Street Kitchen

Szoljanka,azoroszokbrutálislevese

Szoljanka, az oroszok brutális levese

Hozzávalók
2 fej
hagyma
500 g
marhanyak
(lehet lapocka is, de az tovább fő)
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
sűrített paradicsom
1.3 - 1.5 l
zöldségalaplé vagy víz
250 g
füstölt lapocka
1 mk
kömény
só, bors
3 tk
füstölt paprika
4 db
babérlevél
0.5 fej
káposzta
3 szál
répa
1 db
zeller
(kisebb)
100 g
csemegeuborka
1 tk
kapribogyó
60 g
olajbogyó
4 - 6 szál
virsli vagy tetszőleges főzni való kolbász
2 - 3 ág
friss kapor
3 - 4 szál
petrezselyem
1 db
citrom
200 g
tejföl

Elkészítés

A hagymát finomra vágjuk, és egy fazékban elkezdjük lepirítani rajta a kockára vágott marhanyakat. Ha megpirult, belenyomjuk a fokhagymát, beletesszük a paradicsompürét, és így kevergetve 1-2 percet pirítjuk, majd felöntjük 2-300 ml vízzel vagy zöldségalaplével. Ezt zsírjára visszapirítjuk, majd beletesszük a felkockázott füstölt lapockát, átpörgetjük egy kis köménnyel, borssal és a füstölt paprikával, és ha kis színt kapott, beledobjuk a babérleveleket, és újra felöntjük egy liternyi vízzel vagy zöldségalaplével. 

Amikor a hús már harapható, de még kemény, beletesszük a csíkozott káposztát és a csíkozott vagy kockára vágott zöldségeket, és puhára főzzük a hússal együtt. Amikor minden megfőtt, beletesszük a csíkozott uborkát, az apróra vágott kapribogyót, a felezett olívabogyókat és a karikázott virsliket, rottyantunk rajta még egyet, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, belefacsarjuk a citromlevet, és ha kell, sózzuk. Végül tejföllel tálaljuk.

szoljanka
Szoljanka

Ezek a levesek is érdekelhetnek:

Gombócos kacsaraguleves

Újhagymás burgonyakrémleves füstölt lazaccal

Újházi-tyúkhúsleves

www.streetkitchen.hu

Eredetileg ez egy gazdag, falusi levesnek készült, de ennyi finomsággal a vidék urai hamar elirigyelték.

Hozzávalók

5 - 6 főre
2 fej
hagyma
500 g
marhanyak
(lehet lapocka is, de az tovább fő)
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
sűrített paradicsom
1.3 - 1.5 l
zöldségalaplé vagy víz
250 g
füstölt lapocka
1 mk
kömény
só, bors
3 tk
füstölt paprika
4 db
babérlevél
0.5 fej
káposzta
3 szál
répa
1 db
zeller
(kisebb)
100 g
csemegeuborka
1 tk
kapribogyó
60 g
olajbogyó
4 - 6 szál
virsli vagy tetszőleges főzni való kolbász
2 - 3 ág
friss kapor
3 - 4 szál
petrezselyem
1 db
citrom
200 g
tejföl

A hagymát finomra vágjuk, és egy fazékban elkezdjük lepirítani rajta a kockára vágott marhanyakat. Ha megpirult, belenyomjuk a fokhagymát, beletesszük a paradicsompürét, és így kevergetve 1-2 percet pirítjuk, majd felöntjük 2-300 ml vízzel vagy zöldségalaplével. Ezt zsírjára visszapirítjuk, majd beletesszük a felkockázott füstölt lapockát, átpörgetjük egy kis köménnyel, borssal és a füstölt paprikával, és ha kis színt kapott, beledobjuk a babérleveleket, és újra felöntjük egy liternyi vízzel vagy zöldségalaplével. 

Amikor a hús már harapható, de még kemény, beletesszük a csíkozott káposztát és a csíkozott vagy kockára vágott zöldségeket, és puhára főzzük a hússal együtt. Amikor minden megfőtt, beletesszük a csíkozott uborkát, az apróra vágott kapribogyót, a felezett olívabogyókat és a karikázott virsliket, rottyantunk rajta még egyet, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, belefacsarjuk a citromlevet, és ha kell, sózzuk. Végül tejföllel tálaljuk.

szoljanka
Szoljanka

Ezek a levesek is érdekelhetnek:

Gombócos kacsaraguleves

Újhagymás burgonyakrémleves füstölt lazaccal

Újházi-tyúkhúsleves

Ha tetszett a Szoljanka, az oroszok brutális levese receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept