Levesek

Tárkonyosgombaleves

Tárkonyos gombaleves

Hozzávalók
A leveshez
0.5 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
daráltpaprika-krém
2 tk
sűrített paradicsom
1 ek
tárkony
1 szál
sárgarépa
(120 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
300 g
csiperkegomba
0.25 tk
bors
1 ek
fűszerpaprika
A habaráshoz
100 g
tejföl
1 ek
finomliszt

Elkészítés

A tárkonyos gombaleves első lépéseként közepes lángon zsírt hevítünk egy lábasban, majd lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük kb. 150 ml vízzel, majd beletesszük a paprikakrémet, a sűrített paradicsomot és a tárkonyt is. Erős lángon főzzük, hogy a hagyma minél pépesebbre főjön, addig, míg szinte az összes vizet elfövi az alapunk. Ekkor újra felöntjük egy kevés vízzel, és ismét elfőzzük a levét. 

Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott répát és fehérrépát, majd további 1 perc pirítás után a felszeletelt gombát is. Felöntjük kb. 1,5 l vízzel, és amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és a tetejére szórjuk a fűszerpaprikát. Ne keverjük el, hagyjuk, hogy a paprika színe kioldódjon a zsírban. Lassú tűzön főzzük kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. 

Egy keverőtálba tesszük a tejfölt és a lisztet, habverővel elkeverjük, majd hozzákanalazunk 2 evőkanálnyit a levesből. Csomómentesre keverjük a habarást, és lassan a leveshez csorgatjuk. Egyet még forralunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről, és tálalunk!

tarkonyos-gombaleves
Tárkonyos gombaleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Még több leves, amiben helyen van a gombának:

Gombás-citromos zöldborsóleves

Medvehagymás gombaleves

Zöld currys gombakrémleves

www.streetkitchen.hu

Vannak alapanyagok, amik rendkívül jól passzolnak egymáshoz, így kiegészítve a másikat. Ilyen például a mák és a meggy – vagy éppen a gomba és a tárkony. Szóval ebből a levesből csakis jó dolog főhet ki!

Hozzávalók

6 főre
A leveshez
0.5 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
daráltpaprika-krém
2 tk
sűrített paradicsom
1 ek
tárkony
1 szál
sárgarépa
(120 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
300 g
csiperkegomba
0.25 tk
bors
1 ek
fűszerpaprika
A habaráshoz
100 g
tejföl
1 ek
finomliszt

A tárkonyos gombaleves első lépéseként közepes lángon zsírt hevítünk egy lábasban, majd lepirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük kb. 150 ml vízzel, majd beletesszük a paprikakrémet, a sűrített paradicsomot és a tárkonyt is. Erős lángon főzzük, hogy a hagyma minél pépesebbre főjön, addig, míg szinte az összes vizet elfövi az alapunk. Ekkor újra felöntjük egy kevés vízzel, és ismét elfőzzük a levét. 

Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott répát és fehérrépát, majd további 1 perc pirítás után a felszeletelt gombát is. Felöntjük kb. 1,5 l vízzel, és amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és a tetejére szórjuk a fűszerpaprikát. Ne keverjük el, hagyjuk, hogy a paprika színe kioldódjon a zsírban. Lassú tűzön főzzük kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. 

Egy keverőtálba tesszük a tejfölt és a lisztet, habverővel elkeverjük, majd hozzákanalazunk 2 evőkanálnyit a levesből. Csomómentesre keverjük a habarást, és lassan a leveshez csorgatjuk. Egyet még forralunk rajta, majd levesszük a tűzhelyről, és tálalunk!

tarkonyos-gombaleves
Tárkonyos gombaleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Még több leves, amiben helyen van a gombának:

Gombás-citromos zöldborsóleves

Medvehagymás gombaleves

Zöld currys gombakrémleves

Ha tetszett a Tárkonyos gombaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept