Húsos kaják

Pulykásrakottkarfiol

Pulykás rakott karfiol

Hozzávalók
1 fej
hagyma
(kb. 180 g)
2 gerezd
fokhagyma
20 g
kókuszolaj
20 g
paprika
25 g
paradicsom
0.5 tk
fűszerkömény
1 ek
pirospaprika
só, bors
500 ml
alaplé
2 db
babérlevél
500 g
darált pulykamell
Az összeállításhoz
250 g
rizs
800 g
karfiol
1 csokor
petrezselyem
A tetejére
175 g
natúr joghurt

Elkészítés

A raguhoz a hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát felszeleteljük, majd a kókuszolajon elkezdjük pirítani, és 4-5 perc után hozzádobjuk a szintén apró kockára vágott paprikát. Addig pirítjuk közepes lángon, amíg kapnak egy kis színt, ezután félrehúzzuk, beletesszük a paradicsomot, a köményt, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük, és felöntjük az alaplével vagy vízzel. Felforraljuk, és egy botmixerrel leturmixoljuk.

Ezután jöhet bele a babérlevél és a darált pulykamell (ha szükségesnek látjuk, még önthetünk rá egy kevés vizet, de vigyázzunk, mert a hús is enged levet), és addig rotyogtatjuk, amíg alig marad nedvesség a ragun, és a pulyka is megfőtt.

A rizst, mint egy tésztát, forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, amíg még van egy minimális roppanása, kb. háromnegyedig, aztán leszűrjük.

A karfiolt közepes-kicsi rózsákra bontjuk, és sós, forrásban lévő vízben kb. 4 percig főzzük, majd leszűrjük. A petrezselymet felaprítjuk, és a rizzsel együtt a raguhoz keverjük.

A rizses keveréket egy 25 x 35 cm-es tepsibe tesszük, ráhelyezzük a karfiolt, majd rákanalazzuk a joghurtot. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

  • Előkészítési idő: kb. 5 perc
  • Főzési idő: kb. 20 perc
  • Sütés: kb. 30 perc
  • Összesen: kb. 55 perc
rakott karfiol pulykával
Pulykás rakott karfiol

www.streetkitchen.hu

A magyaros rakottakat is meg lehet oldani kicsit fittebb formában, ezért választottam pulykamellet és tejföl helyett joghurtot, na meg a rizsből is visszavettem egy kicsit, így a szénhidráttartalma sem vészes. Főleg, ha ezt a mennyiséget hat adagra bontjuk…

Hozzávalók

6 főre
1 fej
hagyma
(kb. 180 g)
2 gerezd
fokhagyma
20 g
kókuszolaj
20 g
paprika
25 g
paradicsom
0.5 tk
fűszerkömény
1 ek
pirospaprika
só, bors
500 ml
alaplé
2 db
babérlevél
500 g
darált pulykamell
Az összeállításhoz
250 g
rizs
800 g
karfiol
1 csokor
petrezselyem
A tetejére
175 g
natúr joghurt

A raguhoz a hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát felszeleteljük, majd a kókuszolajon elkezdjük pirítani, és 4-5 perc után hozzádobjuk a szintén apró kockára vágott paprikát. Addig pirítjuk közepes lángon, amíg kapnak egy kis színt, ezután félrehúzzuk, beletesszük a paradicsomot, a köményt, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük, és felöntjük az alaplével vagy vízzel. Felforraljuk, és egy botmixerrel leturmixoljuk.

Ezután jöhet bele a babérlevél és a darált pulykamell (ha szükségesnek látjuk, még önthetünk rá egy kevés vizet, de vigyázzunk, mert a hús is enged levet), és addig rotyogtatjuk, amíg alig marad nedvesség a ragun, és a pulyka is megfőtt.

A rizst, mint egy tésztát, forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, amíg még van egy minimális roppanása, kb. háromnegyedig, aztán leszűrjük.

A karfiolt közepes-kicsi rózsákra bontjuk, és sós, forrásban lévő vízben kb. 4 percig főzzük, majd leszűrjük. A petrezselymet felaprítjuk, és a rizzsel együtt a raguhoz keverjük.

A rizses keveréket egy 25 x 35 cm-es tepsibe tesszük, ráhelyezzük a karfiolt, majd rákanalazzuk a joghurtot. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

  • Előkészítési idő: kb. 5 perc
  • Főzési idő: kb. 20 perc
  • Sütés: kb. 30 perc
  • Összesen: kb. 55 perc
rakott karfiol pulykával
Pulykás rakott karfiol

Ha tetszett a Pulykás rakott karfiol receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept