Karácsonyi desszertek

Túrósrizsfelfújtvaníliástejföllelésmeggyraguval

Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval

Hozzávalók
500 g
rizs
500 ml
víz
200 g
kristálycukor
600 ml
laktózmentes tej
1 csipet
1 tk
vaníliaőrlemény
1 db
citrom reszelt héja
100 g
laktózmentes vaj
4 db
tojás
300 g
laktózmentes túró​
A vaníliás tejfölhöz
330 g
laktózmentes tejföl
2 ek
porcukor
1 tk
vaníliaőrlemény
A meggyraguhoz
500 g
fagyasztott meggy
100 g
kristálycukor
1 rúd
fahéj
1 tk
keményítő

Elkészítés

A túrós rizsfelfújt elkészítéséhez először is a rizst átmossuk, majd egy nagy lábasba szórjuk. Ráöntjük a vizet, és közepes lángon elkezdjük főzni. Amikor magába szívta a vizet, hozzáadunk a cukorból 150 g-ot, ráöntjük a tej felét, mehet bele a só, a vaníliaőrlemény, valamint a citromhéj, és tovább főzzük. Mikor ezt is magába szívta, beleöntjük a maradék tejet, amivel szépen puhára főzzük a rizst. Mikor megpuhult, hozzádobjuk a felkockázott, hideg vajat is. A rizst félretesszük kihűlni.

Túrós rizsfelfújt sütése:

A tojássárgákat habosra keverjük a maradék cukorral, majd hozzákeverjük a túrót is. A fehérjét egy külön tálban habbá verjük. A kihűlt rizshez keverjük a túrós-tojássárgás keveréket, és óvatosan fellazítjuk a fehérjehabbal. A masszát enyhén kivajazott és kicukrozott tepsibe öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. 

Meggyragu és vaníliás tejföl:

A meggyraguhoz a meggyet a többi hozzávalóval együtt egy gyorsforralóban, közepes lángon pár perc alatt sűrűre főzzük. A vaníliás tejfölhöz kikeverjük a hozzávalókat. A felkockázott habkönnyű rizsfelfújtat a vaníliás tejföllel és a meggyraguval tálaljuk. 

Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval, rizsfelfújt recept,
Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Pihentetés: 2 óra 
  • Sütési idő: 45 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Mostanában eléggé rákaptam a túrós rizsfelfújtra, gyakorlatilag éjjel-nappal tudnám enni. Egy kis vaníliás tejföllel és meggyraguval felpimpelve pedig ünnepi desszertként is simán megállja a helyét!

Hozzávalók

1 db 25 x 35 cm-es tepsihez
500 g
rizs
500 ml
víz
200 g
kristálycukor
600 ml
laktózmentes tej
1 csipet
1 tk
vaníliaőrlemény
1 db
citrom reszelt héja
100 g
laktózmentes vaj
4 db
tojás
300 g
laktózmentes túró​
A vaníliás tejfölhöz
330 g
laktózmentes tejföl
2 ek
porcukor
1 tk
vaníliaőrlemény
A meggyraguhoz
500 g
fagyasztott meggy
100 g
kristálycukor
1 rúd
fahéj
1 tk
keményítő

A túrós rizsfelfújt elkészítéséhez először is a rizst átmossuk, majd egy nagy lábasba szórjuk. Ráöntjük a vizet, és közepes lángon elkezdjük főzni. Amikor magába szívta a vizet, hozzáadunk a cukorból 150 g-ot, ráöntjük a tej felét, mehet bele a só, a vaníliaőrlemény, valamint a citromhéj, és tovább főzzük. Mikor ezt is magába szívta, beleöntjük a maradék tejet, amivel szépen puhára főzzük a rizst. Mikor megpuhult, hozzádobjuk a felkockázott, hideg vajat is. A rizst félretesszük kihűlni.

Túrós rizsfelfújt sütése:

A tojássárgákat habosra keverjük a maradék cukorral, majd hozzákeverjük a túrót is. A fehérjét egy külön tálban habbá verjük. A kihűlt rizshez keverjük a túrós-tojássárgás keveréket, és óvatosan fellazítjuk a fehérjehabbal. A masszát enyhén kivajazott és kicukrozott tepsibe öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. 

Meggyragu és vaníliás tejföl:

A meggyraguhoz a meggyet a többi hozzávalóval együtt egy gyorsforralóban, közepes lángon pár perc alatt sűrűre főzzük. A vaníliás tejfölhöz kikeverjük a hozzávalókat. A felkockázott habkönnyű rizsfelfújtat a vaníliás tejföllel és a meggyraguval tálaljuk. 

Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval, rizsfelfújt recept,
Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Pihentetés: 2 óra 
  • Sütési idő: 45 perc

Ha tetszett a Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept