A csülköt egy nagy fazékba rakjuk, mellédobjuk a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket. Sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Nagy lángon felforraljuk, leszedjük a keletkező habot, majd közepes lángon 2 órán át főzzük.
Ezután egy mélyebb tepsibe emeljük a csülköt, és a bőrét szárazra töröljük. A bőrt bekenjük almaecettel, sózzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük további 1 órán keresztül.
Ha extra ropogós végeredményt szeretnénk, az utolsó 5 percben átkapcsolhatunk felső grillező funkcióra, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg a csülök bőre.
Tálalhatjuk petrezselymes burgonyával, vagy akár egy jóféle sült burgonyával is. De természetesen, ha ahhoz van kedvünk, akár friss kenyeret is fogyaszthatunk mellé.
Omlóssertéscsülök
Van az az illat, amitől mindenki automatikusan a konyha felé veszi az irányt. Na, ez pont az. A lassan főtt, majd ropogósra sült sertéscsülök olyan, mint egy zenmester a húsok között: kívül kemény, belül békés, omlós és szaftos.
Ha szereted a klasszikus magyar konyha igazi, időt nem sajnáló fogásait, akkor ez az omlós sertéscsülök lesz az egyik kedvenced. A lassú főzésnek köszönhetően a hús puha, omlós és szaftos lesz, a sütés pedig ropogós, aranybarna kérget varázsol rá. Ez az étel maga a türelem jutalma — nem gyors, de minden percet megér.
Hozzávalók
Elkészítés
A csülköt egy nagy fazékba rakjuk, mellédobjuk a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket. Sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Nagy lángon felforraljuk, leszedjük a keletkező habot, majd közepes lángon 2 órán át főzzük.
Ezután egy mélyebb tepsibe emeljük a csülköt, és a bőrét szárazra töröljük. A bőrt bekenjük almaecettel, sózzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük további 1 órán keresztül.
Ha extra ropogós végeredményt szeretnénk, az utolsó 5 percben átkapcsolhatunk felső grillező funkcióra, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg a csülök bőre.
Tálalhatjuk petrezselymes burgonyával, vagy akár egy jóféle sült burgonyával is. De természetesen, ha ahhoz van kedvünk, akár friss kenyeret is fogyaszthatunk mellé.

A csülök sütésének van egyfajta ünnepi hangulata: lassan pirul a sütőben, közben beteríti a konyhát az illata, és már a hangja is ropogós boldogságot ígér. A jó csülök lényege a textúra kontrasztja: kívül karamellizált és pattanós, belül omlós, szaftos és telt ízű. Egy adag petrezselymes krumplival vagy friss kenyérrel tálalva nemcsak ebéd, hanem élmény.
A csülök egyáltalán nem unalmas dolog, nem csak egyféleképpen lehet elkészíteni! Mutatunk pár verziót, amit érdemes kipróbálni:
Ha tetszett az omlós sertéscsülök receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



