nem tűző napra. Így 5 nap alatt el is készül a házi fermentált káposzta, amiből nyári töltött káposztát fogunk készíteni. 

Töltelék:

A csirkecombokat kicsontozzuk, a csontokat félretesszük, a húst pedig ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is átküldjük a darálón, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a borsot a fűszerpaprikát, az aprított petrezselymet és a bulgurt. Beleütjük a tojást, az egészet összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a káposztás alapot. 

Káposztás alap:

Az alaphoz egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát is, és pár percig dinszteljük. Belerakjuk a fazékba a félretett csirkecsontokat is, hozzáöntünk 100 ml vizet és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Borsozzuk, hozzáadjuk a durvára vágott kaprot, és hozzáadjuk a maradék vizet, felforraljuk és 15 percig főzzük.

A nyári töltött káposzta összeállítása:

A tölteléket betöltjük a savanyított káposztalevelekbe, és szorosan feltekerjük. 

Az alaphoz hozzáadjuk az apró savanyú káposztát, és 15 percig főzzük, majd rátesszük a betöltött leveleket, felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi az apró káposztát, lefedjük és 40 percig pároljuk. Ezután a káposztabatyukat kivesszük a fazékból, a csirkecsontokat is, az alapot pedig tejföl és liszt keverékével behabarjuk. Forralunk rajta egyet, és tálalhatunk is. Egy jó adag tejföllel és egy kis frissen vágott kaporral megszórva kínáljuk az ételt. 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Nem csak az év végi ünnepek alkalmával, vagy a lagzi éjféli menüjeként kerülhet töltött káposzta az asztalra! Egy kis friss kaporral máris nyáriasabbra hangolhatjuk ezt a fogást. Én ráadásul most nemcsak a tölteléket, de a fermentált káposztát is magam készítettem el hozzá!

A nyári töltött káposzta legalább annyira jólesik, mint a klasszikus, laktató változata. Egy kis friss kapor csodákat művel ezzel a fogással! Nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók

4 fő részére
0.5 db
fejes káposzta
(2,4 kg/db)
1 csokor
kapor
A töltelékhez
4 db
csirkecomb
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
bors
2 tk
fűszerpaprika
1 csokor
petrezselyem
150 g
bulgur
1 db
tojás
A káposztás alaphoz
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 l
víz
1 tk
fűszerpaprika
1 tk
durvára tört bors
1 csokor
kapor
1 kg
házi fermentált káposzta
150 g
tejföl
15 g
finomliszt
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
pár szál kapor

Elkészítés

A nyári töltött káposzta elkészítését azzal kezdjük, hogy a káposztáról pár nagyobb levelet leszedünk, a többit pedig felcsíkozzuk és egy zárható zacskóba vagy egy lefedhető edénybe tesszük a levelekkel együtt. Hozzáadjuk a kaprot és felöntjük annyi sós vízzel, ami ellepi a káposztát. Minden liter vízhez egy evőkanál sót adunk. Lezárjuk a zacskót vagy az edényt, és meleg helyre tesszük, de nem tűző napra. Így 5 nap alatt el is készül a házi fermentált káposzta, amiből nyári töltött káposztát fogunk készíteni. 

Töltelék:

A csirkecombokat kicsontozzuk, a csontokat félretesszük, a húst pedig ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is átküldjük a darálón, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a borsot a fűszerpaprikát, az aprított petrezselymet és a bulgurt. Beleütjük a tojást, az egészet összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a káposztás alapot. 

Káposztás alap:

Az alaphoz egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát is, és pár percig dinszteljük. Belerakjuk a fazékba a félretett csirkecsontokat is, hozzáöntünk 100 ml vizet és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Borsozzuk, hozzáadjuk a durvára vágott kaprot, és hozzáadjuk a maradék vizet, felforraljuk és 15 percig főzzük.

A nyári töltött káposzta összeállítása:

A tölteléket betöltjük a savanyított káposztalevelekbe, és szorosan feltekerjük. 

Az alaphoz hozzáadjuk az apró savanyú káposztát, és 15 percig főzzük, majd rátesszük a betöltött leveleket, felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi az apró káposztát, lefedjük és 40 percig pároljuk. Ezután a káposztabatyukat kivesszük a fazékból, a csirkecsontokat is, az alapot pedig tejföl és liszt keverékével behabarjuk. Forralunk rajta egyet, és tálalhatunk is. Egy jó adag tejföllel és egy kis frissen vágott kaporral megszórva kínáljuk az ételt. 

Ha tetszett a Nyári töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept