A pizzatéeszta elkészítése
A vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik.
Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk.
Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni.
Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)
A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.
A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
A prosciutto pizza összeállítása, sütése
Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta.
Egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra (ez nálam 300 fok volt) előmelegített sütőbe.
Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
Amikor készen van, elosztjuk rajta a sonkát, majd szórunk rá rukkolát és meglocsoljuk olívaolajjal. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.