Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml tej
- 50 g cukor
- 40 g élesztő
- 220 g liszt (BL-55)
- 250 g kenyérliszt (BL-80)
- 1 csipet só
- 40 g egész mák
- 2 db tojás
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 ek keményítő
- 4 ek cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt gyömbér
- 50 g vaj
- 150 g meggylekvár
Mákos-meggyes csiga
Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml tej
- 50 g cukor
- 40 g élesztő
- 220 g liszt (BL-55)
- 250 g kenyérliszt (BL-80)
- 1 csipet só
- 40 g egész mák
- 2 db tojás
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 ek keményítő
- 4 ek cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt gyömbér
- 50 g vaj
- 150 g meggylekvár
A tésztához a tejet megmelegítjük, belerakunk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percet pihentetjük, hogy felfusson. Egy üstbe rakjuk a kétféle lisztet, a sót, a maradék cukrot, a mákot és a tojásokat, majd ráöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor elkezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat, és szépen kidolgozzuk a tésztánkat. Ezután visszarakjuk az üstbe/tálba, és letakarva, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük.
Közben a befőttet leszűrjük, 150 ml meggylevet viszont megtartunk, amiben elkeverjük a keményítőt, és folyamatos keverés mellett, vízgőz fölött kissé besűrítjük, majd összekeverjük a többi alapanyaggal. A tésztát 40 x 25 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük a hosszabbik oldala mentén. Szeletekre vágjuk, és egy nagy, vagy két kisebb sütőtálba rakjuk őket. Kelni hagyjuk kb. 30-35 percen át, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30-35 percre. Mikor kihűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a mákos-meggyes csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!