Lazac receptek

Pikánsbundázottlazacsültrépávaléscéklával

Pikáns bundázott lazac sült répával és céklával
Pikáns bundázott lazac sült répával és céklával

Hozzávalók
50 g
dió
50 g
napraforgómag
50 g
mandula
50 g
pisztácia
100 ml
olívaolaj
1 csokor
petrezselyem
1 db
citrom
2 tk
chilipaszta
bors
1 kg
lazacfilé
A sült céklához és répához
600 g
tisztított sárgarépa
600 g
cékla
(tisztított mennyiség)
bors
1 tk
reszelt szerecsendió
0.5 csokor
kakukkfű
0.5 csokor
rozmaring
2 ek
étolaj
1 ek
méz
A citrusos mártáshoz
60 g
vaj
3 gerezd
fokhagyma
150 ml
fehérbor
150 g
tejszín
1 db
citrom
0.25 csokor
kapor
bors

Elkészítés
  1. Egy aprítógépben ledaráljuk a magvakat az olajjal, a durvára vágott petrezselyemmel, egy citrom kifacsart levével, a chilipasztával, sóval és borssal. A filézett lazacot ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és bekenjük a magvas pesztóval.

  2. Apró darabokra vágjuk a megtisztított céklát és sárgarépát, összeforgatjuk a fűszerekkel, az olajjal és a mézzel, majd a lazac két oldalára halmozzuk a tepsiben. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

  3. Közben egy lábasban felolvasztjuk a vajat, lepirítjuk benne a reszelt fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a borral, és közepes lángon kiforraljuk belőle az alkoholt. Felöntjük a tejszínnel és felforraljuk, majd belereszeljük a citrom héját. Mehet bele a citrom kifacsart leve és a finomra vágott kapor is. Sózzuk, borsozzuk, 2 percig forraljuk, majd tálalhatunk is.

  4. Vágunk egy szeletet a lazacból, rakunk mellé a sült gyökérzöldségekből és meglocsoljuk a mártással.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egy élénk, friss és textúrákban gazdag fogás, ahol a ropogós magkéreg fűszeres melege találkozik a lazac szaftos puhaságával. A karamellizált zöldségköret természetes édessége tökéletesen ellensúlyozza a könnyed, savanykás citrommártást, így minden falat játékos és harmonikus egyszerre.

A lazac önmagában is hálás alapanyag, de amikor kap egy fűszeres, ropogós bundát, teljesen új arcát mutatja. Ez a pikáns bundázott lazac sült répával és céklával egyszerre friss, élénk és kellemesen karakteres, szóval tökéletes karácsonyi főétel. Könnyű elkészíteni, mégis olyan a végeredmény, amit simán fel lehet tálalni az ünnepi asztalra is.

Hozzávalók

4 főre
50 g
dió
50 g
napraforgómag
50 g
mandula
50 g
pisztácia
100 ml
olívaolaj
1 csokor
petrezselyem
1 db
citrom
2 tk
chilipaszta
bors
1 kg
lazacfilé
A sült céklához és répához
600 g
tisztított sárgarépa
600 g
cékla
(tisztított mennyiség)
bors
1 tk
reszelt szerecsendió
0.5 csokor
kakukkfű
0.5 csokor
rozmaring
2 ek
étolaj
1 ek
méz
A citrusos mártáshoz
60 g
vaj
3 gerezd
fokhagyma
150 ml
fehérbor
150 g
tejszín
1 db
citrom
0.25 csokor
kapor
bors

Elkészítés

  1. Egy aprítógépben ledaráljuk a magvakat az olajjal, a durvára vágott petrezselyemmel, egy citrom kifacsart levével, a chilipasztával, sóval és borssal. A filézett lazacot ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és bekenjük a magvas pesztóval.

  2. Apró darabokra vágjuk a megtisztított céklát és sárgarépát, összeforgatjuk a fűszerekkel, az olajjal és a mézzel, majd a lazac két oldalára halmozzuk a tepsiben. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

  3. Közben egy lábasban felolvasztjuk a vajat, lepirítjuk benne a reszelt fokhagymagerezdeket, majd felöntjük a borral, és közepes lángon kiforraljuk belőle az alkoholt. Felöntjük a tejszínnel és felforraljuk, majd belereszeljük a citrom héját. Mehet bele a citrom kifacsart leve és a finomra vágott kapor is. Sózzuk, borsozzuk, 2 percig forraljuk, majd tálalhatunk is.

  4. Vágunk egy szeletet a lazacból, rakunk mellé a sült gyökérzöldségekből és meglocsoljuk a mártással.

Pikáns bundázott lazac sült répával és céklával
Pikáns bundázott lazac sült répával és céklával (Fotó: Street Kitchen)

A lazac mellett a sült répa és cékla tökéletes kísérők, mert éppen annyi kontrasztot adnak a halhoz, hogy az egész fogás kiegyensúlyozott legyen. A zöldségek szépen karamellizálódnak a sütőben, a bundázott lazac pedig szaftos marad.

Ha olyan ételt keresel, ami kicsit izgalmasabb a megszokottnál, de nem igényel fél napos előkészületet, ez a recept jó választás. Könnyed, mégis tartalmas, tele van jó textúrákkal és színekkel, és pont azt hozza, amit egy modern, gyors halas fogástól vársz: átgondolt, de lazán működő ízkombinációt.

A pikáns bundázott lazac sült répával és céklával olyan karácsonyi fogás, ami nemcsak fancy, hanem oltári finom is. Mutatunk még három lazacos kaját, amikkel szintén nem foghatsz mellé az ünnepek alatt.

Édesburgonyás bulgurrizottó füstölt lazaccal

Kapros citromos lazacleves

A tökéletes lazac remuládmártással

Ha tetszett a pikáns bundázott lazac sült répával és céklával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése