Brutális kaják

Savanyúkáposztássztrapacskaszalonnával

Savanyú káposztás sztrapacska szalonnával

Hozzávalók
A sztrapacskához
600 g
burgonya
2 db
tojás
400 g
finomliszt
400 g
juhtúró
300 g
tejföl
A savanyú káposztához
250 g
füstölt szalonna
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
600 g
apró savanyú káposzta
só, bors
1 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
6 ek
tejföl

Elkészítés

A savanyúkáposztás sztrapacska szalonnával egy igazi klasszikus. Nézzük hogyan is készül! Először a sztrapacskához a burgonyát megpucoljuk, lereszeljük, hozzákeverjük a tojást és a lisztet, és enyhén megsózzuk. A tésztát lobogó, sós vízbe szaggatjuk (fekete övesek deszkáról is szaggathatják), majd ha feljöttek a víz tetejére a galuskák, akkor leszűrjük, leöblítjük és félretesszük.

A szalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk és egy kisebb lábosban kiolvasztjuk a zsírját. Ha töpörtyűre sült a szalonna, akkor kivesszük belőle és kb. 4 ek zsírt hagyunk az edényben, a többit félretesszük. Az edényben maradt zsíron megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát pár perc alatt, majd rázúdítjuk az enyhén átmosott savanyú káposztát és 10 perc alatt megpároljuk, közben sózzuk, borsozzuk és a végén finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. 

Egy tálba öntjük a kifőtt galuskát és összekeverjük a juhtúróval, a tejföllel és a félrerakott szalonnazsírral. Egy 20 x 30 cm-es tepsibe egyengetjük, a galuskára halmozzuk a hagymás savanyú káposztát, majd 200 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 15 percre. Szép aranyló sárgára kell sütni. Végül megszórjuk a pirított szalonnával és meglocsoljuk egy kis tejföllel. 

savanyukaposztas-sztrapacska-szalonnaval-2
Savanyú káposztás sztrapacska szalonnával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 15 perc

www.streetkitchen.hu

Tudom, az eredeti verzió tésztája tojás nélkül készül, nekem viszont szimpatikusabb a tojásos, mert jobb lesz az állaga tőle. Úgyhogy ezt nézzétek el nekem… Ettől függetlenül abban megegyezhetünk, hogy az egyik legfinomabb egytálételről van szó.

Hozzávalók

6 főre
A sztrapacskához
600 g
burgonya
2 db
tojás
400 g
finomliszt
400 g
juhtúró
300 g
tejföl
A savanyú káposztához
250 g
füstölt szalonna
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
600 g
apró savanyú káposzta
só, bors
1 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
6 ek
tejföl

A savanyúkáposztás sztrapacska szalonnával egy igazi klasszikus. Nézzük hogyan is készül! Először a sztrapacskához a burgonyát megpucoljuk, lereszeljük, hozzákeverjük a tojást és a lisztet, és enyhén megsózzuk. A tésztát lobogó, sós vízbe szaggatjuk (fekete övesek deszkáról is szaggathatják), majd ha feljöttek a víz tetejére a galuskák, akkor leszűrjük, leöblítjük és félretesszük.

A szalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk és egy kisebb lábosban kiolvasztjuk a zsírját. Ha töpörtyűre sült a szalonna, akkor kivesszük belőle és kb. 4 ek zsírt hagyunk az edényben, a többit félretesszük. Az edényben maradt zsíron megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát pár perc alatt, majd rázúdítjuk az enyhén átmosott savanyú káposztát és 10 perc alatt megpároljuk, közben sózzuk, borsozzuk és a végén finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. 

Egy tálba öntjük a kifőtt galuskát és összekeverjük a juhtúróval, a tejföllel és a félrerakott szalonnazsírral. Egy 20 x 30 cm-es tepsibe egyengetjük, a galuskára halmozzuk a hagymás savanyú káposztát, majd 200 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 15 percre. Szép aranyló sárgára kell sütni. Végül megszórjuk a pirított szalonnával és meglocsoljuk egy kis tejföllel. 

savanyukaposztas-sztrapacska-szalonnaval-2
Savanyú káposztás sztrapacska szalonnával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 15 perc

Ha tetszett a Savanyú káposztás sztrapacska szalonnával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept