Első lépésben a póréhagymákat hosszában félbevágjuk, majd kb. 5 cm-es darabokat vágunk belőle.
Egy széles lábasba belerakjuk az alaplevet, teszünk bele 1 ek kristálycukrot, sózzuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát, a zúzott fokhagymát, és magas hőfokon melegíteni kezdjük.
Ha felforrt, 1 percig fedő alatt főzzük.
Közepes fokozatra kapcsoljuk, és mehet hozzá a rizspogácsa. Fedő alatt addig főzzük, amíg picit meg nem dagad és kifehéredik, ez kb. 10 percet vesz igénybe.
Egy kis tálban összekeverjük a gochugarut és a kristálycukrot, majd jöhet hozzá a szójaszósz, a gochujang, az osztrigaszósz, a bors és az étolaj is.
Az étolaj meghökkentőnek tűnhet, de higgyétek el, jót tesz neki.
Alaposan összekeverjük, és mehet a rizspogácsákra.
Egy fél evőkanállal érdemes hagyni a tálban, így ha megkóstoljuk a végén, el tudjuk dönteni, hogy kell-e még hozzá, de semmiképp sem kell plusz folyadékot önteni rá.
Fedő nélkül, alacsony lángon további 5 percig rotyogtatjuk, amíg kellően be nem sűrűsödik és élénkül a színe.
Pirított szezámmaggal megszórva, a póréhagyma zöldjével és egy félbevágott főtt tojással tálaljuk.
Tipp: az eredeti recept tartalmaz koreai halpogácsát is, ami a póréhagymával együtt kerül bele, de mivel ezt Magyarországon sajnos nehéz beszerezni, az íz pótlása érdekében kerülhet a zöldségalaplébe algalap és tonhalpehely, vagy akár egy kevés füstölt szardínia is.




