Fantasztikus desszertek

Zabpelyhestúrógombóc

Zabpelyhes túrógombóc

Hozzávalók
250 g
túró
2 db
tojás
40 g
porcukor
60 g
zabpehely
1 csipet
A pirított zabpehelymorzsához
130 g
zabpehely
1 csipet
40 g
vaj
2 ek
porcukor
A tetejére
150 g
tejföl
1 mk
őrölt fahéj
5 ek
porcukor

Elkészítés

A zabpelyhes túrógombóc elkészítésének első lépéseként a túrót villával alaposan áttörjük, majd összekeverjük a tojásokkal, a porcukorral, a zabpehellyel, és a sóval. Félretesszük 40 percet pihenni, ennyi idő alatt szépen összeáll a masszánk, és jól formázható golyókat tudunk gyúrni belőle.

Pingponglabda méretű golyókat formázunk a túrós keverékből, egyszerre 5-6 db-ot gyöngyöző, enyhén sós vízbe dobunk, majd ha feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főzzük őket. Ha az elején kissé letapadnának, egy villával óvatosan szedjük fel az edény aljáról a gombócokat, és ügyeljünk rá, hogy semmiképp se zubogjon a víz, különben széteshetnek.

Miközben fő az első adag gombóc, a morzsához a zabpelyhet aprítóba rakjuk és durvább szeműre őröljük. Egy serpenyőben, közepesnél kicsit magasabb fokozaton, folyamatosan kevergetve lepirítjuk a zabpehelymorzsát, majd belerakjuk a vajat és a porcukrot, és alaposan összekeverjük. Ebbe a morzsába forgatjuk bele még melegen a lecsepegtetett gombócokat. 

Az elkészül túrógombócokat tejföllel tálaljuk és megszórjuk a fahéjjal elkevert porcukorral.

zabpelyhes-turogomboc
Zabpelyhes túrógombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetési idő: 40 perc

Ha a desszertek nagy kedvelői vagytok, akkor azért, ha pedig a rendhagyó köretek szerelmesei, akkor azért ajánljuk figyelmetekbe a túrógombócot. Mutatunk néhány receptet mindkét embercsoport számára:

Rántott túrógombóc aszalt szilvával töltve

Gluténmentes túrógombóc eperraguval

Tőkehal mentás-zöldfűszeres joghurttal és túrógombóccal

Tejszínes karalábéleves kapros túrógombóccal

www.streetkitchen.hu

Ha picit egészségesebb túrógombócokra áhítozol, próbáld ki a klasszikus helyett a zabpelyhes verziót!

Hozzávalók

14 - 16 gombóchoz
250 g
túró
2 db
tojás
40 g
porcukor
60 g
zabpehely
1 csipet
A pirított zabpehelymorzsához
130 g
zabpehely
1 csipet
40 g
vaj
2 ek
porcukor
A tetejére
150 g
tejföl
1 mk
őrölt fahéj
5 ek
porcukor

A zabpelyhes túrógombóc elkészítésének első lépéseként a túrót villával alaposan áttörjük, majd összekeverjük a tojásokkal, a porcukorral, a zabpehellyel, és a sóval. Félretesszük 40 percet pihenni, ennyi idő alatt szépen összeáll a masszánk, és jól formázható golyókat tudunk gyúrni belőle.

Pingponglabda méretű golyókat formázunk a túrós keverékből, egyszerre 5-6 db-ot gyöngyöző, enyhén sós vízbe dobunk, majd ha feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főzzük őket. Ha az elején kissé letapadnának, egy villával óvatosan szedjük fel az edény aljáról a gombócokat, és ügyeljünk rá, hogy semmiképp se zubogjon a víz, különben széteshetnek.

Miközben fő az első adag gombóc, a morzsához a zabpelyhet aprítóba rakjuk és durvább szeműre őröljük. Egy serpenyőben, közepesnél kicsit magasabb fokozaton, folyamatosan kevergetve lepirítjuk a zabpehelymorzsát, majd belerakjuk a vajat és a porcukrot, és alaposan összekeverjük. Ebbe a morzsába forgatjuk bele még melegen a lecsepegtetett gombócokat. 

Az elkészül túrógombócokat tejföllel tálaljuk és megszórjuk a fahéjjal elkevert porcukorral.

zabpelyhes-turogomboc
Zabpelyhes túrógombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetési idő: 40 perc

Ha a desszertek nagy kedvelői vagytok, akkor azért, ha pedig a rendhagyó köretek szerelmesei, akkor azért ajánljuk figyelmetekbe a túrógombócot. Mutatunk néhány receptet mindkét embercsoport számára:

Rántott túrógombóc aszalt szilvával töltve

Gluténmentes túrógombóc eperraguval

Tőkehal mentás-zöldfűszeres joghurttal és túrógombóccal

Tejszínes karalábéleves kapros túrógombóccal

Ha tetszett a zabpelyhes túrógombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept