Pékség

Parasztoskrumplispogácsa

Parasztos krumplis pogácsa

Hozzávalók
600 g
burgonya
(tisztított súly)
3 tk
250 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
100 g
hideg sertészsír

Elkészítés

A parasztos krumplis pogácsa a vidéki otthonok népszerű étele volt. Minden megtalálható volt hozzá a háztartásban, és mindenhez lehetett fogyasztani. Mutatjuk is, hogyan készül!

A burgonyát meghámozzuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Fontos, hogy a víz jó sós legyen, hogy a krumpli átvegye azt. Ha megpuhult, leszűrjük, és még forrón áttörjük krumplinyomóval. Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, ha nem, akkor még pótolható. 

A lisztet tálba szitáljuk és elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a kihűlt krumplit.

Az egészet összegyúrjuk. Jól gyúrható, viszonylag puha tésztát kell kapnunk. 

Enyhén lisztezett felületen kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval mintázzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. A leeső részeket gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és újra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, míg szép pirosak lesznek.

Parasztos krumplis pogácsa
Parasztos krumplis pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Hűtési idő: 30 perc
  • Sütési idő: kb. 20 perc

Keresel még tökéletes pogácsarecepteket? Van még néhány, ne aggódj! Mutatjuk is:

Sonkás pogácsa

Békebeli krumplis pogácsa

Sajtos-túrós pogácsa

www.streetkitchen.hu

Rengeteg pogácsarecept létezik, nehéz is megtalálni, melyik a leglegleg... Ezzel a verzióval a nagyszüleim falujában találkoztam leginkább. Sokáig eláll, ezek az alapanyagok mindig voltak a háznál, és még olcsó is. Ették bableveshez, főzelékekhez, vagy csak simán magában, munka közben.

Hozzávalók

25 darabhoz
600 g
burgonya
(tisztított súly)
3 tk
250 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
100 g
hideg sertészsír

A parasztos krumplis pogácsa a vidéki otthonok népszerű étele volt. Minden megtalálható volt hozzá a háztartásban, és mindenhez lehetett fogyasztani. Mutatjuk is, hogyan készül!

A burgonyát meghámozzuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Fontos, hogy a víz jó sós legyen, hogy a krumpli átvegye azt. Ha megpuhult, leszűrjük, és még forrón áttörjük krumplinyomóval. Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, ha nem, akkor még pótolható. 

A lisztet tálba szitáljuk és elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a kihűlt krumplit.

Az egészet összegyúrjuk. Jól gyúrható, viszonylag puha tésztát kell kapnunk. 

Enyhén lisztezett felületen kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval mintázzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. A leeső részeket gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és újra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, míg szép pirosak lesznek.

Parasztos krumplis pogácsa
Parasztos krumplis pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Hűtési idő: 30 perc
  • Sütési idő: kb. 20 perc

Keresel még tökéletes pogácsarecepteket? Van még néhány, ne aggódj! Mutatjuk is:

Sonkás pogácsa

Békebeli krumplis pogácsa

Sajtos-túrós pogácsa

Ha tetszett a parasztos krumplis pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése