Karácsonyi desszertek

Atökéletesmárványosbejgli

A tökéletes márványos bejgli

Hozzávalók
A tésztához
360 g
finomliszt
60 g
porcukor
3 g
140 g
hideg vaj
100 ml
tej
6 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
A máktöltelékhez
90 g
darált mák
85 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
50 g
mazsola
1 db
citrom héja
120 ml
hideg tej
1 csipet
A diótöltelékhez
120 g
darált dió
85 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
50 g
mazsola
1 db
citrom héja
90 - 100 ml
víz
1 csipet
A kenéshez
2 db
tojássárgája
1 db
tojásfehérje

Elkészítés

A tökéletes márványos bejgli nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Ha követitek az alábbi bejgli recept lépéseit, akkor garantáltan repedésmentes bejglit tálalhattok a családnak és a vendégeknek. 

Bejgli tészta: 

A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a vajat morzsalékos állagúra gyúrjuk. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk ne melegítse fel a vajat. Ahogy megvagyunk vele, elkeverjük a tejben az élesztőt és a tojásokat, majd egy robotgép segítségével gyorsan kidolgozzuk a tésztát. A tej mennyiségével lehetséges, hogy játszani kell, mert mindegyik lisztnek más a folyadékfelvevő képessége. Ha lágyabb a tészta, akkor könnyebben kirepedhet sütés közben, tehát ez is egy sarkalatos pont – a lényeg, hogy az edény falától elváló, kissé rugalmas tésztát kell kapnunk, amit 2 részre osztunk. Bucikat formázunk belőlök, fóliába csomagoljuk és 2-2,5 órára a hűtőbe rakjuk.

A repedésmentes bejgli érdekében kiemelten fontos, hogy mindig hideg tésztával dolgozzunk, és úgynevezett késleltetett élesztő hatást érjünk el. Erről részletesebben ebben a cikkben olvashatsz! 

Bejgli töltelék: 

A mákos és a diós töltelék alapanyagait külön-külön összefőzzük 2 perc alatt egy gyorsforralóban, majd minimum szobahőre visszahűtjük. Meleg töltelékkel sose dolgozzunk, mert a benne lévő gőz szétrepeszti a tésztánkat a sütés során, illetve „szalonnás” lehet tőle a tészta.

A diótölteléknél számít a dió olajtartalma is, így elképzelhető, hogy játszani kell a folyadék mennyiségével a tökéletes állag érdekében. Ezért inkább ne egyszerre tegyük bele a folyadékot, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hanem 2-3 részletben adjuk hozzá a főzés során.  

tökéletes márványos bejgli, bejgli recept, omlós bejgli, kelt tésztás bejgli
A tökéletes márványos bejgli (Fotó: Street Kitchen)

A bejgli töltése és megformázása: 

A tésztát 3-4 mm vastagságúra és amennyire csak tudjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. A két szélét kicsit elvékonyítjuk (hogy a felhajtásnál ne legyen túl vastag), majd egyenletes vastagságban rákenjük a tölteléket úgy, hogy az oldalán és a tetején 2-2 cm-t szabadon hagyunk. 

Behajtjuk a két, elvékonyított szélét és az aljától elkezdjük felgöngyölni a tésztát, mindig egy kicsit megfeszítve azt, hogy ne legyen nagyon levegős, viszont túl szoros se legyen, mert ettől is kirepedhet. Akkor lesz jó, ha a töltelék mennyisége megegyezik a tészta mennyiségével 1 rúdra vetítve. A feltekert rudakat zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük. 

Tojásos kenegetés, a márványos bejgli titka: 

Jöhet a kenés. Először a tojássárgájával kezdjük, szép egyenletesen átkenjük vele a bejglik tetejét, majd legalább 30 percre betesszük a hűtőben és megvárjuk, hogy a tojás teljesen rászáradjon. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy óvatosan az ujjunkkal megérintjük, és ha nem tapad hozzá a tojás, akkor megvagyunk. Ha rászáradt a sárgája, akkor felkenjük a tojásfehérjét is és újabb 30 perces hűtőben való szárítás következik. 

tökéletes márványos bejgli, bejgli recept, omlós bejgli, kelt tésztás bejgli
A tökéletes márványos bejgli (Fotó: Street Kitchen)

Bejgli sütése: 

Bekapcsoljuk a sütőt 175-180 fokra, alsó-felső funkción. Ha megszáradt a bejgliken a fehérje is, akkor egy vastagabb hurkapálcával vagy hústűvel legalább 3 soron, egymástól 3 cm távolságra megszurkáljuk a tésztahengereket. Nyugodtan nyomjuk le a tészta aljáig a tűt, hogy a gőz szabadon tudjon távozni sütés közben. Ezután kelesztés nélkül mehetnek is egyenesen a sütőbe 30-35 percre. A pontos sütési idő nagyban függ attól, hogy milyen a sütőnk, szóval ezt mindenki saját maga kell hogy kitapasztalja. 

Pihentetés: 

A megsült bejgliket legalább 2 órán át pihentetjük, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljenek, csak ezután tudunk nekiállni a szeletelésnek. A fekete öves bejglimesterek még forgatni is szokták a hengert hűtés közben, hogy a tészta mindenhol egyenletesen feszüljön rá a töltelékre. 

tökéletes márványos bejgli, bejgli recept, omlós bejgli, kelt tésztás bejgli
A tökéletes márványos bejgli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
  • Pihentetés: 2 óra 30 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc

www.streetkitchen.hu

Ha eddig nem mertél nekiállni a bejgli készítésének otthon, mert azt gondoltad, hogy a világ legbonyolultabb dolga, akkor ne csüggedj! Csokorba szedtem, hogy mik lehetnek a buktatói, illetve adok jó pár tanácsot, hogy mire is kell figyelni az elejétől a végéig. Szóval most már nincsen kifogás, nincs bóóóti bejgli, irány sütni! 😀

Hozzávalók

2 rúd bejglihez
A tésztához
360 g
finomliszt
60 g
porcukor
3 g
140 g
hideg vaj
100 ml
tej
6 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
A máktöltelékhez
90 g
darált mák
85 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
50 g
mazsola
1 db
citrom héja
120 ml
hideg tej
1 csipet
A diótöltelékhez
120 g
darált dió
85 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
50 g
mazsola
1 db
citrom héja
90 - 100 ml
víz
1 csipet
A kenéshez
2 db
tojássárgája
1 db
tojásfehérje

A tökéletes márványos bejgli nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Ha követitek az alábbi bejgli recept lépéseit, akkor garantáltan repedésmentes bejglit tálalhattok a családnak és a vendégeknek. 

Bejgli tészta: 

A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a vajat morzsalékos állagúra gyúrjuk. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk ne melegítse fel a vajat. Ahogy megvagyunk vele, elkeverjük a tejben az élesztőt és a tojásokat, majd egy robotgép segítségével gyorsan kidolgozzuk a tésztát. A tej mennyiségével lehetséges, hogy játszani kell, mert mindegyik lisztnek más a folyadékfelvevő képessége. Ha lágyabb a tészta, akkor könnyebben kirepedhet sütés közben, tehát ez is egy sarkalatos pont – a lényeg, hogy az edény falától elváló, kissé rugalmas tésztát kell kapnunk, amit 2 részre osztunk. Bucikat formázunk belőlök, fóliába csomagoljuk és 2-2,5 órára a hűtőbe rakjuk.

A repedésmentes bejgli érdekében kiemelten fontos, hogy mindig hideg tésztával dolgozzunk, és úgynevezett késleltetett élesztő hatást érjünk el. Erről részletesebben ebben a cikkben olvashatsz! 

Bejgli töltelék: 

A mákos és a diós töltelék alapanyagait külön-külön összefőzzük 2 perc alatt egy gyorsforralóban, majd minimum szobahőre visszahűtjük. Meleg töltelékkel sose dolgozzunk, mert a benne lévő gőz szétrepeszti a tésztánkat a sütés során, illetve „szalonnás” lehet tőle a tészta.

A diótölteléknél számít a dió olajtartalma is, így elképzelhető, hogy játszani kell a folyadék mennyiségével a tökéletes állag érdekében. Ezért inkább ne egyszerre tegyük bele a folyadékot, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hanem 2-3 részletben adjuk hozzá a főzés során.  

tökéletes márványos bejgli, bejgli recept, omlós bejgli, kelt tésztás bejgli
A tökéletes márványos bejgli (Fotó: Street Kitchen)

A bejgli töltése és megformázása: 

A tésztát 3-4 mm vastagságúra és amennyire csak tudjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. A két szélét kicsit elvékonyítjuk (hogy a felhajtásnál ne legyen túl vastag), majd egyenletes vastagságban rákenjük a tölteléket úgy, hogy az oldalán és a tetején 2-2 cm-t szabadon hagyunk. 

Behajtjuk a két, elvékonyított szélét és az aljától elkezdjük felgöngyölni a tésztát, mindig egy kicsit megfeszítve azt, hogy ne legyen nagyon levegős, viszont túl szoros se legyen, mert ettől is kirepedhet. Akkor lesz jó, ha a töltelék mennyisége megegyezik a tészta mennyiségével 1 rúdra vetítve. A feltekert rudakat zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük. 

Tojásos kenegetés, a márványos bejgli titka: 

Jöhet a kenés. Először a tojássárgájával kezdjük, szép egyenletesen átkenjük vele a bejglik tetejét, majd legalább 30 percre betesszük a hűtőben és megvárjuk, hogy a tojás teljesen rászáradjon. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy óvatosan az ujjunkkal megérintjük, és ha nem tapad hozzá a tojás, akkor megvagyunk. Ha rászáradt a sárgája, akkor felkenjük a tojásfehérjét is és újabb 30 perces hűtőben való szárítás következik. 

tökéletes márványos bejgli, bejgli recept, omlós bejgli, kelt tésztás bejgli
A tökéletes márványos bejgli (Fotó: Street Kitchen)

Bejgli sütése: 

Bekapcsoljuk a sütőt 175-180 fokra, alsó-felső funkción. Ha megszáradt a bejgliken a fehérje is, akkor egy vastagabb hurkapálcával vagy hústűvel legalább 3 soron, egymástól 3 cm távolságra megszurkáljuk a tésztahengereket. Nyugodtan nyomjuk le a tészta aljáig a tűt, hogy a gőz szabadon tudjon távozni sütés közben. Ezután kelesztés nélkül mehetnek is egyenesen a sütőbe 30-35 percre. A pontos sütési idő nagyban függ attól, hogy milyen a sütőnk, szóval ezt mindenki saját maga kell hogy kitapasztalja. 

Pihentetés: 

A megsült bejgliket legalább 2 órán át pihentetjük, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljenek, csak ezután tudunk nekiállni a szeletelésnek. A fekete öves bejglimesterek még forgatni is szokták a hengert hűtés közben, hogy a tészta mindenhol egyenletesen feszüljön rá a töltelékre. 

tökéletes márványos bejgli, bejgli recept, omlós bejgli, kelt tésztás bejgli
A tökéletes márványos bejgli (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
  • Pihentetés: 2 óra 30 perc
  • Sütési idő: 30-35 perc

Ha tetszett a tökéletes márványos bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept