Megúszós sütik

Túródönci

Túró dönci

Hozzávalók
A tésztához
4 db
tojás
150 g
cukor
60 ml
olívaolaj
1 csipet
10 g
vaníliás cukor
160 g
liszt
A krémhez
500 g
túró
3 ek
porcukor
20 g
vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
200 ml
hideg tejszín
5 g
zselatin
A bevonáshoz
250 g
étcsokoládé
olaj

Elkészítés
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, sóval, olívaolajjal és a vaníliás cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgájás részt, beleszitáljuk a lisztet, átkeverjük és egy nagyméretű, sütőpapírral borított tepsibe simítjuk (kb. 45x30). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a piskótalapot, majd még melegen, a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
A túrót villával áttörjük, majd egy robotgéppel összekeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a porcukorral. A hideg tejszínből kiveszünk 3-4 evőkanállal, belekeverjük a zselatint, pár percet várunk hogy felszívja a tejszínt, majd berakjuk a mikróba pár másodpercre, hogy felmelegedjen, feloldódjanak a zselatinszemcsék. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, és a folyós zselatinnal együtt belekeverjük a túróba. A piskótát kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hosszában félbevágjuk.
A két piskótacsík széleire helyezzük (hosszában) a túrókrémet, összeillesztjuk a két szélét és berakjuk őket a hűtőbe 1-2 órára. Mikor már kicsit megdermedt a túrókrém 4-4 darabba vágjuk őket és a vízgőz fölött felolvasztott csokiba mártjuk mindkét végüket. Ha marad kevés csoki, csorgathatunk pár csíkot díszítésként a sütik tetejére.

www.streetkitchen.hu

Food stylist kolléganőnk állítólag ezt a sütit rendelte gyerekkorában, amikor cukrászdába vitték. Miután többször megemlítette, gondoltuk miért pont ezt a sütit hagynák ki a repertoárunkból, úgyhogy megszületett az elmondása alapján leírt túró dönci receptünk. :D

Hozzávalók

8 darabhoz
A tésztához
4 db
tojás
150 g
cukor
60 ml
olívaolaj
1 csipet
10 g
vaníliás cukor
160 g
liszt
A krémhez
500 g
túró
3 ek
porcukor
20 g
vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
200 ml
hideg tejszín
5 g
zselatin
A bevonáshoz
250 g
étcsokoládé
olaj
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, sóval, olívaolajjal és a vaníliás cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgájás részt, beleszitáljuk a lisztet, átkeverjük és egy nagyméretű, sütőpapírral borított tepsibe simítjuk (kb. 45x30). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a piskótalapot, majd még melegen, a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
A túrót villával áttörjük, majd egy robotgéppel összekeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a porcukorral. A hideg tejszínből kiveszünk 3-4 evőkanállal, belekeverjük a zselatint, pár percet várunk hogy felszívja a tejszínt, majd berakjuk a mikróba pár másodpercre, hogy felmelegedjen, feloldódjanak a zselatinszemcsék. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, és a folyós zselatinnal együtt belekeverjük a túróba. A piskótát kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hosszában félbevágjuk.
A két piskótacsík széleire helyezzük (hosszában) a túrókrémet, összeillesztjuk a két szélét és berakjuk őket a hűtőbe 1-2 órára. Mikor már kicsit megdermedt a túrókrém 4-4 darabba vágjuk őket és a vízgőz fölött felolvasztott csokiba mártjuk mindkét végüket. Ha marad kevés csoki, csorgathatunk pár csíkot díszítésként a sütik tetejére.

Ha tetszett a Túró dönci receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept