Brutális kaják

Újévilencsefőzelékbaconfonatbansültsertésszűzzel

Újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel

Hozzávalók
1 db
sertésszűz
(kb. 500 g/db)
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
étolaj
200 g
szeletelt bacon
1 ek
dijoni mustár
1 ek
baracklekvár
1 ek
szójaszósz
1 tk
paradicsompüré
1 mk
fűszerpaprika
A lencsefőzelékhez
500 g
lencse
1 ek
kristálycukor
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 db
babérlevél
150 g
tejföl
1 ek
mustár
1 ek
finomliszt
100 ml
tejszín

Elkészítés

Az átmosott lencsét egy órára hideg vízbe áztatjuk. 

A megtisztított sertésszüzet sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk zúzott fokhagymában. 

Egy sütőbe is rakható serpenyőben nagy lángon, kevés olajon kérgesítjük a húst, majd félretesszük, amíg elkészítjük a baconfonatot. 

A szeletelt baconből egy akkora lapot kell fonni, amibe kényelmesen bele tudjuk majd tekerni az elősütött húst. (A pontos fonási technikát részletesebben is megnézhetitek a videóban.) A baconfonat felületét bekenjük mustárral, rárakjuk az elősütött húst és feltekerjük. 

A baracklekvárt kikeverjük a szójaszósszal, és kívülről ezzel kenjük meg a bacon fonatot. A maradék keveréket pedig félretesszük későbbre. A húst visszahelyezzük a serpenyőbe, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk maximum 20 percre, de ha kicsit rózsaszínebben szeretitek a szüzet, akkor lehet kísérletezni a sütési idővel. 

A lencsefőzelékhez a cukrot közepes lángon karamellizáljuk egy lábasban. 

Hozzáadjuk az étolajat és a finomra vágott vöröshagymát, és egy percig dinszteljük. 

Hozzáadjuk a beáztatott lencsét az áztatólevével együtt, és még pótoljuk a folyadékot, hogy bőven ellepje a lencsét. Sózzuk és hozzáadjuk a babérleveleket. Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a főzelékhez. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is. Ha szükséges, korrigáljuk az ízeket, és kész is vagyunk. 

A hús befejezése és tálalás

A megsült szüzet kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt zsírban pedig megpirítjuk a paradicsompürét. Hozzáadjuk a megmaradt szójás baracklekvárt és a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük 100 ml vízzel. Simára keverjük, kiforraljuk, és ezzel a mártással, illetve a főzelékkel tálaljuk a felszeletelt szüzet.

ujevi-lencsefozelek-baconfonatban-sult-sertesszuzzel (2)
Újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 20 perc 
  • Pihentetés: 1 óra 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Sertésszüzet akkor készítek, amikor tényleg van időm foglalkozni a hússal és a körettel is. Így született meg ez a recept!

Hozzávalók

4 főre
1 db
sertésszűz
(kb. 500 g/db)
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
étolaj
200 g
szeletelt bacon
1 ek
dijoni mustár
1 ek
baracklekvár
1 ek
szójaszósz
1 tk
paradicsompüré
1 mk
fűszerpaprika
A lencsefőzelékhez
500 g
lencse
1 ek
kristálycukor
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 db
babérlevél
150 g
tejföl
1 ek
mustár
1 ek
finomliszt
100 ml
tejszín

Az átmosott lencsét egy órára hideg vízbe áztatjuk. 

A megtisztított sertésszüzet sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk zúzott fokhagymában. 

Egy sütőbe is rakható serpenyőben nagy lángon, kevés olajon kérgesítjük a húst, majd félretesszük, amíg elkészítjük a baconfonatot. 

A szeletelt baconből egy akkora lapot kell fonni, amibe kényelmesen bele tudjuk majd tekerni az elősütött húst. (A pontos fonási technikát részletesebben is megnézhetitek a videóban.) A baconfonat felületét bekenjük mustárral, rárakjuk az elősütött húst és feltekerjük. 

A baracklekvárt kikeverjük a szójaszósszal, és kívülről ezzel kenjük meg a bacon fonatot. A maradék keveréket pedig félretesszük későbbre. A húst visszahelyezzük a serpenyőbe, és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk maximum 20 percre, de ha kicsit rózsaszínebben szeretitek a szüzet, akkor lehet kísérletezni a sütési idővel. 

A lencsefőzelékhez a cukrot közepes lángon karamellizáljuk egy lábasban. 

Hozzáadjuk az étolajat és a finomra vágott vöröshagymát, és egy percig dinszteljük. 

Hozzáadjuk a beáztatott lencsét az áztatólevével együtt, és még pótoljuk a folyadékot, hogy bőven ellepje a lencsét. Sózzuk és hozzáadjuk a babérleveleket. Mikor a lencse megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a főzelékhez. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is. Ha szükséges, korrigáljuk az ízeket, és kész is vagyunk. 

A hús befejezése és tálalás

A megsült szüzet kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt zsírban pedig megpirítjuk a paradicsompürét. Hozzáadjuk a megmaradt szójás baracklekvárt és a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük 100 ml vízzel. Simára keverjük, kiforraljuk, és ezzel a mártással, illetve a főzelékkel tálaljuk a felszeletelt szüzet.

ujevi-lencsefozelek-baconfonatban-sult-sertesszuzzel (2)
Újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 20 perc 
  • Pihentetés: 1 óra 

Ha tetszett az Újévi lencsefőzelék baconfonatban sült sertésszűzzel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept