A legjobb kalács receptek

Rumos-aszaltbarackosfonottkalács

Rumos-aszalt barackos fonott kalács

Hozzávalók
150 ml
rum
100 g
aszalt barack
A tésztához
250 ml
tej
80 g
cukor
500 g
liszt
20 g
élesztő
50 g
puha vaj
1 db
tojás
1 csipet
A kenéshez
1 db
tojás
30 ml
tej
Az aszalt barackhoz

Elkészítés

Az aszalt barackot apró kockákra vágjuk, beleszórjuk a tálba, felöntjük a rummal, és hagyjuk pár órát, vagy akár egy éjszakát is pihenni. 

A tejet megmelegítjük, belerakunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percet pihentetjük, hogy felfusson. A lisztet kissé megmelegítjük (elhagyható), ez jót tesz a tésztának, majd hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, a tojást, a lecsepegtetett barackdarabokat, egy csipet sót és az élesztős tejet. A tésztát 4-5 percig dagasztjuk, hogy szép sima felületű legyen, majd bucit formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, két részre osztjuk, amiket ezután további 6-6 részre osztunk. Kb. 30 cm-es rudakat sodrunk belőlük, kicsit meglisztezzük őket, majd nem túl szorosan összefonjuk.

A 6 rúd végét összecsípjük, majd először a jobb szélsőt áthajtjuk a bal oldalra, a bal szélsőt pedig a jobb oldalra. Amit az imént jobb oldalra hajtottunk, berakjuk középre, majd jöhet jobb szélről a második, ami átkerül bal oldalra. A bal oldali második rúd átkerül a jobb oldalra, a bal oldali szélső pedig középre, majd jön a jobb oldali második bal oldalra, a jobb oldali szélső pedig középre, és így haladunk oldalanként két rúd hajtogatással, amíg el nem fogy a tészta. Ugyanezt megismételjük a másik 6 rúddal is. 

Rumos-aszalt barackos fonott kalács

Mindkét fonat végeit a fonat alá hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsin 35-40 percig kelesztjük. Lekenjük őket a tejjel össszekevert tojással, és mehetnek is a 175 fokra előmelegített sütőbe, amíg szép aranybarnák lesznek. Hagyjuk őket legalább langyosra hűlni, mielőtt felvágnánk.

www.streetkitchen.hu

Egy fonott kalácsnál nincs is szebb és jobb dolog a húsvéti asztalon. Ja de van! Két fonott kalács, amelyekben még sok-sok, nagyon rumos aszalt barack is található. Persze más aszalvánnyal is elkészíthetitek, de higgyetek nekem, ezzel sokkal tutibb, mint mazsolával.

Hozzávalók

2 db kalácshoz
150 ml
rum
100 g
aszalt barack
A tésztához
250 ml
tej
80 g
cukor
500 g
liszt
20 g
élesztő
50 g
puha vaj
1 db
tojás
1 csipet
A kenéshez
1 db
tojás
30 ml
tej
Az aszalt barackhoz

Az aszalt barackot apró kockákra vágjuk, beleszórjuk a tálba, felöntjük a rummal, és hagyjuk pár órát, vagy akár egy éjszakát is pihenni. 

A tejet megmelegítjük, belerakunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percet pihentetjük, hogy felfusson. A lisztet kissé megmelegítjük (elhagyható), ez jót tesz a tésztának, majd hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, a tojást, a lecsepegtetett barackdarabokat, egy csipet sót és az élesztős tejet. A tésztát 4-5 percig dagasztjuk, hogy szép sima felületű legyen, majd bucit formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, két részre osztjuk, amiket ezután további 6-6 részre osztunk. Kb. 30 cm-es rudakat sodrunk belőlük, kicsit meglisztezzük őket, majd nem túl szorosan összefonjuk.

A 6 rúd végét összecsípjük, majd először a jobb szélsőt áthajtjuk a bal oldalra, a bal szélsőt pedig a jobb oldalra. Amit az imént jobb oldalra hajtottunk, berakjuk középre, majd jöhet jobb szélről a második, ami átkerül bal oldalra. A bal oldali második rúd átkerül a jobb oldalra, a bal oldali szélső pedig középre, majd jön a jobb oldali második bal oldalra, a jobb oldali szélső pedig középre, és így haladunk oldalanként két rúd hajtogatással, amíg el nem fogy a tészta. Ugyanezt megismételjük a másik 6 rúddal is. 

Rumos-aszalt barackos fonott kalács

Mindkét fonat végeit a fonat alá hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsin 35-40 percig kelesztjük. Lekenjük őket a tejjel össszekevert tojással, és mehetnek is a 175 fokra előmelegített sütőbe, amíg szép aranybarnák lesznek. Hagyjuk őket legalább langyosra hűlni, mielőtt felvágnánk.

Ha tetszett a Rumos-aszalt barackos fonott kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept