Pizza

Prosciuttopizza

Prosciutto pizza

Hozzávalók
A tésztához
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
A nyújtáshoz
250 g
rétesliszt
A szószhoz
600 g
passata
10 db
friss bazsalikomlevelek
1 ek
olívaolaj
só ízlés szerint
A feltéthez
400 g
pizza mozzarella
200 g
prosciutto sonka
100 g
rukkola
1 ek
olívaolaj

Elkészítés

A pizzatéeszta elkészítése

  1. A vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik.

  2. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk.

  3. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

  4. Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

  5. Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni.

  6. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

  7. A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.

  8. A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

A prosciutto pizza összeállítása, sütése

  1. Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta.

  2. Egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra (ez nálam 300 fok volt) előmelegített sütőbe.

  3. Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.

  4. Amikor készen van, elosztjuk rajta a sonkát, majd szórunk rá rukkolát és meglocsoljuk olívaolajjal. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

www.streetkitchen.hu

Egy kerek boldogság, ami a napfényes Olaszországot varázsolja majd a tányérodra.

Egy jól elkészített pizzatészta minden feltétet megérdemel – de az igazi varázs a tésztában rejlik. A befektetett idő bőven megtérül, hiszen ezzel a recepttel a pizzakészítés nem kihívás, hanem öröm lesz.

Hozzávalók

6 db pizzához
A tésztához
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
A nyújtáshoz
250 g
rétesliszt
A szószhoz
600 g
passata
10 db
friss bazsalikomlevelek
1 ek
olívaolaj
só ízlés szerint
A feltéthez
400 g
pizza mozzarella
200 g
prosciutto sonka
100 g
rukkola
1 ek
olívaolaj

Elkészítés

A pizzatéeszta elkészítése

  1. A vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik.

  2. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk.

  3. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

  4. Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

  5. Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni.

  6. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

  7. A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.

  8. A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

A prosciutto pizza összeállítása, sütése

  1. Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta.

  2. Egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra (ez nálam 300 fok volt) előmelegített sütőbe.

  3. Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.

  4. Amikor készen van, elosztjuk rajta a sonkát, majd szórunk rá rukkolát és meglocsoljuk olívaolajjal. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

Ha tetszett a Prosciutto pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept