Vega húsvéti ételek

Pikánsegészbensültkarfiolnarancsostahinivelésalmástabuléval

Pikáns egészben sült karfiol narancsos tahinivel és almás tabuléval

Hozzávalók
A tabuléhoz
150 g
quinoa
só, bors
8 db
hónapos retek
1 db
zöld alma
4 szál
újhagyma
2 csokor
petrezselyem
40 ml
olívaolaj
1 db
citrom
100 g
bébispenót
A sült karfiolhoz
1 fej
karfiol
(1 kg/fej)
60 g
margarin
30 ml
szójaszósz
15 ml
tahini
20 ml
olívaolaj
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
sárga currypaszta
1 ek
csípős paszta
A gyökérzöldségpüréhez
1 db
zellergumó
(300 g/db)
1 db
karalábé
(300 g/db)
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 ek
olívaolaj
só, bors
200 g
margarin
50 ml
zabtej
A narancsos tahinihez
1 db
narancs leve
100 ml
tahini
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz
0.25 csokor
petrezselyem

Elkészítés
  1. A pikáns egészben sült karfiol narancsos tahinivel és almás tabuléval elkészítéséhez a quinoát háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni és mikor az összes vizet magába szívta, lekapcsoljuk a tűzhelyet és lefedve hagyjuk még gőzölődni. 

  2. A retket és az almát kis kockákra, az újhagymát pedig vékony karikákra vágjuk és egy keverőtálba szórjuk. A petrezselymet felaprítjuk és ez is mehet a keverőtálba, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, valamint a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.

  3. A bébispenótot bő, sós, forrásban lévő vízbe dobjuk pár másodpercre, majd leszűrjük és ezt is hozzákeverjük a zöldséges alaphoz a megpuhult quinoával együtt. Alaposan elkeverjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.

  4. Az egészben sült karfiolhoz a karfiolfejet sós, forrásban lévő vízben előfőzzük kb. 5 perc alatt.

  5. Közben a megtisztított zellergumót, karalábét és répát 1-2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk és alaposan átforgatjuk. 

  6. A karfiolra kerülő páchoz a puha margarint egy tálban kikeverjük a szójaszósszal, a tahinivel, az olívaolajjal, a reszelt fokhagymával, sóval, borssal, a currypasztával és a csípős pasztával.

  7. Az előfőzött karfiolt a felkockázott gyökérzöldségek mellé tesszük a tepsire és alaposan lekenjük a páccal. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük gőzfunkción, és kb. 30 perc alatt készre sütjük a zöldségeket. Tipp: ha marad egy kevés a karfiolhoz használt pikáns pácból, akkor dobj össze belőle egy ropogós csicseriborsót!

  8. A narancsos tahinihez a narancs levét kifacsarjuk, majd leturmixoljuk a tahinivel, a fokhagymával, sóval és borssal együtt. 

  9. A megsült gyökérzöldségkockákat egy tálba dobjuk a margarinnal, a zabtejjel, sóval és borssal együtt, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szeretnétek, át is szűrhetitek, hogy még krémesebb végeredményt kapjatok.

  10. A kész pürét kikenjük egy tányérra, rakunk rá egy szeletet a sült karfiolból, pakolunk mellé a tabuléból, végül pedig meglocsoljuk az öntettel és szórunk rá egy kis felaprított petrezselymet is.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez egy igazi közel-keleti lakoma, ami annyira megvadítja majd a spanokat az újhullámos húsvéti csemegézésen, hogy csak na! Szuper színes, fenntartható, finom és még egészséges is!

A sült karfiol már önmagában is izgalmas, de ebben a receptben egészen új arcát mutatja meg. A pikáns pác, a narancsos tahini és az almás tabulé együtt egy friss, színes és laktató fogást alkot.

Hozzávalók

4 főre
A tabuléhoz
150 g
quinoa
só, bors
8 db
hónapos retek
1 db
zöld alma
4 szál
újhagyma
2 csokor
petrezselyem
40 ml
olívaolaj
1 db
citrom
100 g
bébispenót
A sült karfiolhoz
1 fej
karfiol
(1 kg/fej)
60 g
margarin
30 ml
szójaszósz
15 ml
tahini
20 ml
olívaolaj
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
sárga currypaszta
1 ek
csípős paszta
A gyökérzöldségpüréhez
1 db
zellergumó
(300 g/db)
1 db
karalábé
(300 g/db)
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 ek
olívaolaj
só, bors
200 g
margarin
50 ml
zabtej
A narancsos tahinihez
1 db
narancs leve
100 ml
tahini
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz
0.25 csokor
petrezselyem

Elkészítés

  1. A pikáns egészben sült karfiol narancsos tahinivel és almás tabuléval elkészítéséhez a quinoát háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni és mikor az összes vizet magába szívta, lekapcsoljuk a tűzhelyet és lefedve hagyjuk még gőzölődni. 

  2. A retket és az almát kis kockákra, az újhagymát pedig vékony karikákra vágjuk és egy keverőtálba szórjuk. A petrezselymet felaprítjuk és ez is mehet a keverőtálba, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, valamint a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.

  3. A bébispenótot bő, sós, forrásban lévő vízbe dobjuk pár másodpercre, majd leszűrjük és ezt is hozzákeverjük a zöldséges alaphoz a megpuhult quinoával együtt. Alaposan elkeverjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.

  4. Az egészben sült karfiolhoz a karfiolfejet sós, forrásban lévő vízben előfőzzük kb. 5 perc alatt.

  5. Közben a megtisztított zellergumót, karalábét és répát 1-2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk és alaposan átforgatjuk. 

  6. A karfiolra kerülő páchoz a puha margarint egy tálban kikeverjük a szójaszósszal, a tahinivel, az olívaolajjal, a reszelt fokhagymával, sóval, borssal, a currypasztával és a csípős pasztával.

  7. Az előfőzött karfiolt a felkockázott gyökérzöldségek mellé tesszük a tepsire és alaposan lekenjük a páccal. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük gőzfunkción, és kb. 30 perc alatt készre sütjük a zöldségeket. Tipp: ha marad egy kevés a karfiolhoz használt pikáns pácból, akkor dobj össze belőle egy ropogós csicseriborsót!

  8. A narancsos tahinihez a narancs levét kifacsarjuk, majd leturmixoljuk a tahinivel, a fokhagymával, sóval és borssal együtt. 

  9. A megsült gyökérzöldségkockákat egy tálba dobjuk a margarinnal, a zabtejjel, sóval és borssal együtt, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szeretnétek, át is szűrhetitek, hogy még krémesebb végeredményt kapjatok.

  10. A kész pürét kikenjük egy tányérra, rakunk rá egy szeletet a sült karfiolból, pakolunk mellé a tabuléból, végül pedig meglocsoljuk az öntettel és szórunk rá egy kis felaprított petrezselymet is.

Ha tetszett a Pikáns egészben sült karfiol narancsos tahinivel és almás tabuléval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept