Brutális kaják

Reszteltmájburgonyapüréveléslyonikáposztával

Resztelt máj burgonyapürével és lyoni káposztával

Hozzávalók
250 g
vaj
A resztelt májhoz
600 g
sertésmáj
2 ek
mangalicazsír
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
0.5 tk
morzsolt kakukkfű
1 tk
majoránna
0.5 tk
fűszerpaprika
400 ml
marhaalaplé
100 g
fagyasztott zöldborsó
só, bors
A burgonyapüréhez
500 g
krumpli
250 ml
tej
5 szem
egész fekete bors
2 gerezd
fokhagyma
1 ág
kakukkfű
0.5 tk
fehér bors
1 csipet
őrölt szerecsendió
A káposztához
200 g
vágott savanyú káposzta
300 g
rizsliszt
0.5 tk
füstölt pirospaprika
bő étolaj a sütéshez

Elkészítés

A resztelt sertésmáj elkészítésének első lépése, hogy a májat megmossuk, a vastag ereket eltávolítjuk róla és felcsíkozzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, lepirítjuk rajta a májat, aztán kivesszük és félrerakjuk. Fontos, hogy a májat csak a legvégén, a tálalás előtt sózzuk. (Én úgy tanultam a mamámtól, hogy csak a csirkemájat lehet sütés közben sózni, ám sokan azt mondják, hogy bátran lehet sózni bármilyen májat, akár sütés közben is.)

A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd beledobjuk a reszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a majoránnát és a fűszerpaprikát is, és épp csak átforgatjuk. Visszarakjuk a serpenyőbe a májat, felöntjük egy kevés alaplével és fedő alatt elkezdjük puhára párolni.

A krumplit meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli fő, a tejet egy gyorsforralóban felmelegítjük a borssal, a fokhagymával és a kakukkfűvel. 

A megpuhult krumpliról leöntjük a vizet és hagyjuk, hogy elpárologjon róla az esetlegesen megmaradt nedvesség. Ezután krumplinyomóval összetörjük, majd belekeverjük a vajat. A tejből kivesszük a fűszereket és a fokhagymát, majd az aromatizált tejjel beállítjuk a krumplipüré állagát. Végül sózzuk és ízesítjük a fehér borssal, illetve a szerecsendióval. 

Amikor a máj megpuhult, hozzáadjuk a fagyasztott borsót – mire az megfő, addigra szép szaftot kapunk.

A káposztát átmossuk, kinyomkodjuk, lecsepegtetjük és konyhai papírtörlővel áttöröljük, hogy teljesen száraz legyen. Átforgatjuk a füstölt paprikával elkevert rizslisztben, majd forró olajban kisütjük. Miután lecsepegtettük, megsózzuk és ismét jól átforgatjuk. 
Végül a májat sózzuk, borsozzuk, még egyszer átforgatjuk, és a burgonyapürével, valamint a ropogós káposztával megszórva tálaljuk. 

resztelt-sertesmaj-krumplipurevel-es-kaposztaval
Resztelt sertésmáj burgonyapürével és lyoni káposztával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

Bírod Bürgés bravúros recepjeit? Akkor a resztelt sertésmáj után ezeket se hagyd ki!

Smashed burger kétféle sajttal

Barna sörös marharagu sütőtökpürével és sült padlizsánnal

Cseresznyés kólás csirkenyalóka lapított krumplival

www.streetkitchen.hu

Resztelt májat már mindenki evett, úgyhogy én most csavartam rajta egyet és olyan káposztát rittyentettem hozzá, amilyet resztelt máj még nem látott soha!

Hozzávalók

4 főre
250 g
vaj
A resztelt májhoz
600 g
sertésmáj
2 ek
mangalicazsír
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
0.5 tk
morzsolt kakukkfű
1 tk
majoránna
0.5 tk
fűszerpaprika
400 ml
marhaalaplé
100 g
fagyasztott zöldborsó
só, bors
A burgonyapüréhez
500 g
krumpli
250 ml
tej
5 szem
egész fekete bors
2 gerezd
fokhagyma
1 ág
kakukkfű
0.5 tk
fehér bors
1 csipet
őrölt szerecsendió
A káposztához
200 g
vágott savanyú káposzta
300 g
rizsliszt
0.5 tk
füstölt pirospaprika
bő étolaj a sütéshez

A resztelt sertésmáj elkészítésének első lépése, hogy a májat megmossuk, a vastag ereket eltávolítjuk róla és felcsíkozzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, lepirítjuk rajta a májat, aztán kivesszük és félrerakjuk. Fontos, hogy a májat csak a legvégén, a tálalás előtt sózzuk. (Én úgy tanultam a mamámtól, hogy csak a csirkemájat lehet sütés közben sózni, ám sokan azt mondják, hogy bátran lehet sózni bármilyen májat, akár sütés közben is.)

A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd beledobjuk a reszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a majoránnát és a fűszerpaprikát is, és épp csak átforgatjuk. Visszarakjuk a serpenyőbe a májat, felöntjük egy kevés alaplével és fedő alatt elkezdjük puhára párolni.

A krumplit meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli fő, a tejet egy gyorsforralóban felmelegítjük a borssal, a fokhagymával és a kakukkfűvel. 

A megpuhult krumpliról leöntjük a vizet és hagyjuk, hogy elpárologjon róla az esetlegesen megmaradt nedvesség. Ezután krumplinyomóval összetörjük, majd belekeverjük a vajat. A tejből kivesszük a fűszereket és a fokhagymát, majd az aromatizált tejjel beállítjuk a krumplipüré állagát. Végül sózzuk és ízesítjük a fehér borssal, illetve a szerecsendióval. 

Amikor a máj megpuhult, hozzáadjuk a fagyasztott borsót – mire az megfő, addigra szép szaftot kapunk.

A káposztát átmossuk, kinyomkodjuk, lecsepegtetjük és konyhai papírtörlővel áttöröljük, hogy teljesen száraz legyen. Átforgatjuk a füstölt paprikával elkevert rizslisztben, majd forró olajban kisütjük. Miután lecsepegtettük, megsózzuk és ismét jól átforgatjuk. 
Végül a májat sózzuk, borsozzuk, még egyszer átforgatjuk, és a burgonyapürével, valamint a ropogós káposztával megszórva tálaljuk. 

resztelt-sertesmaj-krumplipurevel-es-kaposztaval
Resztelt sertésmáj burgonyapürével és lyoni káposztával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

Bírod Bürgés bravúros recepjeit? Akkor a resztelt sertésmáj után ezeket se hagyd ki!

Smashed burger kétféle sajttal

Barna sörös marharagu sütőtökpürével és sült padlizsánnal

Cseresznyés kólás csirkenyalóka lapított krumplival

Ha tetszett a Resztelt máj burgonyapürével és lyoni káposztával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept