Egy aprítógépben ledaráljuk a magvakat az olajjal, a durvára vágott petrezselyemmel, egy citrom kifacsart levével, a chilipasztával, sóval és borssal. A filézett lazacot ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és bekenjük a magvas pesztóval.
Apró darabokra vágjuk a megtisztított céklát és sárgarépát, összeforgatjuk a fűszerekkel, az olajjal és a mézzel, majd a lazac két oldalára halmozzuk a tepsiben. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Közben egy lábasban felolvasztjuk a vajat, lepirítjuk benne a reszelt fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a borral, és közepes lángon kiforraljuk belőle az alkoholt. Felöntjük a tejszínnel és felforraljuk, majd belereszeljük a citrom héját. Mehet bele a citrom kifacsart leve és a finomra vágott kapor is. Sózzuk, borsozzuk, 2 percig forraljuk, majd tálalhatunk is.
Vágunk egy szeletet a lazacból, rakunk mellé a sült gyökérzöldségekből és meglocsoljuk a mártással.
Pikánsbundázottlazacsültrépávaléscéklával
Egy élénk, friss és textúrákban gazdag fogás, ahol a ropogós magkéreg fűszeres melege találkozik a lazac szaftos puhaságával. A karamellizált zöldségköret természetes édessége tökéletesen ellensúlyozza a könnyed, savanykás citrommártást, így minden falat játékos és harmonikus egyszerre.
A lazac önmagában is hálás alapanyag, de amikor kap egy fűszeres, ropogós bundát, teljesen új arcát mutatja. Ez a pikáns bundázott lazac sült répával és céklával egyszerre friss, élénk és kellemesen karakteres, szóval tökéletes karácsonyi főétel. Könnyű elkészíteni, mégis olyan a végeredmény, amit simán fel lehet tálalni az ünnepi asztalra is.
Hozzávalók
A sült céklához és répához
A citrusos mártáshoz
Elkészítés
Egy aprítógépben ledaráljuk a magvakat az olajjal, a durvára vágott petrezselyemmel, egy citrom kifacsart levével, a chilipasztával, sóval és borssal. A filézett lazacot ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és bekenjük a magvas pesztóval.
Apró darabokra vágjuk a megtisztított céklát és sárgarépát, összeforgatjuk a fűszerekkel, az olajjal és a mézzel, majd a lazac két oldalára halmozzuk a tepsiben. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Közben egy lábasban felolvasztjuk a vajat, lepirítjuk benne a reszelt fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a borral, és közepes lángon kiforraljuk belőle az alkoholt. Felöntjük a tejszínnel és felforraljuk, majd belereszeljük a citrom héját. Mehet bele a citrom kifacsart leve és a finomra vágott kapor is. Sózzuk, borsozzuk, 2 percig forraljuk, majd tálalhatunk is.
Vágunk egy szeletet a lazacból, rakunk mellé a sült gyökérzöldségekből és meglocsoljuk a mártással.

A lazac mellett a sült répa és cékla tökéletes kísérők, mert éppen annyi kontrasztot adnak a halhoz, hogy az egész fogás kiegyensúlyozott legyen. A zöldségek szépen karamellizálódnak a sütőben, a bundázott lazac pedig szaftos marad.
Ha olyan ételt keresel, ami kicsit izgalmasabb a megszokottnál, de nem igényel fél napos előkészületet, ez a recept jó választás. Könnyed, mégis tartalmas, tele van jó textúrákkal és színekkel, és pont azt hozza, amit egy modern, gyors halas fogástól vársz: átgondolt, de lazán működő ízkombinációt.
A pikáns bundázott lazac sült répával és céklával olyan karácsonyi fogás, ami nemcsak fancy, hanem oltári finom is. Mutatunk még három lazacos kaját, amikkel szintén nem foghatsz mellé az ünnepek alatt.
Ha tetszett a pikáns bundázott lazac sült répával és céklával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



