A spárgák alsó, fás részét levágjuk – ezekre a részekre nem lesz szükségünk. A felső, virágos részét szintén levágjuk és félretesszük, a szárát pedig felkarikázzuk. A felkarikázott szárakat és a virágos felső részt leforrázzuk 1-2 perc alatt, majd leszűrjük és jeges vízbe tesszük felhasználásig.
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, beledobjuk a finomra aprított salottahagymát és közepes lángon 4-5 perc alatt lepirítjuk.
A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját kihabosítjuk a ricottával. Beleforgatjuk a spárgák felkarikázott szárát, a vajas salottahagymát, sózzuk, beledobjuk a finomra aprított snidlinget, a kurkumát és 100 gramm kéksajtot morzsolunk bele. Az egészet átkeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd spatulával kis adagokban beleforgatjuk a tojássárgájás keverékbe úgy, hogy ne törjük össze a habot.
Ezt a keveréket egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, aminek az oldalát előtte belül kikenjük vajjal.
A tetejére morzsoljuk a maradék kéksajtot és körben kirakjuk a spárga virágos részével.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, majd elkészítés után minimum 20 percig hagyjuk hűlni, hogy könnyen lehessen szeletelni.
Spárgásfrittata
Spárgás is, finom is, tavaszias is, sajtos is – mi kell még? Egy dolog biztosan: az, hogy minél hamarabb elkészítsd!

Vega
A spárgás frittata igazi tavaszi aduász – ha egyszer beüt a spárgaszezon, muszáj lecsapni rá. A friss spárga március végétől június közepéig a legfinomabb, ilyenkor zsenge, roppanós, és tele van ízzel. A frittata pedig azért tökéletes párosítás, mert gyakorlatilag egy nagyra nőtt olasz omlett, amit bárhogy variálhatsz – mehet bele minden, ami szezonális vagy ami épp a hűtőben kallódik. A kész frittatát simán hűtőben is eltarthatod 2-3 napig, csak csomagold be légmentesen. Melegen, langyosan, hidegen is szuper, szóval előre is dolgozhatsz vele.
Hozzávalók
A forma kikenéséhez
Elkészítés
A spárgák alsó, fás részét levágjuk – ezekre a részekre nem lesz szükségünk. A felső, virágos részét szintén levágjuk és félretesszük, a szárát pedig felkarikázzuk. A felkarikázott szárakat és a virágos felső részt leforrázzuk 1-2 perc alatt, majd leszűrjük és jeges vízbe tesszük felhasználásig.
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, beledobjuk a finomra aprított salottahagymát és közepes lángon 4-5 perc alatt lepirítjuk.
A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját kihabosítjuk a ricottával. Beleforgatjuk a spárgák felkarikázott szárát, a vajas salottahagymát, sózzuk, beledobjuk a finomra aprított snidlinget, a kurkumát és 100 gramm kéksajtot morzsolunk bele. Az egészet átkeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd spatulával kis adagokban beleforgatjuk a tojássárgájás keverékbe úgy, hogy ne törjük össze a habot.
Ezt a keveréket egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, aminek az oldalát előtte belül kikenjük vajjal.
A tetejére morzsoljuk a maradék kéksajtot és körben kirakjuk a spárga virágos részével.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, majd elkészítés után minimum 20 percig hagyjuk hűlni, hogy könnyen lehessen szeletelni.

Ha egyszer ráérzel a spárgás frittata készítés ízére, garantáltan gyakori vendég lesz nálad a szezonban. Nem csak reggelire vagy villásreggelire ütős, hanem egy gyors ebédre vagy vacsorára is simán bevethető. Variálhatod spenóttal, újhagymával, zöldborsóval, sőt, akár füstölt lazaccal is, ha egy kicsit extrázni szeretnéd. A lényeg, hogy ne süsd túl: akkor lesz igazán szaftos és puha, ha a közepe még épphogy remegős, amikor kiveszed a sütőből.
A spárgás frittata receptjén túl még vannak isteni spárgás finomságaink:
Ha tetszett a Spárgás frittata receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!