A zabpelyhes túrógombóc elkészítésének első lépéseként a túrót villával alaposan áttörjük, majd összekeverjük a tojásokkal, a porcukorral, a zabpehellyel, és a sóval. Félretesszük 40 percet pihenni, ennyi idő alatt szépen összeáll a masszánk, és jól formázható golyókat tudunk gyúrni belőle.
Pingponglabda méretű golyókat formázunk a túrós keverékből, egyszerre 5-6 db-ot gyöngyöző, enyhén sós vízbe dobunk, majd ha feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főzzük őket. Ha az elején kissé letapadnának, egy villával óvatosan szedjük fel az edény aljáról a gombócokat, és ügyeljünk rá, hogy semmiképp se zubogjon a víz, különben széteshetnek.
Miközben fő az első adag gombóc, a morzsához a zabpelyhet aprítóba rakjuk és durvább szeműre őröljük. Egy serpenyőben, közepesnél kicsit magasabb fokozaton, folyamatosan kevergetve lepirítjuk a zabpehelymorzsát, majd belerakjuk a vajat és a porcukrot, és alaposan összekeverjük. Ebbe a morzsába forgatjuk bele még melegen a lecsepegtetett gombócokat.
Az elkészül túrógombócokat tejföllel tálaljuk és megszórjuk a fahéjjal elkevert porcukorral.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Pihentetési idő: 40 perc
Ha a desszertek nagy kedvelői vagytok, akkor azért, ha pedig a rendhagyó köretek szerelmesei, akkor azért ajánljuk figyelmetekbe a túrógombócot. Mutatunk néhány receptet mindkét embercsoport számára:
Rántott túrógombóc aszalt szilvával töltve
Gluténmentes túrógombóc eperraguval