Street Kitchen

Villantóskarácsonyikaják

Villantós karácsonyi kaják

Hozzávalók
Konyakos narancsos kacsamájpástétom (8 személyre) 
2 fej
vöröshagyma
3 - 4 gerezd
fokhagyma
1 ág
friss rozmaring vagy 1 csipet szárított
1 - 2 ág
friss kakukkfű, vagy 1 csipet szárított
só, bors
1 db
narancs
50 ml
brandy (vagy más alkohol)
1 egész
hízott kacsamáj (vagy akár libamáj)
2 db
jégkocka
150 g
vaj
6 db
friss zsályalevél
A tálaláshoz
kalács vagy briós
friss füge
újhagyma
Wellington burger (4 személyre)
1 csomag
leveles tészta
100 - 150 g
szeletelt cheddar sajt (vastagságtól és mérettől függően)
150 g
szeletelt bacon
300 g
darált marhahús
1 fej
lilahagyma
2 gerezd
fokhagyma
100 g
apró savanyú uborka
2 db
tojás
fekete és fehér szezámmag
100 ml
tejszín

Elkészítés

Zé - Konyakos narancsos kacsamájpástétom

Durvára vágjuk a hagymát és kevés olajon üvegesre pároljuk, közben hozzádobjuk a szeletelt fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a rozmaring apróra vágott leveleit, valamint a leszárazott kakukkfüvet. Ha a hagyma már nem csak megpárolódott, hanem elkezdett lepirulni, akkor fél narancs levét a serpenyőbe facsarjuk. Nyakon öntjük az alkohollal, óvatosan meggyújtjuk egy öngyújtó segítségével és így flambírozzuk a fűszeres hagymás keveréket. Ha elaludt a láng, az egészet egy turmixgépbe kaparjuk, majd a serpenyőt kitöröljük, és jöhet a máj. A kacsamáj nagyobb lebernyegét felszeleteljük. A darabolás közben eltávolítjuk az ereket és inakat. Forró serpenyőben, nagy lángon alaposan lepirítjuk a májat: kívülről szép barnának kell lennie, de belül még maradjon rózsaszín és krémes. Beleöntjük ezt is a turmixgépbe, sózzuk, borsozzuk,  hozzáöntjük a tejszínt és az egészet lezúzzuk. A végén beledobjuk a jégkockát, azzal is zúzunk egyet, így lesz a végeredmény egészen habos krémes. Előételnek, vagy reggelire is tökéletes ez a kaja.
A püré felét a szervírozásra szánt tál aljára öntjük, majd a máj megmaradt kisebb lebernyegét felkockázzuk és ugyanúgy nagy lángon hirtelen lepirítjuk. A megsült májdarabokat eloszlatjuk a tálban, majd ráöntjük a maradék pürét. Tisztított vajat (azaz ghít) készítünk: a vajat alacsony lángon megolvasztjuk, beledobjuk a zsályaleveleket. A hőkezelődött zsályaleveleket kihalásszuk és a hűlő félben lévő pástétom tetejére terítjük őket. Időközben szétvált a vaj: savó-író-tiszta vaj részekre. A középső tiszta folyékony részt ráöntjük a pástétom tetejére, egy késsel fenntartva a sűrűbb részeket. Fél napra bedobjuk a hűtőbe, akkor szépen megdermed a pástétom és már kenhetjük is a kedvenc kalácsunkra vagy briósunkra. Díszíthetjük friss fügével vagy újhagymával.

Jani - Wellington burger

 A baconszeleteket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, lefedjük egy másik sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük. Az apróra vágott lilahagymát és savanyú uborkát a darált húshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és jól összegyúrjuk. A masszából egy hosszúkás bucit formázunk. Kihajtjuk a leveles tésztát, és a szélén 2-2 centit szabadon hagyva befedjük a sajtszeletekkel, majd rápakoljuk a megsült baconszeleteket is. Erre ültetjük keresztben a megformázott húsos masszát és óvatosan feltekerjük a tésztát és benne a tölteléket. A henger két végén a tésztát behajtogatjuk és lekenjük felvert tojással, megszórjuk a kétféle szezámmaggal, és 180 fokon kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár perc pihentetés után szeleteljük.

A Scone, fűszeres almalekvárral receptjét itt találod.

www.streetkitchen.hu

Elkezdtünk hangolódni a karácsonyra, szóval ha ti még az ünnepekkor sem szeretnétek megúszós kaják nélkül maradni, akkor próbáljátok ki ezeket a recepteket! Lesz itt egy frankó kacsamájpástétom, egy Wellington burger és egy scone recept is, csekkoljátok!

Hozzávalók

1
Konyakos narancsos kacsamájpástétom (8 személyre) 
2 fej
vöröshagyma
3 - 4 gerezd
fokhagyma
1 ág
friss rozmaring vagy 1 csipet szárított
1 - 2 ág
friss kakukkfű, vagy 1 csipet szárított
só, bors
1 db
narancs
50 ml
brandy (vagy más alkohol)
1 egész
hízott kacsamáj (vagy akár libamáj)
2 db
jégkocka
150 g
vaj
6 db
friss zsályalevél
A tálaláshoz
kalács vagy briós
friss füge
újhagyma
Wellington burger (4 személyre)
1 csomag
leveles tészta
100 - 150 g
szeletelt cheddar sajt (vastagságtól és mérettől függően)
150 g
szeletelt bacon
300 g
darált marhahús
1 fej
lilahagyma
2 gerezd
fokhagyma
100 g
apró savanyú uborka
2 db
tojás
fekete és fehér szezámmag
100 ml
tejszín

Zé - Konyakos narancsos kacsamájpástétom

Durvára vágjuk a hagymát és kevés olajon üvegesre pároljuk, közben hozzádobjuk a szeletelt fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a rozmaring apróra vágott leveleit, valamint a leszárazott kakukkfüvet. Ha a hagyma már nem csak megpárolódott, hanem elkezdett lepirulni, akkor fél narancs levét a serpenyőbe facsarjuk. Nyakon öntjük az alkohollal, óvatosan meggyújtjuk egy öngyújtó segítségével és így flambírozzuk a fűszeres hagymás keveréket. Ha elaludt a láng, az egészet egy turmixgépbe kaparjuk, majd a serpenyőt kitöröljük, és jöhet a máj. A kacsamáj nagyobb lebernyegét felszeleteljük. A darabolás közben eltávolítjuk az ereket és inakat. Forró serpenyőben, nagy lángon alaposan lepirítjuk a májat: kívülről szép barnának kell lennie, de belül még maradjon rózsaszín és krémes. Beleöntjük ezt is a turmixgépbe, sózzuk, borsozzuk,  hozzáöntjük a tejszínt és az egészet lezúzzuk. A végén beledobjuk a jégkockát, azzal is zúzunk egyet, így lesz a végeredmény egészen habos krémes. Előételnek, vagy reggelire is tökéletes ez a kaja.
A püré felét a szervírozásra szánt tál aljára öntjük, majd a máj megmaradt kisebb lebernyegét felkockázzuk és ugyanúgy nagy lángon hirtelen lepirítjuk. A megsült májdarabokat eloszlatjuk a tálban, majd ráöntjük a maradék pürét. Tisztított vajat (azaz ghít) készítünk: a vajat alacsony lángon megolvasztjuk, beledobjuk a zsályaleveleket. A hőkezelődött zsályaleveleket kihalásszuk és a hűlő félben lévő pástétom tetejére terítjük őket. Időközben szétvált a vaj: savó-író-tiszta vaj részekre. A középső tiszta folyékony részt ráöntjük a pástétom tetejére, egy késsel fenntartva a sűrűbb részeket. Fél napra bedobjuk a hűtőbe, akkor szépen megdermed a pástétom és már kenhetjük is a kedvenc kalácsunkra vagy briósunkra. Díszíthetjük friss fügével vagy újhagymával.

Jani - Wellington burger

 A baconszeleteket sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, lefedjük egy másik sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük. Az apróra vágott lilahagymát és savanyú uborkát a darált húshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és jól összegyúrjuk. A masszából egy hosszúkás bucit formázunk. Kihajtjuk a leveles tésztát, és a szélén 2-2 centit szabadon hagyva befedjük a sajtszeletekkel, majd rápakoljuk a megsült baconszeleteket is. Erre ültetjük keresztben a megformázott húsos masszát és óvatosan feltekerjük a tésztát és benne a tölteléket. A henger két végén a tésztát behajtogatjuk és lekenjük felvert tojással, megszórjuk a kétféle szezámmaggal, és 180 fokon kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár perc pihentetés után szeleteljük.

A Scone, fűszeres almalekvárral receptjét itt találod.

Ha tetszett a Villantós karácsonyi kaják receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept