A savanyúkáposztás sztrapacska szalonnával egy igazi klasszikus. Nézzük hogyan is készül! Először a sztrapacskához a burgonyát megpucoljuk, lereszeljük, hozzákeverjük a tojást és a lisztet, és enyhén megsózzuk. A tésztát lobogó, sós vízbe szaggatjuk (fekete övesek deszkáról is szaggathatják), majd ha feljöttek a víz tetejére a galuskák, akkor leszűrjük, leöblítjük és félretesszük.
A szalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk és egy kisebb lábosban kiolvasztjuk a zsírját. Ha töpörtyűre sült a szalonna, akkor kivesszük belőle és kb. 4 ek zsírt hagyunk az edényben, a többit félretesszük. Az edényben maradt zsíron megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát pár perc alatt, majd rázúdítjuk az enyhén átmosott savanyú káposztát és 10 perc alatt megpároljuk, közben sózzuk, borsozzuk és a végén finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Egy tálba öntjük a kifőtt galuskát és összekeverjük a juhtúróval, a tejföllel és a félrerakott szalonnazsírral. Egy 20 x 30 cm-es tepsibe egyengetjük, a galuskára halmozzuk a hagymás savanyú káposztát, majd 200 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 15 percre. Szép aranyló sárgára kell sütni. Végül megszórjuk a pirított szalonnával és meglocsoljuk egy kis tejföllel.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 15 perc