Az oldalast kisebb darabokra vágjuk, majd egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt, a ketchupot, a zúzott fokhagymát, a füstölt paprikát, az olívaolajat, a sót, a borsot és a sört. Az oldalast ebben a pácban alaposan megforgatjuk, majd lefedve legalább 1 órára (de ha van időnk, akár egy éjszakára is) hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a húst.
A bepácolt oldalast elrendezzük egy tepsiben, a maradék páclevet is ráöntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 90 percig sütjük, közben többször átforgatva és a saját szaftjával locsolgatva, hogy szép ragacsos legyen.
Amikor a hús omlósra sült és a teteje szépen karamellizálódott, tányérokra szedjük és sült krumplival tálaljuk.
Sörös-mézesoldalas

Viszonylag kevés munkával, de annál több türelemmel egy igazán szaftos és finom ételt varázsolhatunk!
A sörös-mézes oldalas az a fajta étel, amitől már a sütés illatától is megjön az étvágy – ragacsos, szaftos, édeskés-sós, és olyan omlós, hogy alig kell hozzá kés-villa. A trükk a pácolásban és az alacsony hőfokú, lassú sütésben rejlik: a sör nemcsak megpuhítja a húst, hanem karakteres, malátás ízt is ad neki, a méz pedig gondoskodik a csillogó, karamellizált kéregről.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
Az oldalast kisebb darabokra vágjuk, majd egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt, a ketchupot, a zúzott fokhagymát, a füstölt paprikát, az olívaolajat, a sót, a borsot és a sört. Az oldalast ebben a pácban alaposan megforgatjuk, majd lefedve legalább 1 órára (de ha van időnk, akár egy éjszakára is) hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a húst.
A bepácolt oldalast elrendezzük egy tepsiben, a maradék páclevet is ráöntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 90 percig sütjük, közben többször átforgatva és a saját szaftjával locsolgatva, hogy szép ragacsos legyen.
Amikor a hús omlósra sült és a teteje szépen karamellizálódott, tányérokra szedjük és sült krumplival tálaljuk.

Ha igazán szaftos, omlós sült oldalast szeretnél, akkor vásárláskor érdemes pár dologra odafigyelni. Először is: ne csak a hús mennyiségét, a minőségét is nézd!
A jó oldalas húsos, de ne legyen teljesen zsírmentes – egy vékony zsírréteg és enyhe márványozottság kifejezetten előny, mert szaftosabbá teszi a sütés során. A túl vékony, szinte csak csontos darabokat inkább kerüld, ezek gyakran kiszáradnak, mire a hús megpuhulna.
Válassz egyenletes vastagságú darabot, így egyenletesen fog megsülni. A hús legyen szép rózsaszín, a zsír fehér, ne sárgás vagy szürke – ez a frissesség jele. Ha lehet, kérd a hentestől, hogy ne darabolja fel, hanem egészben kérd, így könnyebb lesz egyben pácolni és megsütni.
A sörös-mézes oldalas mellé még ezek a köretek is jól passzolnak:
Ha tetszett a sörös-mézes oldalas receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!