A pumpkin spice lasagne elkészítéséhez egy lábasban, nagyobb lángon elkezdjük lepirítani a darált húst az olívaolajon, közben sózzuk, borsozzuk. Ha már jól lepirult, hozzáadjuk a paradicsompürét és azzal is pirítjuk egy-két percig.
A hagymát, a zellerszárat és a sárgarépát egy késes aprítóban durvára zúzzuk, majd a lepirított húsra dobjuk. A zöldségeket is alaposan lepirítjuk, közben folyamatosan felkaparjuk a lepirult részeket. Jöhet rá a felszeletelt fokhagyma és fél perc pirítás után a fehérbor is.
Hozzáadjuk az őrölt fűszereket, valamint a felaprított rozmaring- és zsályaleveleket is.
Átkeverjük a ragut és felöntjük az alaplével vagy vízzel, majd közepes lángon pároljuk 1 órán át, és ha szükséges, közben pótoljuk a folyadékot. A főzési idő utolsó 5 percében hozzákeverjük a 0,5 cm-es kockákra vágott tököt.
A besamelhez a tököt cikkekre vágjuk, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A megsült tökcikkeknek lehúzzuk a héját és a húsukat leturmixoljuk a tejjel.
A vajat felhevítjük egy lábosban, rászórjuk a lisztet és fél perc kevergetés után felöntjük a sütőtökös tejjel. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük még egy kevés őrölt szerecsendióval és sűrűsödésig főzzük.
Az összeállításhoz a tepsit kikenjük olívaolajjal, majd jöhet egy kevés besamel és egy réteg tésztalap. Erre egy adag húsos ragu, majd besamel és reszelt cheddar. Újabb kör tészta, ragu, besamel és sajt – így rétegezzük a lasagnét, míg a húsos ragu el nem fogy. Az utolsó tésztarétegre egy jó adag besamelnek kell jutnia, amit befedünk reszelt sajttal és pár levél zsályával. 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, majd szeletelés előtt várunk 20 percet, hogy ne csússzanak szét a rétegek.

- Elkészítési idő: 2 óra
- Sütési idő: 1 óra
- Pihentetés: 20 perc