Grillszezon

SzuperomlósBBQoldalas

Szuperomlós BBQ oldalas
szuperomlós bbq oldalas, grill hús

Hozzávalók
4 - 5 kg
sertésoldalas egészben
300 g
füstölt kenyérszalonna
A pácoláshoz
6 ek
passata
2 ek
méz
4 ek
baracklekvár
2 ek
angol mustár
100 ml
szójaszósz
1 ek
édes chilipehely
1 ek
fokhagymapor
1 ek
vöröshagymapor
1 ek
őrölt bors
1 ek
morzsolt majoranna
1 tk
őrölt koriandermag
1 ek
őrölt kömény
3 ek
A krumplihoz
2 kg
krumpli
3 - 4 ek
A mártáshoz
200 ml
a megmaradt pecsenyezsírból
100 g
passata
1 ek
pirospaprika
0.5 ek
fokhagymapor
0.5 ek
őrölt kömény
0.5 ek
csípőspaprika-krém
150 - 200 ml
víz
2 ek
keményítő + 40 ml víz

Elkészítés

Ilyen oldalast szinte biztosan csak hentesnél lehet kapni, így érdemes jól összebarátkoznunk vele. Így készül a Lajos-féle BBQ oldalas.

A pác összetevőit egy keverőtálban jól összekeverjük, majd alaposan megkenjük vele a hús mindkét oldalát. Ha maradna a pácból, jól záródó üvegben bátran eltartható a hűtőben a következő grillezésig. A hús ízén sokat dob, ha egy éjszakát állni hagyjuk, de legalább 2-3 órára bepácoljuk.

A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, majd egy megfelelő méretű tepsibe szórunk belőle, a maradékot pedig az oldalas tetejére tesszük. Nem a rácson sütjük a húst, mivel nem szeretnénk, hogy erősen megégjen, vagy hogy a kioldódó, zsíros pác lecsöpögjön.

A grillsütőt kb. 150 fokra melegítjük elő, és megpróbáljuk folyamatosan ezen a hőmérsékleten tartani. A tökéletes BBQ oldalas elkészítéséhez a húst 5 órán keresztül sütjük a tepsiben, időnként folyadékpótlással, hogy ne égjen oda az étel.

Köretként sült krumplit tálalunk, amihez a krumplit alaposan megmossuk, majd bedörzsöljük a sóval, és egy rácson a hús mellé tesszük 3 óra elteltével. Együtt sütjük további 2 órán át. A sütési idő lejárta után a jól átsült húsból könnyen ki tudjuk húzni a csontokat.

A mártáshoz a visszamaradt, zsíros szaftból felhasználunk kb. 200 ml-t, ebbe szedjük a passatát, beleszórjuk a fűszereket, kicsit lepirítjuk, majd ízesítjük paprikakrémmel, és felöntjük a vízzel, végül sűrítjük a kevés vízben kikevert keményítős habarással.

Tálalás

Tálaláskor tányérra szedünk a mártásból, jöhet rá egy szép hússzelet, mellé a sült krumpli, majd ízlés szerint salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

Szuperomlós BBQ oldalas
Szuperomlós BBQ oldalas

Előkészítési idő: 10 perc

Pácolás: min. 2-3 óra, de inkább egy éjszaka

Sütési idő: 300 perc

Összesen: min. 430 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ezt a brutálisan finom oldalast mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hiszen amíg elkészül, bármi mással is lehet foglalkozni.

Hozzávalók

8 - 10 főre
4 - 5 kg
sertésoldalas egészben
300 g
füstölt kenyérszalonna
A pácoláshoz
6 ek
passata
2 ek
méz
4 ek
baracklekvár
2 ek
angol mustár
100 ml
szójaszósz
1 ek
édes chilipehely
1 ek
fokhagymapor
1 ek
vöröshagymapor
1 ek
őrölt bors
1 ek
morzsolt majoranna
1 tk
őrölt koriandermag
1 ek
őrölt kömény
3 ek
A krumplihoz
2 kg
krumpli
3 - 4 ek
A mártáshoz
200 ml
a megmaradt pecsenyezsírból
100 g
passata
1 ek
pirospaprika
0.5 ek
fokhagymapor
0.5 ek
őrölt kömény
0.5 ek
csípőspaprika-krém
150 - 200 ml
víz
2 ek
keményítő + 40 ml víz

Ilyen oldalast szinte biztosan csak hentesnél lehet kapni, így érdemes jól összebarátkoznunk vele. Így készül a Lajos-féle BBQ oldalas.

A pác összetevőit egy keverőtálban jól összekeverjük, majd alaposan megkenjük vele a hús mindkét oldalát. Ha maradna a pácból, jól záródó üvegben bátran eltartható a hűtőben a következő grillezésig. A hús ízén sokat dob, ha egy éjszakát állni hagyjuk, de legalább 2-3 órára bepácoljuk.

A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, majd egy megfelelő méretű tepsibe szórunk belőle, a maradékot pedig az oldalas tetejére tesszük. Nem a rácson sütjük a húst, mivel nem szeretnénk, hogy erősen megégjen, vagy hogy a kioldódó, zsíros pác lecsöpögjön.

A grillsütőt kb. 150 fokra melegítjük elő, és megpróbáljuk folyamatosan ezen a hőmérsékleten tartani. A tökéletes BBQ oldalas elkészítéséhez a húst 5 órán keresztül sütjük a tepsiben, időnként folyadékpótlással, hogy ne égjen oda az étel.

Köretként sült krumplit tálalunk, amihez a krumplit alaposan megmossuk, majd bedörzsöljük a sóval, és egy rácson a hús mellé tesszük 3 óra elteltével. Együtt sütjük további 2 órán át. A sütési idő lejárta után a jól átsült húsból könnyen ki tudjuk húzni a csontokat.

A mártáshoz a visszamaradt, zsíros szaftból felhasználunk kb. 200 ml-t, ebbe szedjük a passatát, beleszórjuk a fűszereket, kicsit lepirítjuk, majd ízesítjük paprikakrémmel, és felöntjük a vízzel, végül sűrítjük a kevés vízben kikevert keményítős habarással.

Tálalás

Tálaláskor tányérra szedünk a mártásból, jöhet rá egy szép hússzelet, mellé a sült krumpli, majd ízlés szerint salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

Szuperomlós BBQ oldalas
Szuperomlós BBQ oldalas

Előkészítési idő: 10 perc

Pácolás: min. 2-3 óra, de inkább egy éjszaka

Sütési idő: 300 perc

Összesen: min. 430 perc

Ha tetszett a Szuperomlós BBQ oldalas receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept