Olasz kaják

Toszkánszőlőslepény

Toszkán szőlős lepény
Toszkán szőlős lepény

Hozzávalók
160 g
langyos víz
10 g
friss élesztő
50 g
kristálycukor
30 g
olívaolaj
250 g
finomliszt
3 g
300 g
kékszőlő
10 g
friss rozmaring

Elkészítés
  1. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és 30 g kristálycukrot, majd ha feloldódott, hozzáadjuk az olajat is.

  2. A lisztet és a sót egy tálba mérjük, majd mehet bele a folyadék.

  3. Robotgéppel kb. 5 percig gyúrjuk.

  4. Egy kiolajozott tálba tesszük, fóliával lefedjük és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  5. Ha megkelt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

  6. A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk.

  7. Olajos kézzel kb. 30x20 cm-es téglalapot formázunk belőle, majd egyenletesen elosztjuk rajta a szőlőszemeket. (Ha csak nagyobb méretű szőlőt kaptunk, akkor érdemes a szemeket félbevágni).

  8. Ezután megszórjuk a maradék cukorral, és mehet is be a sütőbe. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. 

  9. Még melegen meghintjük az apróra vágott friss rozmaringgal.


www.streetkitchen.hu

Ki mondta, hogy a szőlő csak borban jó? Ez a toszkán lepény bebizonyítja, hogy rozmaringgal és puha kelt tésztával párosítva is mennyei. Egy falat, és máris úgy érezzük, mintha Toszkánában szüretelnénk, már csak a napsütést kell hozzáképzelni!

A toszkán szőlős lepény egy igazi őszi klasszikus, ami Olaszország napsütötte vidékeit idézi meg. A friss, lédús szőlő és a puha tészta tökéletes harmóniát alkotnak, amire a rozmaring teszi fel a koronát.

Hozzávalók

8 szelethez
160 g
langyos víz
10 g
friss élesztő
50 g
kristálycukor
30 g
olívaolaj
250 g
finomliszt
3 g
300 g
kékszőlő
10 g
friss rozmaring

Elkészítés

  1. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és 30 g kristálycukrot, majd ha feloldódott, hozzáadjuk az olajat is.

  2. A lisztet és a sót egy tálba mérjük, majd mehet bele a folyadék.

  3. Robotgéppel kb. 5 percig gyúrjuk.

  4. Egy kiolajozott tálba tesszük, fóliával lefedjük és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  5. Ha megkelt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

  6. A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk.

  7. Olajos kézzel kb. 30x20 cm-es téglalapot formázunk belőle, majd egyenletesen elosztjuk rajta a szőlőszemeket. (Ha csak nagyobb méretű szőlőt kaptunk, akkor érdemes a szemeket félbevágni).

  8. Ezután megszórjuk a maradék cukorral, és mehet is be a sütőbe. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. 

  9. Még melegen meghintjük az apróra vágott friss rozmaringgal.


toszkan-szolos-lepeny-5
Toszkán szőlős lepény (Fotó :Street Kitchen)

A toszkán szőlős lepény akkor a legjobb, amikor még langyos. Egy csésze kávé vagy egy pohár desszertbor mellé igazi mediterrán élményt ad, és garantáltan elfeledteti veled az őszi szürkeséget. Ez a lepény tökéletes választás, ha valami különlegeset, mégis egyszerűen elkészíthető kaját sütnél a hétvégére.

Ha bejött a toszkán szőlős lepény, akkor itt van még három lepény, ami biztos, hogy levesz a lábadról!

Ezerrétegű húsos lepény

Expressz sajtos-szalonnás lepénykenyér

Zöldséges-húsos lepényke

Ha tetszett a toszkán szőlős lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése