Fantasztikus desszertek

Óriásmézi

Óriás mézi

Hozzávalók
cukorgyöngyök
A tésztához
125 g
méz
1 db
narancs reszelt héja
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 mk
szegfűbors
1 mk
őrölt szerecsendió
5 g
holland kakaópor
150 g
világos barna cukor
2 db
tojás
((kisebb))
450 g
liszt
1 mk
szódabikarbóna
1 mk
sütőpor
A cukormázhoz
1 db
tojásfehérje
200 g
porcukor
2 tk
citromlé
A díszítéshez
gumicukor
150 g
vaj

Elkészítés

A tésztához a mézet, a vajat, a narancshéjat, a fűszereket és a cukrot összemelegítjük, hogy az utóbbi felolvadjon. Amikor homogén az alap, hozzáadjuk a tojásokat, végül az egészet összedolgozzuk a szódabikarbónával és a sütőporral elkevert liszttel. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük. 

Mézi

Lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kivágunk belőle egy mézeskalácsemberke-formát. Áthúzzuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék tésztából tetszőleges mintákat szúrhatunk ki. 

Mikor kihűlt Mézi, a cukormázhoz magas fokozaton elkezdjük felverni a fehérjét, hozzáadagoljuk a porcukrot, belerakjuk a citromlevet, és mikor stabilabb, hófehér cukormázat kapunk, nyomózsákba töltjük. Kivágjuk a zacskó végét, és megrajzoljuk Mézi testrészeit, majd a gombok helyére 1-1 gumicukrot vagy cukorgyöngyöt nyomunk. Megvárjuk, amíg megszárad a cukormáz, és már kész is vagyunk vele.

www.streetkitchen.hu

Szerintem Szamáron kívül a legkirályabb karakter az ominózus animációs filmben a kis mézeskalács emberke, Mézi. 2 éve sikerült egy Csubakka-tortát készítenem, tavaly mézeskalács panelházat, idén pedig ő került a kezeim alá, és szerintem tök cuki lett. :)

Hozzávalók

1 kb. 45 cm-es Mézihez
cukorgyöngyök
A tésztához
125 g
méz
1 db
narancs reszelt héja
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 mk
szegfűbors
1 mk
őrölt szerecsendió
5 g
holland kakaópor
150 g
világos barna cukor
2 db
tojás
((kisebb))
450 g
liszt
1 mk
szódabikarbóna
1 mk
sütőpor
A cukormázhoz
1 db
tojásfehérje
200 g
porcukor
2 tk
citromlé
A díszítéshez
gumicukor
150 g
vaj

A tésztához a mézet, a vajat, a narancshéjat, a fűszereket és a cukrot összemelegítjük, hogy az utóbbi felolvadjon. Amikor homogén az alap, hozzáadjuk a tojásokat, végül az egészet összedolgozzuk a szódabikarbónával és a sütőporral elkevert liszttel. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük. 

Mézi

Lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kivágunk belőle egy mézeskalácsemberke-formát. Áthúzzuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék tésztából tetszőleges mintákat szúrhatunk ki. 

Mikor kihűlt Mézi, a cukormázhoz magas fokozaton elkezdjük felverni a fehérjét, hozzáadagoljuk a porcukrot, belerakjuk a citromlevet, és mikor stabilabb, hófehér cukormázat kapunk, nyomózsákba töltjük. Kivágjuk a zacskó végét, és megrajzoljuk Mézi testrészeit, majd a gombok helyére 1-1 gumicukrot vagy cukorgyöngyöt nyomunk. Megvárjuk, amíg megszárad a cukormáz, és már kész is vagyunk vele.

Ha tetszett az Óriás mézi receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept