Fantasztikus desszertek

Stollen,alegtutibbnémetkalács

Stollen, a legtutibb német kalács

Hozzávalók
A gyümölcsös töltelékhez
80 g
kandírozott narancshéj
80 g
kandírozott citromhéj
150 ml
rum
250 g
mazsola
A tésztához
250 ml
meleg tej
90 g
cukor
30 g
friss élesztő
1 db
tojás
2 db
tojássárgája
1 db
citrom reszelt héja
580 g
liszt
1 csipet
3 tk
fahéj
3 tk
szegfűszeg
170 g
puha vaj
200 g
marcipán
A külsejére
100 g
olvasztott vaj
porcukor

Elkészítés

A kisebb kockákra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mazsolát beáztatjuk a rumba. 

A tésztához a meleg tejben elkeverünk egy kanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy nagy keverőtálba mérjük a maradék cukrot, a tojást, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a lisztet, a sót és a fűszereket, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már összeállt, belekeverjük a puha vajat, és simára dagasztjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük. 

Ezután belegyúrjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, és újabb 30 percig kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, mindegyiket kb. 22 x 15 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt elharmadoljuk, és 3 db 20 cm-es rudat formázunk belőle, amiket a tészták egyik, hosszabb szélére rakunk. Behajtjuk kb. a háromnegyedéig őket, majd a maradék ¼-ed részt ráhajtjuk a tésztahenger tetejére, és jól lenyomkodjuk. 

Nedves konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük a kalácsokat, majd 170 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Mikor kihűltek, megszurkáljuk őket fogpiszkálóval, lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon porcukorba forgatjuk őket. Ha tehetjük (ergo nem faljuk fel őket azonnal), csomagoljuk be őket alufóliába, és 1-2 napig „érleljük”.

www.streetkitchen.hu

A stollen a világ egyik legkirályabb, Németországból származó karácsonyi kalácsa. Telis-tele van rumba áztatott aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel és sok marcipánnal. Nem éppen egy kalóriaszegény változat, de hát karácsonykor kit érdekel mindez?!

Hozzávalók

3 db, kb. 25 cm-es kalácshoz:
A gyümölcsös töltelékhez
80 g
kandírozott narancshéj
80 g
kandírozott citromhéj
150 ml
rum
250 g
mazsola
A tésztához
250 ml
meleg tej
90 g
cukor
30 g
friss élesztő
1 db
tojás
2 db
tojássárgája
1 db
citrom reszelt héja
580 g
liszt
1 csipet
3 tk
fahéj
3 tk
szegfűszeg
170 g
puha vaj
200 g
marcipán
A külsejére
100 g
olvasztott vaj
porcukor

A kisebb kockákra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mazsolát beáztatjuk a rumba. 

A tésztához a meleg tejben elkeverünk egy kanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy nagy keverőtálba mérjük a maradék cukrot, a tojást, a tojássárgájákat, a citromhéjat, a lisztet, a sót és a fűszereket, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már összeállt, belekeverjük a puha vajat, és simára dagasztjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük. 

Ezután belegyúrjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, és újabb 30 percig kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, mindegyiket kb. 22 x 15 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipánt elharmadoljuk, és 3 db 20 cm-es rudat formázunk belőle, amiket a tészták egyik, hosszabb szélére rakunk. Behajtjuk kb. a háromnegyedéig őket, majd a maradék ¼-ed részt ráhajtjuk a tésztahenger tetejére, és jól lenyomkodjuk. 

Nedves konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük a kalácsokat, majd 170 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Mikor kihűltek, megszurkáljuk őket fogpiszkálóval, lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon porcukorba forgatjuk őket. Ha tehetjük (ergo nem faljuk fel őket azonnal), csomagoljuk be őket alufóliába, és 1-2 napig „érleljük”.

Ha tetszett a Stollen, a legtutibb német kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept