Olcsó ebédek

Somogyigaluska

Somogyi galuska

Hozzávalók
A nokedlihez
250 g
finomliszt
1 db
tojás
190 ml
víz
A szószhoz
100 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 gerezd
fokhagyma
1 tk
fűszerpaprika
400 g
tejföl
A tálaláshoz
1 mk
fűszerpaprika

Elkészítés

A somogyi galuska elkészítéséhez először is, egy fazékban feltesszük melegedni a főzővizet kevés sóval. A lisztet, a tojást, a vizet és a sót egy tálba tesszük, és egy fakanál segítségével összedolgozzuk. Fontos, hogy ne keverjük be a tésztát, amíg a víz nem forrt fel, mert nyúlóssá válik és sokkal tovább tart majd kiszaggatni. 

Amikor forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a keveréket, és 2-3 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük.

A szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját, majd tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsíron, közepes hőfokon kb. 8 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, átkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre, belekeverjük a tejfölt meg a galuskát, átmelegítjük és megsózzuk.

Tálalásnál megszórjuk a lepirított szalonnával és még egy kevés fűszerpaprikával.

somogyi-galuska-2
Somogyi galuska (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc

www.streetkitchen.hu

Amikor kimentem az ebédlőbe, miközben a többiek falatoztak, nekem szegezték a kérdést, hogy: EEEEZ MIII? Nem tudtam, el merjem-e mondani, hogy valójában egy tejfölös nokedli, amit az is el tud készíteni, aki még csak messziről sem látott konyhát. Picit tartottam attól, hogy azt fogják mondani, ez az étel bizony nem annyira telitalálat. Majd félve elmondtam nekik az igazságot, mire a válasz az volt, hogy… ezt inkább nem írom le, de abszolút pozitív reakciót váltott ki belőlük. :D

Hozzávalók

2 főre
A nokedlihez
250 g
finomliszt
1 db
tojás
190 ml
víz
A szószhoz
100 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 gerezd
fokhagyma
1 tk
fűszerpaprika
400 g
tejföl
A tálaláshoz
1 mk
fűszerpaprika

A somogyi galuska elkészítéséhez először is, egy fazékban feltesszük melegedni a főzővizet kevés sóval. A lisztet, a tojást, a vizet és a sót egy tálba tesszük, és egy fakanál segítségével összedolgozzuk. Fontos, hogy ne keverjük be a tésztát, amíg a víz nem forrt fel, mert nyúlóssá válik és sokkal tovább tart majd kiszaggatni. 

Amikor forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a keveréket, és 2-3 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük.

A szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját, majd tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsíron, közepes hőfokon kb. 8 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, átkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre, belekeverjük a tejfölt meg a galuskát, átmelegítjük és megsózzuk.

Tálalásnál megszórjuk a lepirított szalonnával és még egy kevés fűszerpaprikával.

somogyi-galuska-2
Somogyi galuska (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc

Ha tetszett a Somogyi galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept