A tökös-mákos rétes töltelékéhez a tököt egy keverőtálba tesszük, lesózzuk és állni hagyjuk 5 percig, majd jól kinyomkodjuk belőle a kiengedett folyadékot, és félretesszük.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, valamint a citrom és a narancs reszelt héjával és kifacsart levével. A mazsolát pedig langyos vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljon.
Ezután nekiállunk a rétes összepakolásának. Egy konyharuhát kissé benedvesítünk, hogy könnyebb legyen a tészta göngyölése.
A konyharuhára kiterítünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vaj egy részével, és ezt még kétszer megismételjük, így kapunk 3 vajas réteslapot. Megszórjuk a zsemlemorzsával, ami majd felszívja a felesleges nedveket a töltelékből. A kinyomkodott tököt és a mákos tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, és a mazsolát is szétszórjuk rajta, hogy mindenhova jusson belőle. Aztán a konyharuha segítségével szorosan felgöngyöljük a rétest.
A nyers rétest átemeljük egy zsírpapírral bélelt tepsibe, a tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Ha már parádésan piroskásra sült a rétes, kivesszük a sütőből és pihentetjük 15 percet. Ezek után már csak fel kell vágni rézsutosan 4 cm-es szeletekre, megszórjuk porcukorral és már haraphatjuk is.

- Elkészítési idő: 60 perc
- Pihentetési idő: 15 perc