Fantasztikus desszertek

Szamócalekvárosszeszély

Szamócalekváros szeszély

Hozzávalók
A tésztához
180 ml
tej
10 g
friss élesztő
100 g
puha vaj
90 g
cukor
4 db
tojássárgája
300 g
liszt
1 csipet
őrölt fahéj
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
A tojáshabhoz
4 db
tojásfehérje
180 g
cukor
1 mk
citromlé
A rétegezéshez
200 g
szamócalekvár
kb. 60 g dióbél

Elkészítés

A szamócalekváros szeszély elkészítéséhez először a tésztát rakjuk össze. Ehhez a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. Egy keverőtálban habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk egyesével a sárgájákat is. Ezután belekeverjük az élesztős tejet.

A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a sóval és a citrom héjával, majd a tojásos masszába keverjük. Ha véletlen nem keveredne jól, kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. A masszát egy sütőpapírral borított tepsibe simítjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 30 percig. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.

Közben a fehérjét a cukorral fényes, kemény habbá verjük, majd a legvégén belekeverjük a citromlevet, amitől még fényesebb és stabilabb lesz. Az elősütés után a lekvárt eloszlatjuk a tészta tetején, elsimítjuk rajta a tojáshabot, és megszórjuk az aprított dióval, majd további 20 percre a sütőbe toljuk.

A hab lehet megemelkedik kicsit, de miután állni hagyjuk, összeesik, ezen nem kell aggódni.

A süteményt hagyjuk egy éjszakát pihenni, és csak másnap vágjuk meg.

Elkészítési idő: kb. 100 perc + pihentetés

szamócalekváros szeszély
Szamócalekváros szeszély

Még több retró finomság:

Retró kókuszgolyó

Csokis piskótatekercs

www.streetkitchen.hu

A női szeszély neve állítólag a régi családi ebédek utáni beszélgetésre utal, amikor a gyerekek és a férfiak ledőltek kipihenni az étkezés fáradalmait, a nők pedig átbeszélhették a heti pletykákat. Szerintünk ismerjétek fel, hogy ezen változtatni kell: együtt elkészíteni és elfogyasztani is hangulatosabb lesz!

Hozzávalók

1 darab 25x25 cm-es mély tepsihez
A tésztához
180 ml
tej
10 g
friss élesztő
100 g
puha vaj
90 g
cukor
4 db
tojássárgája
300 g
liszt
1 csipet
őrölt fahéj
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
A tojáshabhoz
4 db
tojásfehérje
180 g
cukor
1 mk
citromlé
A rétegezéshez
200 g
szamócalekvár
kb. 60 g dióbél

A szamócalekváros szeszély elkészítéséhez először a tésztát rakjuk össze. Ehhez a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. Egy keverőtálban habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk egyesével a sárgájákat is. Ezután belekeverjük az élesztős tejet.

A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a sóval és a citrom héjával, majd a tojásos masszába keverjük. Ha véletlen nem keveredne jól, kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. A masszát egy sütőpapírral borított tepsibe simítjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 30 percig. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.

Közben a fehérjét a cukorral fényes, kemény habbá verjük, majd a legvégén belekeverjük a citromlevet, amitől még fényesebb és stabilabb lesz. Az elősütés után a lekvárt eloszlatjuk a tészta tetején, elsimítjuk rajta a tojáshabot, és megszórjuk az aprított dióval, majd további 20 percre a sütőbe toljuk.

A hab lehet megemelkedik kicsit, de miután állni hagyjuk, összeesik, ezen nem kell aggódni.

A süteményt hagyjuk egy éjszakát pihenni, és csak másnap vágjuk meg.

Elkészítési idő: kb. 100 perc + pihentetés

szamócalekváros szeszély
Szamócalekváros szeszély

Még több retró finomság:

Retró kókuszgolyó

Csokis piskótatekercs

Ha tetszett a Szamócalekváros szeszély receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept