A somogyi galuska elkészítéséhez először is, egy fazékban feltesszük melegedni a főzővizet kevés sóval. A lisztet, a tojást, a vizet és a sót egy tálba tesszük, és egy fakanál segítségével összedolgozzuk. Fontos, hogy ne keverjük be a tésztát, amíg a víz nem forrt fel, mert nyúlóssá válik és sokkal tovább tart majd kiszaggatni.
Amikor forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a keveréket, és 2-3 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük.
A szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját, majd tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsíron, közepes hőfokon kb. 8 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, átkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre, belekeverjük a tejfölt meg a galuskát, átmelegítjük és megsózzuk.
Tálalásnál megszórjuk a lepirított szalonnával és még egy kevés fűszerpaprikával.

- Elkészítési idő: 20 perc