Pékség

Tökös-mákosrétes

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók
500 g
gyalult tök
0.5 tk
150 g
darált mák
120 g
porcukor + a tálaláshoz
2 tk
őrölt fahéj
1 db
citrom
1 db
narancs
100 g
mazsola
0.5 csomag
réteslap
(3 lap)
100 g
olvasztott vaj + a tetejére
2 ek
zsemlemorzsa

Elkészítés

A tökös-mákos rétes töltelékéhez a tököt egy keverőtálba tesszük, lesózzuk és állni hagyjuk 5 percig, majd jól kinyomkodjuk belőle a kiengedett folyadékot, és félretesszük. 

A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, valamint a citrom és a narancs reszelt héjával és kifacsart levével. A mazsolát pedig langyos vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljon. 

Ezután nekiállunk a rétes összepakolásának. Egy konyharuhát kissé benedvesítünk, hogy könnyebb legyen a tészta göngyölése. 

A konyharuhára kiterítünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vaj egy részével, és ezt még kétszer megismételjük, így kapunk 3 vajas réteslapot. Megszórjuk a zsemlemorzsával, ami majd felszívja a felesleges nedveket a töltelékből. A kinyomkodott tököt és a mákos tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, és a mazsolát is szétszórjuk rajta, hogy mindenhova jusson belőle. Aztán a konyharuha segítségével szorosan felgöngyöljük a rétest.

A nyers rétest átemeljük egy zsírpapírral bélelt tepsibe, a tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Ha már parádésan piroskásra sült a rétes, kivesszük a sütőből és pihentetjük 15 percet. Ezek után már csak fel kell vágni rézsutosan 4 cm-es szeletekre, megszórjuk porcukorral és már haraphatjuk is.

tokos-makos-retes-3
Tökös-mákos rétes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Pihentetési idő: 15 perc

www.streetkitchen.hu

A tök és a mák párosa a rétesben már évtizedek óta okoz számunkra örömöt. Nézzük most ezt a múltidéző, nosztalgikus receptet, ami a legjobb dolog egy tál gulyás után.

Hozzávalók

1 rúdhoz
500 g
gyalult tök
0.5 tk
150 g
darált mák
120 g
porcukor + a tálaláshoz
2 tk
őrölt fahéj
1 db
citrom
1 db
narancs
100 g
mazsola
0.5 csomag
réteslap
(3 lap)
100 g
olvasztott vaj + a tetejére
2 ek
zsemlemorzsa

A tökös-mákos rétes töltelékéhez a tököt egy keverőtálba tesszük, lesózzuk és állni hagyjuk 5 percig, majd jól kinyomkodjuk belőle a kiengedett folyadékot, és félretesszük. 

A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, valamint a citrom és a narancs reszelt héjával és kifacsart levével. A mazsolát pedig langyos vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljon. 

Ezután nekiállunk a rétes összepakolásának. Egy konyharuhát kissé benedvesítünk, hogy könnyebb legyen a tészta göngyölése. 

A konyharuhára kiterítünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vaj egy részével, és ezt még kétszer megismételjük, így kapunk 3 vajas réteslapot. Megszórjuk a zsemlemorzsával, ami majd felszívja a felesleges nedveket a töltelékből. A kinyomkodott tököt és a mákos tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, és a mazsolát is szétszórjuk rajta, hogy mindenhova jusson belőle. Aztán a konyharuha segítségével szorosan felgöngyöljük a rétest.

A nyers rétest átemeljük egy zsírpapírral bélelt tepsibe, a tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Ha már parádésan piroskásra sült a rétes, kivesszük a sütőből és pihentetjük 15 percet. Ezek után már csak fel kell vágni rézsutosan 4 cm-es szeletekre, megszórjuk porcukorral és már haraphatjuk is.

tokos-makos-retes-3
Tökös-mákos rétes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Pihentetési idő: 15 perc

Ha tetszett a Tökös-mákos rétes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept