Halételek

PontyOrlymódra

Ponty Orly módra

Hozzávalók
A burgonyasalátához
1 kg
krumpli
(mi kifliburgonyát használtunk)
3 - 4 db
babérlevél
4 ek
cukor
3 fej
lila hagyma
1 csokor
snidling
2 ek
ecet
(20 %)
2 tk
durvára őrölt bors
300 g
majonéz
A marinált halhoz
800 g
ponty
0.5 tk
őrölt bors
0.5 csokor
kapor
2 csokor
petrezselyem
1 db
citrom
Az Orly tésztához
200 g
liszt
3 db
tojás
1 tk
250 - 300 ml
búzasör
30 ml
olívaolaj
2 - 3 ek
liszt a beleforgatáshoz
bő olaj a sütéshez

Elkészítés

Az Orly ponty körete ezúttal saláta. A salátának való burgonyát héjastól, sós vízben felrakjuk főni. Ha megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

A halat kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk, majd kiszálkázzuk egy fogó segítségével. (Ehelyett be is irdalhatjuk a halat, aminek a lényege, hogy a hal húsát kb. 3 mm-enként vékonyan bevagdaljuk, így átvágva a szálkákat, ezután a szeletek biztonságosan fogyaszthatók lesznek.) Ezután a halszeleteket sózzuk, borsozzuk.

A hal pácolásához felaprítjuk a kaprot és a petrezselymet, egy tálba rakjuk, belereszeljük a citrom héját, majd kifacsarjuk a levét is, és megforgatjuk benne a halszeleteket. A zöldfűszeres halat egy tányérra szedjük, és a megmaradt petrezselymes keveréket is félretesszük.

A salátához 1,5 l vízbe tesszük a babérlevelet, 2 ek sót, a cukrot, és felforraljuk. A hagymát felszeleteljük, egy nagyobb keverőtálba rakjuk, majd ezzel az ízesített forró vízzel leforrázzuk. A kihűlt krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk, és hozzáadjuk a hagymás léhez az apróra vágott snidlinggel, a 20%-os ecettel és a borssal együtt. Így hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk a felhasználásig. Hogy igazán összeérjenek az ízek, praktikus még előző nap elkészíteni.

Az Orly tészta elkészítéséhez a liszthez adjuk a tojássárgáját és a sót, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. A lisztes alapba öntjük a sört, és simára keverjük, ezután jöhet bele az olívaolaj. Akkor jó, ha híg galuska sűrűségű, mert a fehérjehab sokat lazít még rajta. Végül beletesszük a habot, valamint a megmaradt citromos petrezselymet, és ezzel is elkeverjük.

ponty-orly-modra
Ponty Orly módra (Fotó: Street Kitchen)

A hal sütése

A fűszeres halat megforgatjuk kevés lisztben, majd belemártjuk a tésztába, és 160-170 fokon tartott olajban, 4-5 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük, majd törlőpapíron leszárítjuk. Az ízesített lében pihenő salátaalapot leszűrjük, és összekeverjük a majonézzel. A frissen sült halat a krumplisalátával tálaljuk.

ponty-orly-modra
Ponty Orly módra (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 20 perc
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Hűtés: min. 60 perc
  • Összesen: kb. 120 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Az Orly mód sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos panírozás, de az élmény szinte felülmúlja azt.

Hozzávalók

6 főre
A burgonyasalátához
1 kg
krumpli
(mi kifliburgonyát használtunk)
3 - 4 db
babérlevél
4 ek
cukor
3 fej
lila hagyma
1 csokor
snidling
2 ek
ecet
(20 %)
2 tk
durvára őrölt bors
300 g
majonéz
A marinált halhoz
800 g
ponty
0.5 tk
őrölt bors
0.5 csokor
kapor
2 csokor
petrezselyem
1 db
citrom
Az Orly tésztához
200 g
liszt
3 db
tojás
1 tk
250 - 300 ml
búzasör
30 ml
olívaolaj
2 - 3 ek
liszt a beleforgatáshoz
bő olaj a sütéshez

Az Orly ponty körete ezúttal saláta. A salátának való burgonyát héjastól, sós vízben felrakjuk főni. Ha megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

A halat kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk, majd kiszálkázzuk egy fogó segítségével. (Ehelyett be is irdalhatjuk a halat, aminek a lényege, hogy a hal húsát kb. 3 mm-enként vékonyan bevagdaljuk, így átvágva a szálkákat, ezután a szeletek biztonságosan fogyaszthatók lesznek.) Ezután a halszeleteket sózzuk, borsozzuk.

A hal pácolásához felaprítjuk a kaprot és a petrezselymet, egy tálba rakjuk, belereszeljük a citrom héját, majd kifacsarjuk a levét is, és megforgatjuk benne a halszeleteket. A zöldfűszeres halat egy tányérra szedjük, és a megmaradt petrezselymes keveréket is félretesszük.

A salátához 1,5 l vízbe tesszük a babérlevelet, 2 ek sót, a cukrot, és felforraljuk. A hagymát felszeleteljük, egy nagyobb keverőtálba rakjuk, majd ezzel az ízesített forró vízzel leforrázzuk. A kihűlt krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk, és hozzáadjuk a hagymás léhez az apróra vágott snidlinggel, a 20%-os ecettel és a borssal együtt. Így hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk a felhasználásig. Hogy igazán összeérjenek az ízek, praktikus még előző nap elkészíteni.

Az Orly tészta elkészítéséhez a liszthez adjuk a tojássárgáját és a sót, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. A lisztes alapba öntjük a sört, és simára keverjük, ezután jöhet bele az olívaolaj. Akkor jó, ha híg galuska sűrűségű, mert a fehérjehab sokat lazít még rajta. Végül beletesszük a habot, valamint a megmaradt citromos petrezselymet, és ezzel is elkeverjük.

ponty-orly-modra
Ponty Orly módra (Fotó: Street Kitchen)

A hal sütése

A fűszeres halat megforgatjuk kevés lisztben, majd belemártjuk a tésztába, és 160-170 fokon tartott olajban, 4-5 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük, majd törlőpapíron leszárítjuk. Az ízesített lében pihenő salátaalapot leszűrjük, és összekeverjük a majonézzel. A frissen sült halat a krumplisalátával tálaljuk.

ponty-orly-modra
Ponty Orly módra (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 20 perc
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Hűtés: min. 60 perc
  • Összesen: kb. 120 perc

Ha tetszett a Ponty Orly módra receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept