Fantasztikus desszertek

Fűszeresalmásgalette

Fűszeres almás galette

Hozzávalók
1 tk
tejszín
2 csomag
élesztős leveles tészta
(400 g-os kiszerelés)
A töltelékhez
4 db
piros alma
(180 g/db)
4 ek
kristálycukor
3 csipet
őrölt gyömbér
1 tk
őrölt fahéj
2 csipet
őrölt szegfűszeg
3 ek
vaj
1 mk
keményítő
A tetejére
1 db
tojássárgája
2 - 3 ek
sárgabaracklekvár

Elkészítés

A fűszeres almás galette-hez az almákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk (természetesen a magházuk nélkül). A cukrot közepes lángon karamellizáljuk egy serpenyőben, majd rádobjuk a kis kockákra vágott  almát, a fűszereket és a vajat. Mikor az alma kissé megpuhult, mehet rá a keményítő, amit gyorsan el is keverünk, és 1-2 percig még „sütjük” az almadarabokat, majd félretesszük kihűlni. 

A két tésztát kitekerjük, és mindkettőből a lehető legnagyobb kör alakú formát vágjuk ki, majd ráhajtogatjuk mindkettőre a sütőpapírt, és berakjuk a fagyasztóba kb. 15 percre.

Az egyik tésztadarabot kivesszük a fagyasztóból, és egy éles késsel sarló alakban sűrűn bevágjuk, de úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát. A másik tésztalapot egy sütőpapíros tepsire rakjuk, és ráhalmozzuk egyenletesen az almás tölteléket úgy, hogy a peremén kihagyunk egy kb. 1,5 cm-es helyet. A bevagdosott tésztalapot rárakjuk az almatöltelékre, a széleit kicsit lenyomkodjuk, a tetejét megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával, majd berakjuk a 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, hogy szép aranybarnára süljön.

A tetejét megkenjük felmelegített baracklekvárral, és mikor legalább langyosra hűlt, szeletelhetjük, de jobb, ha megvárjuk, amíg teljesen kihűl. 

fuszeres-almas-galette-2
Fűszeres almás galette (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Hűtés: minimum 45 perc
  • Sütési idő: kb. 30 perc

Még több almás finomság, amit bolti leveles tésztából elkészíthettek:

Mini almás pite nyalókák bolti tésztából

Gyorséttermi almás pite

Almás-diós csavart

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha szeretnétek jól kinéző almás süteményt készíteni, akkor mindenképp próbáljátok ki ezt a remek receptet!

Hozzávalók

1 kb. 24-25 cm átmérőjű süteményhez
1 tk
tejszín
2 csomag
élesztős leveles tészta
(400 g-os kiszerelés)
A töltelékhez
4 db
piros alma
(180 g/db)
4 ek
kristálycukor
3 csipet
őrölt gyömbér
1 tk
őrölt fahéj
2 csipet
őrölt szegfűszeg
3 ek
vaj
1 mk
keményítő
A tetejére
1 db
tojássárgája
2 - 3 ek
sárgabaracklekvár

A fűszeres almás galette-hez az almákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk (természetesen a magházuk nélkül). A cukrot közepes lángon karamellizáljuk egy serpenyőben, majd rádobjuk a kis kockákra vágott  almát, a fűszereket és a vajat. Mikor az alma kissé megpuhult, mehet rá a keményítő, amit gyorsan el is keverünk, és 1-2 percig még „sütjük” az almadarabokat, majd félretesszük kihűlni. 

A két tésztát kitekerjük, és mindkettőből a lehető legnagyobb kör alakú formát vágjuk ki, majd ráhajtogatjuk mindkettőre a sütőpapírt, és berakjuk a fagyasztóba kb. 15 percre.

Az egyik tésztadarabot kivesszük a fagyasztóból, és egy éles késsel sarló alakban sűrűn bevágjuk, de úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a tésztát. A másik tésztalapot egy sütőpapíros tepsire rakjuk, és ráhalmozzuk egyenletesen az almás tölteléket úgy, hogy a peremén kihagyunk egy kb. 1,5 cm-es helyet. A bevagdosott tésztalapot rárakjuk az almatöltelékre, a széleit kicsit lenyomkodjuk, a tetejét megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával, majd berakjuk a 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, hogy szép aranybarnára süljön.

A tetejét megkenjük felmelegített baracklekvárral, és mikor legalább langyosra hűlt, szeletelhetjük, de jobb, ha megvárjuk, amíg teljesen kihűl. 

fuszeres-almas-galette-2
Fűszeres almás galette (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Hűtés: minimum 45 perc
  • Sütési idő: kb. 30 perc

Még több almás finomság, amit bolti leveles tésztából elkészíthettek:

Mini almás pite nyalókák bolti tésztából

Gyorséttermi almás pite

Almás-diós csavart

Ha tetszett a Fűszeres almás galette receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept