A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és 30 g kristálycukrot, majd ha feloldódott, hozzáadjuk az olajat is.
A lisztet és a sót egy tálba mérjük, majd mehet bele a folyadék.
Robotgéppel kb. 5 percig gyúrjuk.
Egy kiolajozott tálba tesszük, fóliával lefedjük és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk.
Olajos kézzel kb. 30x20 cm-es téglalapot formázunk belőle, majd egyenletesen elosztjuk rajta a szőlőszemeket. (Ha csak nagyobb méretű szőlőt kaptunk, akkor érdemes a szemeket félbevágni).
Ezután megszórjuk a maradék cukorral, és mehet is be a sütőbe. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Még melegen meghintjük az apróra vágott friss rozmaringgal.
Toszkánszőlőslepény
Ki mondta, hogy a szőlő csak borban jó? Ez a toszkán lepény bebizonyítja, hogy rozmaringgal és puha kelt tésztával párosítva is mennyei. Egy falat, és máris úgy érezzük, mintha Toszkánában szüretelnénk, már csak a napsütést kell hozzáképzelni!
A toszkán szőlős lepény egy igazi őszi klasszikus, ami Olaszország napsütötte vidékeit idézi meg. A friss, lédús szőlő és a puha tészta tökéletes harmóniát alkotnak, amire a rozmaring teszi fel a koronát.
Hozzávalók
Elkészítés
A langyos vízben elkeverjük az élesztőt és 30 g kristálycukrot, majd ha feloldódott, hozzáadjuk az olajat is.
A lisztet és a sót egy tálba mérjük, majd mehet bele a folyadék.
Robotgéppel kb. 5 percig gyúrjuk.
Egy kiolajozott tálba tesszük, fóliával lefedjük és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk.
Olajos kézzel kb. 30x20 cm-es téglalapot formázunk belőle, majd egyenletesen elosztjuk rajta a szőlőszemeket. (Ha csak nagyobb méretű szőlőt kaptunk, akkor érdemes a szemeket félbevágni).
Ezután megszórjuk a maradék cukorral, és mehet is be a sütőbe. Kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Még melegen meghintjük az apróra vágott friss rozmaringgal.

A toszkán szőlős lepény akkor a legjobb, amikor még langyos. Egy csésze kávé vagy egy pohár desszertbor mellé igazi mediterrán élményt ad, és garantáltan elfeledteti veled az őszi szürkeséget. Ez a lepény tökéletes választás, ha valami különlegeset, mégis egyszerűen elkészíthető kaját sütnél a hétvégére.
Ha bejött a toszkán szőlős lepény, akkor itt van még három lepény, ami biztos, hogy levesz a lábadról!
Ha tetszett a toszkán szőlős lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-SDJH-x.webp)