Hozzávalók
Száraz keverék
- 450 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 60 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 marék mazsola
- 125 g vaj
Nedves keverék
- 1 db tojás
- 60 ml tejszín
- 200 ml tej
A kenéshez
- kevés tej
Almaszósz
- 3 db nagy alma (kb. 500 g)
- 2 ek vaj
- 50 g cukor
- 1 db kisebb darab gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 db narancs kifacsart leve
- 1 ek liszt
- 100 ml natúr joghurt
- 300 - 400 ml víz
A tálaláshoz
- vaj
- tejszínhab
Scone fűszeres almalekvárral
Hozzávalók
Száraz keverék
- 450 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 60 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 marék mazsola
- 125 g vaj
Nedves keverék
- 1 db tojás
- 60 ml tejszín
- 200 ml tej
A kenéshez
- kevés tej
Almaszósz
- 3 db nagy alma (kb. 500 g)
- 2 ek vaj
- 50 g cukor
- 1 db kisebb darab gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 db narancs kifacsart leve
- 1 ek liszt
- 100 ml natúr joghurt
- 300 - 400 ml víz
A tálaláshoz
- vaj
- tejszínhab
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Beleszórjuk a mazsolát és összekeverjük. A nedves hozzávalókat is összekeverjük és beleöntjük a vajas-lisztes keverékbe. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, nem kell túldolgozni, mert akkor kemény lenne sütés után, nyugodtan maradhat rusztikus a tészta.
A ragacsos masszát alaposan lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk belőle. A tetejét megkenjük egy kevés tejjel, majd 180 fokon, 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Az almaszószhoz az almát megpucoljuk, felkockázzuk.Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felkockázott almát, ráreszeljük a megtisztított gyömbért, megszórjuk a fűszerekkel és a cukorral, felöntjük a vízzel és lefedve puhulásig főzzük.
A végén behabarjuk: a lisztet elkeverjük a joghurttal és a forró főzőléből hozzáadunk egy merőkanálnyit, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletét, majd visszaöntjük az egészet a lábasba. Belefacsarjuk a narancs levét, majd az egészet lepürésítjük egy botmixerrel. Tálalásnál kettévágunk egy scone-t, az alját megkenjük vajjal, majd kanalazunk rá az almaszószból és pöttyintünk rá egy kis tejszínhabot.