A fish and chips lényege a bunda, így kezdésként kikeverjük a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a paprikát, a sót és a borsot, majd fokozatosan adagolva, egy habverővel kevergetve hozzákeverjük a jéghideg sört.
A kész tésztát a hűtőbe tesszük, ugyanis akkor lesz megfelelően ropogós a tészta, ha elég hideg sütéskor a massza.
A halat szükség esetén akkorára formázzuk, hogy a serpenyőben kényelmesen elférjenek a szeletek. Sózzuk, majd szárazra töröljük és a lehűlt masszába mártjuk őket.
Lecsöpögtetjük a felesleges bundát, és közepesen forró olajban ropogósra sütjük. Ha nem elég meleg a zsiradék, akkor a bunda nem lesz megfelelő, könnyen le tudja dobni a hal, míg túl forró olaj esetén megég. Célunk egy ropogós, aranybarna külső, ami teljesen átsült halat rejt. A sütési időt a halszeletek vastagsága nagyban befolyásolja.
Egy kisebb lábasba borítjuk a borsót és a vajat, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, forrástól számított 5 percig főzzük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, majd lekapcsoljuk alatta a tüzet, és krémesre turmixoljuk. Ha teljesen homogén pürét szeretnénk, a masszát átpasszírozzuk egy szitán, viszont darabosan autentikus.
A coleslaw salátához a tojássárgáját, a citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot egy habverővel elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadagoljuk az olajat. Ha jól dolgozunk, házi majonézt kell kapnunk, amit édesítünk a porcukorral, majd a legyalult zöldségekhez keverjük.
A ropogósra sült halat papírtörlőre helyezzük, majd forrón tálaljuk a zöldborsópürével és a coleslaw salátával.
Sörtésztábansülthalzöldborsópürévelésházimajonézescoleslawsalátával
A brit klasszikus, ami a hal talán egyik legszebb elkészítési formája. Most a hagyományos sült burgonya helyett egy igazán üde házi coleslaw salátával és borsópürével készítettük.
A sörtésztában sült hal kívül ropogós, belül omlós, mellé pedig zöldborsópüré és házi coleslaw saláta kerül – utóbbi sokkal frissebb élményt nyújt, mint a klasszikus sült krumpli. A recept lényege a jó időzítés és a hűtött tészta, a végeredmény pedig egy színes, textúrákban gazdag fogás.
Hozzávalók
A halhoz
A borsópüréhez
A coleslaw salátához
Elkészítés
A fish and chips lényege a bunda, így kezdésként kikeverjük a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a paprikát, a sót és a borsot, majd fokozatosan adagolva, egy habverővel kevergetve hozzákeverjük a jéghideg sört.
A kész tésztát a hűtőbe tesszük, ugyanis akkor lesz megfelelően ropogós a tészta, ha elég hideg sütéskor a massza.
A halat szükség esetén akkorára formázzuk, hogy a serpenyőben kényelmesen elférjenek a szeletek. Sózzuk, majd szárazra töröljük és a lehűlt masszába mártjuk őket.
Lecsöpögtetjük a felesleges bundát, és közepesen forró olajban ropogósra sütjük. Ha nem elég meleg a zsiradék, akkor a bunda nem lesz megfelelő, könnyen le tudja dobni a hal, míg túl forró olaj esetén megég. Célunk egy ropogós, aranybarna külső, ami teljesen átsült halat rejt. A sütési időt a halszeletek vastagsága nagyban befolyásolja.
Egy kisebb lábasba borítjuk a borsót és a vajat, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, forrástól számított 5 percig főzzük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, majd lekapcsoljuk alatta a tüzet, és krémesre turmixoljuk. Ha teljesen homogén pürét szeretnénk, a masszát átpasszírozzuk egy szitán, viszont darabosan autentikus.
A coleslaw salátához a tojássárgáját, a citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot egy habverővel elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadagoljuk az olajat. Ha jól dolgozunk, házi majonézt kell kapnunk, amit édesítünk a porcukorral, majd a legyalult zöldségekhez keverjük.
A ropogósra sült halat papírtörlőre helyezzük, majd forrón tálaljuk a zöldborsópürével és a coleslaw salátával.

Ez a változat egyszerre retró és modern, így egy baráti vacsorán vagy hétvégi családi ebéden is garantáltan sikert arat. A sörtésztás bunda és a saját készítésű majonéz igazi emlékezetes élményt ad, a zöldborsópüré pedig szuper kontrasztot hoz a ropogós halhoz. Frissen az igazi – ha lehet, ne spórold meg az utolsó mozzanatokat se!
Bejött a sörtésztában sült hal zöldborsópürével és házi majonézes coleslaw salátával, és kedvet kaptál a halas fogásokhoz? Mutatunk még három szuper receptet, amiben a hal a főszereplő!
Ha tetszett a Sörtésztában sült hal zöldborsópürével és házi majonézes coleslaw salátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!