A sonkás pite töltelékéhez az olajat egy serpenyőbe öntjük. A vörös- és fokhagymákat finomra vágjuk, majd az olajon közepes hőmérsékleten üvegesre pirítjuk őket, és egy tálba rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá a 0,5 cm-es kockákra vágott kápia paprika, a tojások és a főtt sonka. Mehet bele a tejföl, a keményítő, a finomra vágott petrezselyem és a nagy lyukú reszelőn lereszelt trappista sajt kb. ¾-e, illetve a zöldborsó is. Alaposan átkeverjük a tölteléket.
Kihajtogatjuk a quiche tésztát, és belerakjuk a piteformába. Erre jöhet a töltelék, majd a maradék reszelt sajt. Betoljuk a pitét a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25-30 perc sütés után kivesszük a sütőből. Megszórjuk apróra vágott snidlinggel, és ha langyosra hűlt, ehetjük is.

- Elkészítési idő: 25 perc
- Sütési idő: 25-30 perc