Egy lábasba öntjük a leszűrt sárgaborsót az alaplével, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük benne a borsót.
Közben elkészítjük hozzá a rántást, amihez egy kisebb edényben felmelegítünk közepes hőfokon 2 ek zsírt, és 1-2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, majd csomómentesre keverjük 200 ml hideg vízzel. Hozzáöntjük folyamatos keverés mellett az alaphoz, és további 4-5 perc forralással besűrítjük vele a főzeléket.
Feltétként egy kis sült debrecenit készítettünk hozzá, amihez a debreceniket hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, és egy serpenyőben, 1 ek zsíron, közepesen magas hőfokon megsütjük őket, oldalanként 2 perccel számolva. Tányérba szedjük a főzeléket, rátesszük a sült debreceniket, és egy kis finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.
Alegfinomabbsárgaborsó-főzelék

Ha erről a kajáról a “betonfőzelék” jut először eszedbe, ami olyan volt, mint egy tapétaragasztó, akkor most megpróbálom úgy elkészíteni nektek, hogy ez a gondolat örökre elszálljon, és végre jó élménnyel állj fel az asztaltól.
A sárgaborsó főzelék az egyik leglaktatóbb és pénztárcabarátabb magyar fogás, amely tökéletes választás hűvösebb napokon vagy akkor, amikor gyorsan és egyszerűen szeretnél tartalmas ételt készíteni. A legfinomabb verzió elkészítéséhez minimum 4 órára lesz szükség, de az a legjobb, ha előző este hideg vízbe áztatjuk a sárgaborsót. Áztatás nélkül is meg tud főni, csak úgy tovább tart.
Hozzávalók
Elkészítés
Egy lábasba öntjük a leszűrt sárgaborsót az alaplével, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük benne a borsót.
Közben elkészítjük hozzá a rántást, amihez egy kisebb edényben felmelegítünk közepes hőfokon 2 ek zsírt, és 1-2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, majd csomómentesre keverjük 200 ml hideg vízzel. Hozzáöntjük folyamatos keverés mellett az alaphoz, és további 4-5 perc forralással besűrítjük vele a főzeléket.
Feltétként egy kis sült debrecenit készítettünk hozzá, amihez a debreceniket hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, és egy serpenyőben, 1 ek zsíron, közepesen magas hőfokon megsütjük őket, oldalanként 2 perccel számolva. Tányérba szedjük a főzeléket, rátesszük a sült debreceniket, és egy kis finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra
Ha elkészült a selymesen krémes főzelék, és a gőzösen illatozó tányérból felszáll a babérlevelek és pirospaprika ismerős aromája, már tudni fogod: ezért a pár egyszerű hozzávalóért és kevés munkáért igazán megéri nekilátni. Tálald ropogós feltéttel, friss kenyérrel vagy akár magában: élvezd, milyen jóleső, házias ízvilágot tud adni egy ilyen egyszerű, mégis tökéletes főzelék.
A legfinomabb sárgaborsó főzelék receptje után megjött a kedvetek még több főzelékhez? További verhetetlen hüvelyes főzelékek várnak rád:
Zöldborsófőzelék tükörtojással
Ha tetszett a legfinomabb sárgaborsó-főzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



