A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk, utána mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd még 8 percig dagasztjuk. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 Celsius-fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk, háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Utána 6 darab egyenlő méretű bucit formázunk belőle. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságot tartva, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Utána 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez természetesen a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át is tud pihenni.)
A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.
A tengeri herkentyűket lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. Mehetnek rá a tengeri herkentyűk, majd 2 perc után ráöntjük a bort, elforraljuk a bor alkoholtartalmát, és félretesszük.A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta. Megszórjuk reszelt parmezánnal, majd egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát. Rápakoljuk a tengeri herkentyűket és az olívabogyót, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát és betesszük a maximális fokozatra (ez nálam 300 fok volt) előmelegített sütőbe.
Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön. Amikor készen van, friss citromlevet facsarunk rá. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.
Már csak az maradt hátra, hogy megveregetjük a vállunkat, hogy ezt is megcsináltuk, és neki is látunk a pizzánk elfogyasztásának.
Tengergyümölcseipizza
Nincs is jobb, mint egy friss ropogós pizza! Ez a recept különösen a szívemhez nőtt, mert nagy kedvencem a tengeri herkentyűs verzió. Remélem, ti is szeretni fogjátok!
Ez a tenger gyümölcsei pizza recept nem egy gyors vacsora, de minden belefektetett perc aranyat ér. A hosszan kelesztett tészta levegős, mégis roppanós, a fokhagymás vajban párolt tengeri herkentyűk pedig igazi olaszos luxust varázsolnak rá. Ha van egy kis türelmed (meg egy jó pizzaköved vagy forró tepsid), olyan pizzát süthetsz, ami simán megállná a helyét egy nápolyi pizzériában is.
Hozzávalók
A szószhoz
A feltéthez
Elkészítés
A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk, utána mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd még 8 percig dagasztjuk. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 Celsius-fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk, háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Utána 6 darab egyenlő méretű bucit formázunk belőle. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságot tartva, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Utána 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez természetesen a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át is tud pihenni.)
A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.
A tengeri herkentyűket lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. Mehetnek rá a tengeri herkentyűk, majd 2 perc után ráöntjük a bort, elforraljuk a bor alkoholtartalmát, és félretesszük.A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta. Megszórjuk reszelt parmezánnal, majd egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát. Rápakoljuk a tengeri herkentyűket és az olívabogyót, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát és betesszük a maximális fokozatra (ez nálam 300 fok volt) előmelegített sütőbe.
Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön. Amikor készen van, friss citromlevet facsarunk rá. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.
Már csak az maradt hátra, hogy megveregetjük a vállunkat, hogy ezt is megcsináltuk, és neki is látunk a pizzánk elfogyasztásának.

Tálalhatod egy pohár száraz fehérborral, és biztos lehetsz benne: ez nem egy hétköznapi pizzázás lesz, hanem egy gasztrokaland.
Ez a tenger gyümölcsei pizza annyira jó, hogy garantáltan büszkén teszed majd az asztalra! Tökéletes ropogós tészta, intenzív paradicsomszósz és az ízletes tengeri herkentyűk kombója olyan élmény, mintha egy igazi olasz pizzériában vacsoráznál. Még több pizza:
Ha tetszett a Tenger gyümölcsei pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!