Fantasztikus desszertek

Svédkardamomostekercs

Svéd kardamomos tekercs

Hozzávalók
A tésztához
250 ml
tej
50 g
cukor
17 g
élesztő
1 db
tojássárgája
410 g
liszt
3 késhegynyi
őrölt kardamom
1 csipet
70 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
80 g
olvasztott vaj
80 g
barna cukor
1 tk
őrölt kardamom
2 tk
őrölt fahéj
A sziruphoz
60 ml
víz
60 g
barna cukor
1 késhegynyi
őrölt kardamom
0.5 db
vaníliarúd kikapart magjai
A tetejére
1 kis marék
nagyszemű szórócukor

Elkészítés
A tésztához a tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig félrerakjuk, hogy felfusson. A lisztet, sót, kardamomot, tojássárgáját és az élesztős tejet egy tálba rakjuk, elkezdjük összeállítani a tésztát, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat is és simára dagasztjuk. A tésztát konyharuhával letakarva 1 óra alatt megkelesztjük, majd lisztezett felületen kb. 24x45 cm-esre kinyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, megkenjük vele a tészta egyik felét, ráhajtjuk a másikat, kicsit még nyújtunk rajta, hogy jól összetapadjon a két réteg. 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket a két ujjunkra tekerjük 2-3 rétegben, majd az alsó végét betoljuk a tekercs közepébe, mintha csomót kötnénk rá.
Sütőpapíros tepsire rakjuk a sütiket, kelesztjük kb. még 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket. A sziruphoz összeforraljuk a vizet, cukrot és az őrölt kardamomot, és még forrón átkenjük a kisült péksütiket vele. Végül megszórjuk őket szórócukorral.

www.streetkitchen.hu

A kardamom nem igazán tartozik a klasszik, magyar fűszerek közé, viszont aki annyira nem is rajong érte, az is legalább kettőt elcsent ebből a puha, fűszeres péksütiből. Ha mégsem szeretnétek ezzel a fűszerrel elkészíteni, természetesen lecserélhetitek kakaóporra (de azért ezzel az igazi ;) )

Hozzávalók

16 - 17 darabhoz
A tésztához
250 ml
tej
50 g
cukor
17 g
élesztő
1 db
tojássárgája
410 g
liszt
3 késhegynyi
őrölt kardamom
1 csipet
70 g
olvasztott vaj
A töltelékhez
80 g
olvasztott vaj
80 g
barna cukor
1 tk
őrölt kardamom
2 tk
őrölt fahéj
A sziruphoz
60 ml
víz
60 g
barna cukor
1 késhegynyi
őrölt kardamom
0.5 db
vaníliarúd kikapart magjai
A tetejére
1 kis marék
nagyszemű szórócukor
A tésztához a tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig félrerakjuk, hogy felfusson. A lisztet, sót, kardamomot, tojássárgáját és az élesztős tejet egy tálba rakjuk, elkezdjük összeállítani a tésztát, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat is és simára dagasztjuk. A tésztát konyharuhával letakarva 1 óra alatt megkelesztjük, majd lisztezett felületen kb. 24x45 cm-esre kinyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, megkenjük vele a tészta egyik felét, ráhajtjuk a másikat, kicsit még nyújtunk rajta, hogy jól összetapadjon a két réteg. 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket a két ujjunkra tekerjük 2-3 rétegben, majd az alsó végét betoljuk a tekercs közepébe, mintha csomót kötnénk rá.
Sütőpapíros tepsire rakjuk a sütiket, kelesztjük kb. még 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket. A sziruphoz összeforraljuk a vizet, cukrot és az őrölt kardamomot, és még forrón átkenjük a kisült péksütiket vele. Végül megszórjuk őket szórócukorral.

Ha tetszett a Svéd kardamomos tekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept