Elkészítéséhez először langyos vízben elkeverjük az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk pihenni. A lisztet, a sót és a tojást egy nagy tálba rakjuk, ráöntünk 1 ek olajat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet is, valamint a tökmagot, és szép simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, lekenjük 1 ek olajjal, és letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.
Ha megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk, amiknek az egyik végére rakunk egy hurkot, a másik, hosszú végét pedig 2-3x áthúzzuk ezen a hurkon. A két véget összecsípjük ott, ahol összeérnek, és sütőpapíros tepsire rakjuk mind a 6 zsemlét.
Hagyjuk 20-25 percig kelni, majd lekenjük a vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk a tökmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt.
Tökmagoszsemle
A kívül ropogós, belül puha tésztát a pirult tökmag gazdag íze teszi igazán különlegessé. Egyszerűen elkészíthető, mégis olyan finom, mintha egy pékségből hoztuk volna.
A tökmagos zsemle igazi kis pékáru-klasszikus, ami a roppanós magoknak köszönhetően egyszerre izgalmasabb és táplálóbb, mint a sima fehér zsemle.
Ráadásul otthon is könnyen elkészíthető, és ha egyszer megsütöd, garantáltan nem akarod majd boltban venni többé.
A tészta lehet simán fehér lisztes, de ha szeretnéd egészségesebbre hangolni, mehet bele teljes kiőrlésű liszt vagy magvas keverék is. A tökmagot érdemes kicsit megpirítani, így még intenzívebb lesz az íze – és nemcsak a tetejére szórhatod, hanem egy részét bele is dolgozhatod a tésztába.
Hozzávalók
A kenéshez és a szóráshoz
Elkészítés
Elkészítéséhez először langyos vízben elkeverjük az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk pihenni. A lisztet, a sót és a tojást egy nagy tálba rakjuk, ráöntünk 1 ek olajat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet is, valamint a tökmagot, és szép simára dagasztjuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, lekenjük 1 ek olajjal, és letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.
Ha megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk, amiknek az egyik végére rakunk egy hurkot, a másik, hosszú végét pedig 2-3x áthúzzuk ezen a hurkon. A két véget összecsípjük ott, ahol összeérnek, és sütőpapíros tepsire rakjuk mind a 6 zsemlét.
Hagyjuk 20-25 percig kelni, majd lekenjük a vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk a tökmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt.

A péksüti belsejébe szánt tökmag akkor a legízletesebb, ha sütés előtt száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ez kihozza a magok diós, karakteres ízét. Figyeljünk, hogy közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk, nehogy megégjen. A zsemlék tetejére szánt magokat viszont ne pirítsuk meg, mert ezek sütés közben is kapnak hőt, így megégnének.
Ha marad belőle, légmentesen zárva napokig puha marad, de le is fagyaszthatod – így mindig lesz kéznél egy kis házi pékáru, amit reggel csak előkapsz, és már kezdődhet is a nap illatos tökmagos reggelivel.
Ha tetszett a Tökmagos zsemle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!