Saláták

Őszitésztasalátapikánsmogyoródresszinggel

Őszi tésztasaláta pikáns mogyoródresszinggel

Hozzávalók
A mogyoróvajas öntethez
180 g
sütőtök
2 szál
sárgarépa
(180 g/szál)
200 g
füstölt tofu
150 g
lila káposzta
2 szál
póréhagyma
150 g
kelbimbó
só, bors
4 ek
olívaolaj
300 g
penne
2 - 3 levél
fodros kel
0.5 csokor
koriander
300 g
pörkölt sós mogyoró
2 gerezd
fokhagyma
1.5 tk
harissza
3 ek
sötét szójaszósz
1 ek
juharszirup
bors
100 ml
víz
0.5 db
lime leve
3
cm reszelt gyömbér

Elkészítés

A sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk kb. 2 x 2 cm-es darabokra, a répát és a tofut pedig szintén ugyanekkorára aprítjuk. A lila káposztát vékony csíkokra, a pórét vékony karikákra vágjuk, a kelbimbók külső héját lefejtjük, majd félbevágjuk őket, és az összes előkészített zöldséget, valamint a tofut egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megsózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 25 percre.

A tésztát al dentére főzzük 7-8 perc alatt sós lobogó vízben, majd leszűrjük.

A házi mogyoróvajhoz a földimogyorót egy erős aprítógépbe dobjuk, és türelmesen addig turmixoljuk, míg szép krémes állagú lesz. Mikor megvagyunk a krémes mogyoróvajjal, hozzáadjuk a szósz többi hozzávalóját is, és alaposan leturmixoljuk. Így kapjuk meg az enyhén pikáns és savas dresszinget a tésztasalinkhoz. 

A sütés utolsó 5 percére bedobjuk a felvágott kelleveleket is a piruló zöldségek mellé, és tovább sütjük. A megsült zöldségeket aztán egy tálba szedjük, hozzáadjuk a leszűrt, lehűtött tésztát, és nyakon öntjük a szósszal. Végül megszórjuk aprított korianderrel, összeforgatjuk, és mehet is a kaja! :D 

oszi-tesztasalata-pikans-mogyoródresszinggel
Őszi tésztasaláta pikáns mogyoródresszinggel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 25 perc

Az őszi tésztasaláta után pedig még néhány recept ötlet a bekuckózós időszakra!

Őszi zöldségcurry

Őszi Wellington-karaj sütőtökpürével

Almás-tökmagos őszi saláta

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A tésztasaláták nem csak a tipik nyári majonézes, uborkás, lila hagymás változatban léteznek. Érdemes néha a megszokott ételeket más szemszögből is megközelíteni, mert még mi is meglepődhetünk, mennyire jó dolog sülhet ki belőlük! Én is így tettem, és a kedvenc mogyoróvajas pad thai receptemet összevegyítettem egy jó tésztasalátával, amibe természetesen a szezonalitás miatt csupa őszi zöldséget pakoltam. Vigyázat, mert addiktív… ja és a házi mogyivaj titkát is elárulom a receptben! :D

Hozzávalók

6 főre
A mogyoróvajas öntethez
180 g
sütőtök
2 szál
sárgarépa
(180 g/szál)
200 g
füstölt tofu
150 g
lila káposzta
2 szál
póréhagyma
150 g
kelbimbó
só, bors
4 ek
olívaolaj
300 g
penne
2 - 3 levél
fodros kel
0.5 csokor
koriander
300 g
pörkölt sós mogyoró
2 gerezd
fokhagyma
1.5 tk
harissza
3 ek
sötét szójaszósz
1 ek
juharszirup
bors
100 ml
víz
0.5 db
lime leve
3
cm reszelt gyömbér

A sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk kb. 2 x 2 cm-es darabokra, a répát és a tofut pedig szintén ugyanekkorára aprítjuk. A lila káposztát vékony csíkokra, a pórét vékony karikákra vágjuk, a kelbimbók külső héját lefejtjük, majd félbevágjuk őket, és az összes előkészített zöldséget, valamint a tofut egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megsózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk 25 percre.

A tésztát al dentére főzzük 7-8 perc alatt sós lobogó vízben, majd leszűrjük.

A házi mogyoróvajhoz a földimogyorót egy erős aprítógépbe dobjuk, és türelmesen addig turmixoljuk, míg szép krémes állagú lesz. Mikor megvagyunk a krémes mogyoróvajjal, hozzáadjuk a szósz többi hozzávalóját is, és alaposan leturmixoljuk. Így kapjuk meg az enyhén pikáns és savas dresszinget a tésztasalinkhoz. 

A sütés utolsó 5 percére bedobjuk a felvágott kelleveleket is a piruló zöldségek mellé, és tovább sütjük. A megsült zöldségeket aztán egy tálba szedjük, hozzáadjuk a leszűrt, lehűtött tésztát, és nyakon öntjük a szósszal. Végül megszórjuk aprított korianderrel, összeforgatjuk, és mehet is a kaja! :D 

oszi-tesztasalata-pikans-mogyoródresszinggel
Őszi tésztasaláta pikáns mogyoródresszinggel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 25 perc

Az őszi tésztasaláta után pedig még néhány recept ötlet a bekuckózós időszakra!

Őszi zöldségcurry

Őszi Wellington-karaj sütőtökpürével

Almás-tökmagos őszi saláta

Ha tetszett az Őszi tésztasaláta pikáns mogyoródresszinggel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept