A sós karamell elkészítése
A sós karamell elkészítésével kezdjük a folyamatokat, amihez fontos, hogy a vaj szoba-hőmérsékletű legyen és a tejszínt is melegítsük fel kissé (kb. 1 perc alatt) a mikróban.
Egyenletesen egy gyorsforralóba szórjuk a cukrot. Közepes hőfokra kapcsolunk és anélkül, hogy kevergetnénk, hagyjuk, hogy szépen felolvadjon. Amint aranyszínűre karamellizálódott a cukor, elkeverjük kissé egy fakanállal. Ezután mehet bele a szoba-hőmérsékletű vaj, amit addig kevergetünk, amíg teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk a langyos tejszínt, közben folyamatosan kevergetjük egy habverővel, hogy egy teljesen homogén állagú szószt kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, majd átöntjük egy kis üvegtárolóba és hagyjuk hűlni.
A sós karamellás sajttorta kekszes alapjának elkészítése
A kekszes alaphoz egy aprítógépben ledaráljuk a kekszet, áttesszük egy tálba és hozzákeverjük a cukrot, a mézeskalács-fűszert és az olvasztott vajat. A sütőpapírral kibélelt tortaformába szórjuk a kekszes alapot és egyenletesen lenyomkodjuk úgy, hogy a tortaforma oldalát is be tudjuk vele fedni félig, ezzel egy kis falat képezve a krémnek. Az alapot 175 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 8-10 percre, majd hagyjuk kihűlni. Utána lejjebb vesszük a sütő hőfokát 160 fokra, és egy nagy tepsit teszünk az aljába.
A torta sütése
Egy keverőtálban robotgéppel összedolgozzuk a krém minden összetevőjét. A kész krémet a kihűlt kekszalapra öntjük és a tortaformát finoman a munkapulthoz ütögetjük párszor, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. Ezután a sütő aljába helyezett tepsibe nagy adag forró vizet öntünk és a tortát fölé helyezzük egy sütőrácsra. 80 perc alatt készre sütjük a sajttortát, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Lekapcsoljuk a sütőt és további 45 percig a sütőben hagyjuk a tortát úgy, hogy kinyitjuk az ajtaját résnyire, így hagyjuk kihűlni.
A torta összeállítása
A kész torta tetejére öntjük a karamellszószt, elegyengetjük és mehet is a hűtőbe minimum 4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát tudjuk pihentetni. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét tengeri sóval.
Tipp: ha a karamellszósz túlságosan megszilárdul, mikróban 30 másodperc alatt könnyedén megolvaszthatjuk.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 1 óra 30 perc
- Pihentetési idő: minimum 4 óra 45 perc
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!