Tészták

Zalaidödölle

Zalai dödölle

Hozzávalók
A tálaláshoz
700 g
tisztított krumpli
200 ml
a krumpli főzővizéből
160 g
finomliszt
2 tk
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
2 ek
tejföl
0.5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
5 szál
snidling

Elkészítés

A zalai dödölle elkészítéséhez először a krumplit 2-3 cm-es kockákra vágjuk és sós, bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, de a levéből 200 ml-t a lábasban hagyunk. Visszatesszük bele a burgonyát és a tűzhelyre visszatéve egy krumplinyomó segítségével összetörjük. 3-4 részletben hozzáadjuk a lisztet és közben egy fakanállal erősen keverjük. A liszt mennyisége függhet a krumpli fajtájától – arra kell törekedni, hogy egy kissé nyúlós, de összeállt masszát kapjunk. 

A zsírt egy serpenyőben felmelegítjük és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Közepes hőfokon 4 percig dinszteljük, majd a krumplis masszából két kanál segítségével galuskákat szaggatunk és a hagymás alapba tesszük. Közepesen erős hőfokon jól lepirítjuk. Nem baj, ha a hagyma itt-ott kicsit jobban lepirul, de azért sűrűbben forgassuk és ügyeljünk rá, hogy csak piruljon, ne égjen meg. A lepirult dödölléket tejföllel, lilahagyma-karikákkal és aprított snidlinggel kínáljuk.

Zalai dödölle lila hagymával és tejföllel tálalva
Zalai dödölle (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

Bejött a zalai dödölle? Akkor ezeket a krumplis finomságot se hagyd ki:

Krumplis pacsa

Sütőben sült krokett

Szilvalekváros gánica

www.streetkitchen.hu

Sokan köretnek szokták enni, pedig magában, jó sok tejföllel és hagymával is remek választás. Persze egy jó pörkölt mellé is megállja a helyét, ha arról van szó! :D

Hozzávalók

2 főre
A tálaláshoz
700 g
tisztított krumpli
200 ml
a krumpli főzővizéből
160 g
finomliszt
2 tk
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
2 ek
tejföl
0.5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
5 szál
snidling

A zalai dödölle elkészítéséhez először a krumplit 2-3 cm-es kockákra vágjuk és sós, bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, de a levéből 200 ml-t a lábasban hagyunk. Visszatesszük bele a burgonyát és a tűzhelyre visszatéve egy krumplinyomó segítségével összetörjük. 3-4 részletben hozzáadjuk a lisztet és közben egy fakanállal erősen keverjük. A liszt mennyisége függhet a krumpli fajtájától – arra kell törekedni, hogy egy kissé nyúlós, de összeállt masszát kapjunk. 

A zsírt egy serpenyőben felmelegítjük és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Közepes hőfokon 4 percig dinszteljük, majd a krumplis masszából két kanál segítségével galuskákat szaggatunk és a hagymás alapba tesszük. Közepesen erős hőfokon jól lepirítjuk. Nem baj, ha a hagyma itt-ott kicsit jobban lepirul, de azért sűrűbben forgassuk és ügyeljünk rá, hogy csak piruljon, ne égjen meg. A lepirult dödölléket tejföllel, lilahagyma-karikákkal és aprított snidlinggel kínáljuk.

Zalai dödölle lila hagymával és tejföllel tálalva
Zalai dödölle (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

Bejött a zalai dödölle? Akkor ezeket a krumplis finomságot se hagyd ki:

Krumplis pacsa

Sütőben sült krokett

Szilvalekváros gánica

Ha tetszett a zalai dödölle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept