Főzelékek

Zöldbabfőzelékszaftoshússal

Zöldbabfőzelék szaftos hússal
Zöldbabfőzelék szaftos hússal

Hozzávalók
500 g
csirkemellfilé
bors
1 tk
fokhagymapor
2 tk
paradicsompüré
100 g
kacsazsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
50 g
vaj
50 ml
olívaolaj
1 csokor
vágott petrezselyem
(szárrésze)
1 tk
finomliszt
A főzelékhez
60 g
kacsazsír
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 tk
fűszerpaprika
200 ml
víz
1 kg
zöldbab
1 tk
kristálycukor
150 g
tejföl
1 csokor
petrezselyem
(levele)
50 g
finomliszt
1 ek
10%-os ecet

Elkészítés
  1. A csirkemellekkel kezdünk, amihez a hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral és bekenjük paradicsompürével.

  2. Egy kisebb lábasban felhevítjük a zsírt, és megpirítjuk benne a csirkemellek mindkét oldalát. Rátesszük a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a vajat és az olívaolajat is, és a petrezselyem felaprított szárrészét.

  3. Kis lángon, fedő alatt készre pároljuk a húst, majd kivesszük a szaftból. A zsiradék nagy részét leöntjük és berakjuk a hűtőbe. Ezt zsíros kenyérhez vagy akár főzéshez is fel tudjuk használni később.
    A szaftot visszarakjuk közepes lángra, felöntjük kb. 100 ml vízzel és egy kevés vízzel kikevert liszttel besűrítjük, majd leturmixoljuk. Ebbe a szaftba visszapakoljuk a felszeletelt csirkéket és kicsit átforgatjuk. 

  4. A főzelékhez egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsírt és elkezdjük benne lepirítani a finomra aprított fokhagymát, majd 1 perc után rádobjuk a szintén finomra vágott vöröshagymát is. Mikor a vöröshagyma is megpirult, rászórjuk az alapra a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük 200 ml vízzel. 

  5. Jöhet a lábasba a zöldbab, amit felöntünk annyi vízzel, ami épp nem lepi el, hozzáadjuk a cukrot és sózzuk, majd puhára főzzük. Ezután belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselyemzöldet, majd lisztből és vízből kikevert habarással sűrítjük. Végül hozzáadjuk az ecetet, egyet forralunk rajta, és a szaftos csirkével tálaljuk a főzeléket. 


www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A zöldbabfőzelék igazi menzaklasszikus, de most olyan formában hoztuk el, hogy senkinek ne kelljen a gyerekkori traumáktól tartania. Krémes, fokhagymás, fűszeres és extra szaftos csirkével tálalva – pont olyan, amiből mindig jöhet még egy merőkanállal.

Ez a zöldbabfőzelék szaftos hússal új életet lehel a retró kedvencbe. A kacsazsíron pirított hagyma és fokhagyma alap, a fűszerpaprika és a tejföl együtt olyan selymes, ízes főzeléket ad, amire a legjobb szó: házias. A mellé kínált szaftos csirkemell pedig nem száraz falat, hanem omlós, fűszeres hús, ami tökéletesen passzol a friss zöldbabhoz.

Hozzávalók

4 főre
500 g
csirkemellfilé
bors
1 tk
fokhagymapor
2 tk
paradicsompüré
100 g
kacsazsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
50 g
vaj
50 ml
olívaolaj
1 csokor
vágott petrezselyem
(szárrésze)
1 tk
finomliszt
A főzelékhez
60 g
kacsazsír
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 tk
fűszerpaprika
200 ml
víz
1 kg
zöldbab
1 tk
kristálycukor
150 g
tejföl
1 csokor
petrezselyem
(levele)
50 g
finomliszt
1 ek
10%-os ecet

Elkészítés

  1. A csirkemellekkel kezdünk, amihez a hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral és bekenjük paradicsompürével.

  2. Egy kisebb lábasban felhevítjük a zsírt, és megpirítjuk benne a csirkemellek mindkét oldalát. Rátesszük a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a vajat és az olívaolajat is, és a petrezselyem felaprított szárrészét.

  3. Kis lángon, fedő alatt készre pároljuk a húst, majd kivesszük a szaftból. A zsiradék nagy részét leöntjük és berakjuk a hűtőbe. Ezt zsíros kenyérhez vagy akár főzéshez is fel tudjuk használni később.
    A szaftot visszarakjuk közepes lángra, felöntjük kb. 100 ml vízzel és egy kevés vízzel kikevert liszttel besűrítjük, majd leturmixoljuk. Ebbe a szaftba visszapakoljuk a felszeletelt csirkéket és kicsit átforgatjuk. 

  4. A főzelékhez egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsírt és elkezdjük benne lepirítani a finomra aprított fokhagymát, majd 1 perc után rádobjuk a szintén finomra vágott vöröshagymát is. Mikor a vöröshagyma is megpirult, rászórjuk az alapra a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük 200 ml vízzel. 

  5. Jöhet a lábasba a zöldbab, amit felöntünk annyi vízzel, ami épp nem lepi el, hozzáadjuk a cukrot és sózzuk, majd puhára főzzük. Ezután belekeverjük a tejfölt és a felaprított petrezselyemzöldet, majd lisztből és vízből kikevert habarással sűrítjük. Végül hozzáadjuk az ecetet, egyet forralunk rajta, és a szaftos csirkével tálaljuk a főzeléket. 


zoldbabfozelek-szaftos-hussal (2)
Zöldbabfőzelék szaftos hússal (Fotó: Street Kitchen)

Ha egy igazi komfortkajára vágysz, ami egyszerre laktató, nosztalgikus és tele van ízzel, ez a főzelék a nyerő választás. A szaftos hús, a savanykás beütés és a petrezselymes zöldbab triója garantáltan levesz a lábadról. Főzd meg hétvégére, és másnap is hálás leszel magadnak, hogy maradt belőle.

Ha szereted a klasszikus főzelékeket, mint ez a zöldbabfőzelék szaftos hússal, akkor ezeket is próbáld ki:

Ha tetszett a zöldbabfőzelék szaftos hússal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése