Ázsiai kaják

Tteokbokki

Tteokbokki
Tteokbokki

Hozzávalók
2 szál
póréhagyma
600 ml
zöldségalaplé
3 ek
6 gerezd
fokhagyma
500 g
Tteokbokki
((koreai rizspogácsa))
4 ek
gochugaru (chilipehely)
3 ek
cukor
(+1 ek a főzéshez)
2 ek
szójaszósz
2 ek
gochujang
2 ek
osztrigaszósz
bors ízlés szerint
1 ek
étolaj
A tálaláshoz
4 ek
pirított szezámmag
4 db
főtt tojás

Elkészítés
  1. Első lépésben a póréhagymákat hosszában félbevágjuk, majd kb. 5 cm-es darabokat vágunk belőle.

  2. Egy széles lábasba belerakjuk az alaplevet, teszünk bele 1 ek kristálycukrot, sózzuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát, a zúzott fokhagymát, és magas hőfokon melegíteni kezdjük.

  3. Ha felforrt, 1 percig fedő alatt főzzük.

  4. Közepes fokozatra kapcsoljuk, és mehet hozzá a rizspogácsa. Fedő alatt addig főzzük, amíg picit meg nem dagad és kifehéredik, ez kb. 10 percet vesz igénybe.

  5. Egy kis tálban összekeverjük a gochugarut és a kristálycukrot, majd jöhet hozzá a szójaszósz, a gochujang, az osztrigaszósz, a bors és az étolaj is.

  6. Az étolaj meghökkentőnek tűnhet, de higgyétek el, jót tesz neki.

  7. Alaposan összekeverjük, és mehet a rizspogácsákra.

  8. Egy fél evőkanállal érdemes hagyni a tálban, így ha megkóstoljuk a végén, el tudjuk dönteni, hogy kell-e még hozzá, de semmiképp sem kell plusz folyadékot önteni rá.

  9. Fedő nélkül, alacsony lángon további 5 percig rotyogtatjuk, amíg kellően be nem sűrűsödik és élénkül a színe.

  10. Pirított szezámmaggal megszórva, a póréhagyma zöldjével és egy félbevágott főtt tojással tálaljuk.

Tipp: az eredeti recept tartalmaz koreai halpogácsát is, ami a póréhagymával együtt kerül bele, de mivel ezt Magyarországon sajnos nehéz beszerezni, az íz pótlása érdekében kerülhet a zöldségalaplébe algalap és tonhalpehely, vagy akár egy kevés füstölt szardínia is.

www.streetkitchen.hu

Ez az étel egy igazi koreai szupersztár! Édes-csípős csodaétel, így ha valami újdonságra vágysz, én mindenképpen ajánlani tudom!

A tteokbokki az a fajta kaja, amit ha egyszer megkóstolsz, utána tuti, hogy többször is el akarod majd készíteni. Csípős, ragacsos, brutálisan ízes és pont annyira komfortos, mint egy jó nagy takaró egy esős délutánon. Az alapja a tteok, vagyis a rizstészta, ami úgy szívja magába a szószt, mint mi a sorozatokat egy borongós őszi este. :)

Hozzávalók

4 főre
2 szál
póréhagyma
600 ml
zöldségalaplé
3 ek
6 gerezd
fokhagyma
500 g
Tteokbokki
((koreai rizspogácsa))
4 ek
gochugaru (chilipehely)
3 ek
cukor
(+1 ek a főzéshez)
2 ek
szójaszósz
2 ek
gochujang
2 ek
osztrigaszósz
bors ízlés szerint
1 ek
étolaj
A tálaláshoz
4 ek
pirított szezámmag
4 db
főtt tojás

Elkészítés

  1. Első lépésben a póréhagymákat hosszában félbevágjuk, majd kb. 5 cm-es darabokat vágunk belőle.

  2. Egy széles lábasba belerakjuk az alaplevet, teszünk bele 1 ek kristálycukrot, sózzuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát, a zúzott fokhagymát, és magas hőfokon melegíteni kezdjük.

  3. Ha felforrt, 1 percig fedő alatt főzzük.

  4. Közepes fokozatra kapcsoljuk, és mehet hozzá a rizspogácsa. Fedő alatt addig főzzük, amíg picit meg nem dagad és kifehéredik, ez kb. 10 percet vesz igénybe.

  5. Egy kis tálban összekeverjük a gochugarut és a kristálycukrot, majd jöhet hozzá a szójaszósz, a gochujang, az osztrigaszósz, a bors és az étolaj is.

  6. Az étolaj meghökkentőnek tűnhet, de higgyétek el, jót tesz neki.

  7. Alaposan összekeverjük, és mehet a rizspogácsákra.

  8. Egy fél evőkanállal érdemes hagyni a tálban, így ha megkóstoljuk a végén, el tudjuk dönteni, hogy kell-e még hozzá, de semmiképp sem kell plusz folyadékot önteni rá.

  9. Fedő nélkül, alacsony lángon további 5 percig rotyogtatjuk, amíg kellően be nem sűrűsödik és élénkül a színe.

  10. Pirított szezámmaggal megszórva, a póréhagyma zöldjével és egy félbevágott főtt tojással tálaljuk.

Tipp: az eredeti recept tartalmaz koreai halpogácsát is, ami a póréhagymával együtt kerül bele, de mivel ezt Magyarországon sajnos nehéz beszerezni, az íz pótlása érdekében kerülhet a zöldségalaplébe algalap és tonhalpehely, vagy akár egy kevés füstölt szardínia is.

Tteokbokki tojással, tányérban
Tteokbokki (Fotó :Street Kitchen)

Ezt az étel otthon elkészíteni meglepően egyszerű, és nem is kell hozzá nagy konyhai bravúr: pár ázsiai boltban beszerezhető alapanyag, egy nagy serpenyő, és fél óra. A végeredmény egy krémes, szaftos, pikáns csoda, ami tökéletes társ egy laza péntek estére.

A tteokbokki után jöhet még három ázsiai kaja?

Tom yum leves

Mengyi-féle pho leves

Chili oil noodles, avagy a chilis-olajos ázsiai tészta

Ha tetszett a tteokbokki receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése