A nyári töltött káposzta elkészítését azzal kezdjük, hogy a káposztáról pár nagyobb levelet leszedünk, a többit pedig felcsíkozzuk és egy zárható zacskóba vagy egy lefedhető edénybe tesszük a levelekkel együtt. Hozzáadjuk a kaprot és felöntjük annyi sós vízzel, ami ellepi a káposztát. Minden liter vízhez egy evőkanál sót adunk. Lezárjuk a zacskót vagy az edényt, és meleg helyre tesszük, de nem tűző napra. Így 5 nap alatt el is készül a házi fermentált káposzta, amiből nyári töltött káposztát fogunk készíteni.
Töltelék:
A csirkecombokat kicsontozzuk, a csontokat félretesszük, a húst pedig ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is átküldjük a darálón, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a borsot a fűszerpaprikát, az aprított petrezselymet és a bulgurt. Beleütjük a tojást, az egészet összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a káposztás alapot.
Káposztás alap:
Az alaphoz egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát is, és pár percig dinszteljük. Belerakjuk a fazékba a félretett csirkecsontokat is, hozzáöntünk 100 ml vizet és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Borsozzuk, hozzáadjuk a durvára vágott kaprot, és hozzáadjuk a maradék vizet, felforraljuk és 15 percig főzzük.
A nyári töltött káposzta összeállítása:
A tölteléket betöltjük a savanyított káposztalevelekbe, és szorosan feltekerjük.
Az alaphoz hozzáadjuk az apró savanyú káposztát, és 15 percig főzzük, majd rátesszük a betöltött leveleket, felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi az apró káposztát, lefedjük és 40 percig pároljuk. Ezután a káposztabatyukat kivesszük a fazékból, a csirkecsontokat is, az alapot pedig tejföl és liszt keverékével behabarjuk. Forralunk rajta egyet, és tálalhatunk is. Egy jó adag tejföllel és egy kis frissen vágott kaporral megszórva kínáljuk az ételt.